fbpx

Elmarad a Giro d’Italia?

A címben feltett kérdés egyre többször hangzik el mostanában, és tegyük hozzá, hogy teljesen jogosan, hiszen folyamatosan romlik a koronavírus okozta helyzet Európában, kiemelten Olaszországban, és ennek következtében sorra maradnak el az országúti versenyek. Megjósolni még nem merjük, hogy lesz-e idén Magyarországról rajtoló Giro d’Italia, mindenesetre kicsi az esélye a verseny megrendezésének, de nézzük a tényeket!

A koronavírus most már, több mint egy hónappal ezelőtt megjelent Olaszországban és mára a statisztikák szerint a második legtöbb fertőzöttet diagnosztizált országgá vált (valószínűleg csak a statisztikák szerint, mert Irán gyakorlatilag minden kontrollt elveszített a helyzet kezelésében). Az olasz állam jelenleg nem képes megfékezni a betegség terjedését, napról-napra növekszik a fertőzöttek száma és vészmegoldásként az egész országot lezárta az állam, persze az emberek jelentős része nem tartja magát a szabályokhoz, amivel a betegség továbbterjedéséhez hozzájárulhatnak.
Massimo Galli, a fertőző betegségekre szakosodott milánói Sacco kórház főorvosa hétfőn így nyilatkozott:
“Olaszországban még kezdeti fázisban van a járvány, hamarosan azonban olyan fokra juthat el, mint amilyen a kínai Vuhan városában volt tapasztalható, január elején.”

De nézzük, hogy kerékpározás szempontjából mi a helyzet. Egy héttel ezelőtt, amikor még sokkal kevesebb volt a beteg a Strade Bianchet, a Tirreno-Adriaticot és a Milano-San Remot szervező RCS, aki nem mellesleg a Giro d’Italiát is szervezi, még meg akarta tartani a fent említett három versenyt, de a csapatok egy része jelezte, hogy ilyen feltételek mellett nem szeretnének rajthoz állni és az olasz kormány is rövid idővel később úgy döntött, hogy gyakorlatilag nem lehet Olaszországban megrendezni ezeket a versenyeket. Itt valószínűsíthető, hogy a szervező cég már korábban pontosan tudta, hogy nem lehet versenyt rendezni, de kitartottak az utolsó időpontig, hogy ne rajtuk múljon, hogy elmarad a verseny (bár a személyes véleményem az, hogy sokkal felelősségteljesebb viselkedés lett volna, ha ők jelentették volna be, hogy mindenki érdekében nem rendezik meg a versenyt – szerk).

Tehát kisebb fertőzésveszély mellett is úgy döntött az olasz kormány, hogy nem engedi az ilyen jellegű események rendezését, ami az eheti történéseket figyelembe véve abszolút jó döntésnek bizonyult. Erősen valószínűsíthető, hogy a Giro miatt sem fognak másképp dönteni, ha a koronavírus helyzet nem oldódik meg addigra. És vajon meg fog? A fenti főorvos nyilatkozata és vírus 14 napos lappangási ideje nem túl biztató, várhatóan ha nem történik hirtelen változás akkor az olasz helyzet nem fog megoldódni.

Magyar oldalról sem egyszerű a helyzet, hiszen a kormány március 11-én (azaz ma) rendkívüli veszélyhelyzetet rendelt el, amiben tiltja az 500 főnél nagyobb kültéri események megrendezését és a tiltás határozatlan időre szól. Természetesen ha jól kezeljük Magyarországon a vírusveszélyt akkor bőven előfordulhat, hogy a májusi Giro d’Italiát már nem fogja érinteni a rendelet. Viszont a főváros vezetése arra kéri a szervezőket, hogy a lehetőségek szerint időben döntsenek arról, hogy a Girót megrendezik-e vagy nem, ami jogos kérés a fővárostól, sőt mindenki érdeke, hogy előre tudja lesz-e verseny vagy nem, senki nem szeretné azt, hogy az utolsó pillanatban bejelentik, hogy nem lesz verseny.

Az elmúlt napokban a versenyt rendező cég, az RCS vezetője is megszólalt az ügyben, szerinte egy tragédia lenne Olaszország számára, ha nem tudnák megrendezni idén a Girót. Ezzel az állítással mindenki egyetért, a Giro d’Italia nem csupán egy verseny, hanem maga a kerékpározás, egy ünnep az olasz lakosság számára, ami a mostani nehéz időkben mindenképpen jót tenne az országnak, az elmaradása pedig hatalmas károkat okozna.

Szerintetek lesz idén májusban Giro d’Italia vagy nem?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo