fbpx

Elvették Viviani győzelmét a Giro d’Italia 3. szakaszán!

220 teljesített kilométer és egy ritka technikás befutó után úgy tűnt, végre örülhettek az olasz szurkolók a 102. Giro d’Italia 3. szakaszán. A trikolór bajnoki trikóban tekerő Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) győzelmét azonban elvették a célegyenesben történt balesetveszélyes hirtelen irányváltás miatt.

Vinci és Orbetello között a tegnapi nap után ismét 200 kilométer fölötti távot kellett teljesíteni. A domborzat nem ígérkezett nehéznek, de a rajtnál még viharos szél fújt, ami előrevetítette, hogy az oldalszélben esetleg a Quick Step vagy valamelyik csapat megpróbálkozik szélezéssel. Végül nem így történt, pedig a nap szökevényét, Sho Hatsuyama-t (Nippo-Vini Fantini) is hamar utolérték, a japán fiú 144 km-t teljesített egyedül, 75 km-rel a cél előtt fogták meg.

A végéhez közeledve a szélezés lehetősége miatt nagyon zaklatott volt a mezőny, több bukás is történt. A Movistar fiatal összetett menőjének, a kolumbiai Richard Carapaz-nak 8 kilométerre a céltól adódott problémája, bringát kellett cserélni. Már feljövőben volt, amikor 5 kilométerre a céltól történt egy bukás, amiben az Ineos Team fiatalja, Tao Geoghegan Hart is belekerült. Carapaz végül 46 másodpercet kapott, Geoghegan Hart (aki már korábban is volt a földön a mai napon) még többet, 1:28-at veszített. Így az is előfordulhat, hogy három hét múlva a kolumbiai nem lesz szomorú az eset miatt.

Tulajdonképpen még szerencse is, hogy egy kisebb mezőny ért a végjátékra, mert a hajrá borzasztó nehéz volt. Az utolsó kilométeren technikás kanyarkombinációkkal, ahol az egyik fő esélyes, Caleb Ewan (Lotto-Soudal) ki is esett a játékból. A célegyenesre a tegnapi győztes, Pascal Ackermann érkezett a legjobb pozícióban, de hasonlóan járt, mint tegnap Ewan, hosszú volt a hajrá elölről a szembeszélben. A legjobbkor Viviani indított mögüle, de érthetetlen módon kivágódott egy ponton balra, amit kizárást von maga után a szabályok szerint.

A győztes így a második helyen célba érő Fernando Gaviria (UAE Team) lett, Viviani sajnálhatja a mai napot, mert semmi indoka nem volt a hirtelen irányváltásnak, mögötte Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) nem volt rá veszélyes semmilyen értelemben. Az olasz bajnok így pontot sem szerzett, a ciklámen trikóhoz is hiányozni fog a ma elszórt 50 pont. Az összetettben a már említett legjobb fiatal címre hajtó versenyzők veszítettek időt, a szlovén Primoz Roglic (Jumbo-Visma) rózsaszínnű trikója nem került veszélybe.

Giro d’Italia 3. szakasz eredménye:

1 Fernando Gaviria (Col) UAE Team Emirates 5:23:19
2 Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ
3 Pascal Ackermann (Ger) Bora-Hansgrohe
4 Matteo Moschetti (Ita) Trek-Segafredo
5 Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data
6 Jakub Mareczko (Ita) CCC Team
7 Davide Cimolai (Ita) Israel Cycling Academy
8 Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec
9 Christian Knees (Ger) Team Ineos
10 Sacha Modolo (Ita) EF Education First

Összetett állás:

1 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 10:21:01
2 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:00:19
3 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:23
4 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:00:28
5 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:28
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:00:33
7 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:00:39
8 Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida 0:00:40
9 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:00:42
10 Victor De La Parte (Spa) CCC Team 0:00:45

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo