fbpx

Eseménydús év lesz az idei Salgótarjánban

A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesületre sosem volt jellemző az inaktivitás, de az idei év várhatóan magasra teszi majd a saját maguk elé felállított mércét is. Nézzük időrendben, mit is kínálnak nekünk a nógrádi megyeszékhelyen, ami két keréken abszolválható.

Az egyikről – pontosabban csak annak egy negyedéről – már le is maradtunk, mivel a 4 futamból álló Hegyikerékpáros Városi Bajnokság sorozata már megkezdődött, az első futamot Reitinger Gábor (Vitalitás SE) nyerte. Az egyesület idén 16. alkalommal rendezi meg a sorozatot, 1995 óta ez idáig 61 versenyt rendeztek ezen „kategóriában”. A kupafutamokhoz képest rövidebb távú versenyek elsődleges célja a tehetségkutatás és a versenylehetőség biztosítása az amatőrök számára, de természetesen a különálló elit futamot itt is presztízs-küzdelem jellemzi.

V. Tarján Kupa

V. Tarján Kupa

Amiről még biztosan nem késtünk le azonban, az a május 2-ai V. Tarján Kupa. Az országútisoknak az Amatőr Kupa ötödik állomását is jelentő eseményen korosztálytól függően 27 vagy 81 kilométer lesz a penzum. A Salgótarjántól keletre húzódó útvonalon Mátraszelét és Kazárt érintik majd az indulók, a 27 kilométerből értelemszerűen egyet vagy hármat kell majd abszolválni. A kedvezményes előnevezés április 26-áig tart a versenyre, utána már a csak az esemény napján, a helyszínen lehet regisztrálni. Kedvezményes előnevezésre a hétvégi Péti Nagydíjon is lesz lehetőség, az egyesület csapatsátránál várják a versenyzőket.

Hegyikerékpáros Városi Bajnokság

Hegyikerékpáros Városi Bajnokság

A következő dátumunk is májushoz kötődik – ha az eseményt egészében nézzük, akkor 22-23. napjaihoz, ha kerékpáros szempontból, akkor a 22-éhez. Miről is van szó? Az országos kék-túrának van egy „leágazása”, mely az észak-magyarországi (egykori) nehézipari településeket köti össze, „Kohász – Kék” néven. Miskolcról (Diósgyőrből) indulva, Ózd és Istenmezeje érintésével Salgótarján lesz a cél, két keréken és két lábon. Hegyikerékpárosoknak várhatóan elegendőnek kell lennie fél napnak a 129,6 kilométer és a hozzá tartozó 3250 méter szintkülönbség teljesítéshez, itt 12 óra a szintidő. Két lábon azonban vélhetően tovább fog majd tartani, gyalogosan 32 óra 30 perc áll rendelkezésre – a rendezvény része a MSTSZ Nemzeti Bajnokságának is. (Gyalogosan egyébiránt lesz lehetőség 70, 25 és 10 kilométeren is teljesítménytúrázni.) A rendezvény kuriózumnak számít, legutóbb a jelzés felfestésének 30. évfordulóján, 2000-ben került megrendezésre. Bővebb információ itt érhető el.

Júniusban egy komplex hétvégével invitálnak mindenkit Salgótarjánba. A hónap 6. napján lehetőség lesz túrázásra (akár kerékpárral, akár gyalogosan), valamint a Városi Bajnokság 2. futama is ekkor kerül megrendezésre. Ezen esemény várhatóan az augusztusi nemzetközi XCO futam pályájának egy részén kerül lebonyolításra. A túrákat nézve gyalogosan a Medves Gyöngyszemei 10 és 20 elnevezésű és távú, családi jellegű teljesítménytúrákon lehet indulni, míg a montisokat a Negyven Hegyben Egyben várja – 35,5 kilométeren. Ez utóbbi rajtideje úgy lett kialakítva, hogy aki a Városi Bajnokságon elindul, az is végigtekerhesse „levezetésképpen” a teljesítménytúrát – remek kerékpáros programot alkotva erre a vasárnapra.

Merida Salgótarján Kupa C1

Merida Salgótarján Kupa C1

Augusztus 8-án hazánk egyetlen C1-es minősítésű hegyikerékpáros eseménye, a Merida – Salgótarján Kupa kerül megrendezésre a nógrádi megyeszékhely környékén. A pontos helyszín a tavalyi Országos Bajnoksághoz hasonlóan ismét az eresztvényi Salgó Hotel környéke lesz. A C1-es verseny pályája várhatóan a tavalyi verseny nyomvonalára támaszkodik majd, abban kisebb változások azonban még kialakulóban vannak. Az eseményt megelőző szombaton, azaz augusztus 7-én ismét lesz amatőr futam, melyen csak licenc nélküliek mérhetik majd össze erejüket – már a nemzetközi verseny pályáján.


Idén a sűrű nyár miatt szeptember elejére, pontosan ötödikére tolódott el a Karancs Királya elnevezésű esemény, mely egyben a Városi Bajnokság harmadik fordulóját is jelenti. A hillclimb időfutamon 4,7 kilométer alatt 440 méter szintkülönbséget kell leküzdenie annak, aki felkapaszkodik a Palóc Olümposzra, azaz a 729 méter magas Karancsra. Az idén negyedszer megrendezésre kerülő esemény eddigi három „királya”: 2007. – Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE), 2008. – Szécsi Tamás (Bringabanda SC), 2009. – Béla Attila (LTV – Merida Racing Team).

Karancs Királya

Karancs Királya

A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesületről és az általuk rendezett eseményekről bővebb információt a www.salgotarjanihke.hu honlapon lehet találni, mely egy-két hét múlva már végleges formájában érhető el.

Forrás: Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo