fbpx

Elhunyt a Schwalbe alapítója, Ralf Bohle

Hosszú betegség után Bergneustadtban elhunyt a Ralf Bohle GmbH és a Schwalbe márka 75 éves alapítója. A kerékpáriparban öt évtizeden át tevékenykedő szakembert – aki a Schwalbe-ot piacvezetővé tette a kerékpáros szegmensben Európában – a kerékpáros közlekedés meggyőződéses szószólójaként ismerték.

Ralf Bohle

Ralf Bohle

Édesapja korai halála miatt az akkor húszesztendős Bohle jóval korábban kezdte üzleti ténykedését, mint az előzőleg tervezte. Mindez 1955-ben történt, amikor a német gazdasági csoda első sikerei kézenfekvővé tették, hogy a tömegeknek nagy mennyiségű olcsó kerékpárra van szükségük. A Bohle család 1906 óta komoly tapasztalatokkal rendelkezett a kerékpár- és kerékpáralkatrész-gyártás terén, így nemsokára Ralf Bohle irányításával a cég német kerékpáralkatrészek és motorkerékpárok forgalmazásába és exportjába kezdett. Ez a tevékenység azonban a hatvanas évekre egyre kevésbé jövedelmezett, miután a bérek növekedése jelentősen megdrágította a német termékek fogyasztói árát. A hetvenes évek elejére emiatt számtalan a kerékpárgyártásban utazó német cég zárt be véglegesen. Ralph Bohle számára azonban pontosan ez volt az időszak, amikor új vállalkozásba fogott…

Ázsia ismerőjeként és rajongójaként megismerkedett egy gumigyártással foglalkozó észak-koreai családi vállalkozás vezetőivel, ekkorra tehető a Schwalbe márka születése. Aztán 1973-ra a földrajzi távolság ellenére gyümölcsöző együttműködést alakított ki több ázsiai céggel is: a tervezés, marketing és forgalmazás a németek, míg a gyártás a koreaiak feladatköre lett. Mindezzel körülbelül 20 évvel előzte meg korát, hiszen ekkoriban a multinacionális cégek többsége még éppen, hogy elkezdett Japánról, mint esetleges üzleti lehetőségről beszélni.

A cég igazgatótanácsába 1999-ben hívta meg fiát, Frank Bohle-t, és vejét Holger Jahnt, előbbi a marketingért és a forgalmazásért, utóbbi pedig a fejlesztésekért felelős a cégen belül, így a családi hagyomány folytatódik.

Frank Bohle elmondása szerint minden, ami jelenleg a Bohle csoportot és a Schwalbe márkát jellemzi, Ralf Bohle erőfeszítései és elképzelései nyomán született meg. Apja a céget és annak dolgozóit saját nagy családjának tekintette, amit ő biztosított az alkalmazottak számára, az sokkal több volt, mint pusztán biztos munkahely.

Forrás: Schwalbe – Ralf Bohle GmbH sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo