fbpx

Egy második és két harmadik hellyel tértek haza a pályások Prostějovból

Kétnapos UCI Class 1-es besorolású nemzetközi pályaversenyen vett rész a magyar pályaválogatott 2015. augusztus 27-28-án a csehországi Prostějovban. Borissza Johanna Kitti az ifjúsági nők scratch futamában második, a pontversenyben pedig harmadik lett, míg Szalontay Sándor az 1000 méteres állórajtos időfutamban végzett az előkelő harmadik helyen.

Borissza Johanna Kitti második lett scratch-bennemzetközi pályaverseny, Borissza Johanna Kitti, BVSC-Zugló, Válóczi Boglárka, Filutás Viktor, Utensilnord, Holló Botond, Szalontay Sándor, Dr. Bátorfi Agria KTK, Gyöngyösi Kevin, Berkesi András, Somogyi Miklós, Pataki Ibolya, UCI C1, SKC TUFO Prostějov

Borissza Johanna Kitti második lett scratch-ben

A hivatalosan „Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka” néven futó viadalon a BVSC-Zugló, a Dr. Bátorfi Agria KTK, a KSI SE és az Utensilnord kerekesei vettek részt, a versenyzőket Pataki Ibolya (pályaszakág-vezető, a BVSC-Zugló szakosztályvezetője), illetve Berkesi András és Somogyi Miklós (a KSI SE szakosztályvezetője) kísérte.

A prostějovi nyitott betonpálya nem ismeretlen a hazai bringások előtt, hiszen az elmúlt pár évben rendszeresen képviseltették magukat pályásaink a cseh versenyhelyszínen. A pálya kialakítása meglehetősen egyedi, a méretéhez képest keskenyebb az átlagosnál, illetve a pályahossz sem mindennapos: 301 m. Utóbbiból az következik, hogy nincsen olyan időfutam versenytáv, amely egész körökből kiadódna. Persze a Millenárist ismerők bizonyára ezen nem lepődnek meg, hiszen fővárosi pályánk esetében ugyanez a helyzet. A különbség, hogy a budapesti velodromban ebből sohasem származott probléma, ellenben a cseheknek idén sikerült egy kis zavart okozniuk a versenytávok terén.

Egy második és két harmadik hellyel tértek haza a pályások Prostějovból

Egy második és két harmadik hellyel tértek haza a pályások Prostějovból

Ifjúsági versenyzőink pontversenyben és scratch futamban álltak rajthoz, a hölgyek között Borissza Johanna Kitti húzhatta magára a válogatott mezt, míg a fiúknál válogatottként Gyöngyösi Kevin, míg a KSI színeiben Szarka Gergely szerepelt. Legjobban Johannának jött ki a lépés, aki mindkét számban dobogóra állhatott, scratch-ben a második, pontversenyben pedig – 10 pontot gyűjtve – a harmadik helyre érkezett. Az U19-esek mezőnyében Gyöngyösi Kevin mindkét számban a 11. helyen zárt, míg csapattársának, Szarka Gergelynek a pontversenyt sikerült értékelhetően, ahol egy 20. helyezést gyűjtött be.

A felnőtt állóképességi számokban Filutás Viktor (Utensilnord) és Holló Botond (országúton: Utensilnord, pályán: BVSC-Zugló) szállt harcba a kemény nemzetközi mezőnnyel omnium és madison (párosverseny) számokban. A felnőtt omniumverseny indulói között a szám idei vb-résztvevői közül ötöt megtalálhattunk, rajthoz állt például az ottani ötödik helyezett új-zélandi Aaron Gate, de elindult a 2015-ös elit vb pontversenyének bronzérmese Maximilian Beyer is. Az omniumverseny második betétszámának – az egyéni üldözőversenynek – versenykiírás szerinti távja 4000 méter volt, Filutás Viktor teljesítményét követően pedig nagy volt az öröm a magyar válogatott depójában, hiszen 4’36,116”-es idejével új felnőtt nyitottpályás csúcsot, illetve abszolút felnőtt 4000 méteres csúcsot futott…

Filutás Viktor (Utensilnord)

Filutás Viktor (Utensilnord)

…jobban mondva csak futott volna, a házigazdák ugyanis a versenykiírással ellentétben nem 4000 méterre, hanem 13 egész pályakörre (13 × 301 méter) mérték az időeredményeket, így a táv rövidebb, csupán 3913 m volt. A zavart növelendő az eredménylistában ez a durva hiba nem került dokumentálásra, így a végleges jegyzőkönyvben is 4000 méter szerepel versenytávként.

Akárhogy is történt azonban, ha Viktor itt elért sebességátlagát 4000 méterre vetítenénk, 4’42,25”-ös időeredmény körüli érték jönne ki, tehát ezúttal nyitott pályán is sikerült hoznia azt a tempót, amit nemrég az athéni Eb-n mutatott fel.

Holló Botond (BVSC-Zugló)

Holló Botond (BVSC-Zugló)

Ugyanebben a betétszámban Holló Botond 4’47,680”-as időeredményt ért el, ami még mindig bőven 5 percen belüli 4000 méter lehetett volna, ha rendesen jelölik ki a távot. Később már új koncepció szerint zajlott az omniumverseny, így az időfutam távok a pályahossz szerint alakultak át: így lett a kiírás szerinti 1000 méteres állórajtos időfutamból a férfiak számára 900 m, illetve 500 m helyett a női omnium menőknek 450 m. A valóságban persze mindez egész- és félkörökből összeállítva inkább 903 m és 451,5 m lehetett. A történet tanulsága talán csak annyi, hogy még a nálunk fejlettebb pályakerékpáros kultúrával rendelkező országokban is követhetnek el durva hibákat, és ez alól nem képezhet kivételt még egy kiemelt kategóriás verseny sem.

Filutás Viktor végül a 27. helyen végzett az omnium összetettben, a betétszámok közül pedig legjobban az ominózus egyéni üldöző sikerült neki, ahol a 12. időt futotta. Holló Botond a 23. helyen zárt az összetettben, legjobban pedig a pontverseny jött össze nála, ahol 19. lett. Viktor és Botond madisonban (párosversenyben) is rajthoz állt, a számhoz szükséges versenyrutin hiányában azonban céljuk egyelőre csak a tapasztalatszerzés lehetett. A 13 párost felvonultató küzdelmet végül nem fejezték be.

A párosverseny bemutatkozó körei: Filutás Viktor és Holló Botond

A párosverseny bemutatkozó körei: Filutás Viktor és Holló Botond

Nagy várakozás előzte meg olimpia reménységünk, Szalontay Sándor (Dr. Bátorfi Agria KTK) szereplését, aki sprint-, keirin és 1000 méteres állórajtos időfutamban indult. Nem volt könnyű dolga Sanyinak, hiszen sűrű mezőny gyűlt össze, sprintben 28, míg keirinben 27 fő indult. A gyorsasági számokban igen erős csehek és lengyelek szinte teljes sorukkal rajthoz álltak, illetve itt volt a londoni olimpián 4. helyezett Trinidad és Tobagó-i Phillip Njisane is.

A sprint kvalifikáció során a leggyorsabb 200 métert a cseh Pavel Kelemen borította (10,266”), Sanyi 10,499”-el a 9. helyről várta a folytatást. Ezután első futamát megnyerte, így a nyolcaddöntőbe jutott. Itt kikapott a lengyel Mateusz Lipától, de továbblépésre megmaradt az esélye, amennyiben megnyeri a reményfutamot. Ez sajnos nem sikerült, de így is 9. lett az összetettben, ami biztató eredmény, mi több, értékes UCI-pontokat is ér.

Szalontay Sándor (Dr. Bátorfi Agria KTK) keirin futamban

Szalontay Sándor (Dr. Bátorfi Agria KTK) keirin futamban

Keirinben az első futamában 6. lett, így innen a reményfutamba került. Ezt sikerült megnyernie, így az elődöntő hatos csoportjainak egyikén belül folytathatta a küzdelmet. Itt nem sikerült a továbbjutó háromba kerülnie, tehát a következő futamában a 7-12. helyért folyó csatába szólhatott bele, ahol ötödikként zárt. Ez egyben az összetett 11. helyét is jelentette számára.

A sprinterek klasszikus időfutam számában, az 1000 méteres állórajtos időfutamban Sanyi 1’05,508”-as idejével a harmadik helyet szerezte meg, időeredménye pedig mindössze 3 ezredmásodperccel maradt el Pais Péter nyitottpályás magyar csúcsától.

1000 méteren három ezreden múlott a nyitottpályás magyar csúcs…

1000 méteren három ezreden múlott a nyitottpályás magyar csúcs…

A női rövidtávmenők klasszikus, 500 méteres állórajtos időfutam számában idén nem gyűlt össze mezőny, így Európa-bajnoki résztvevőnknek, a BVSC-Zugló válogatott versenyzőjének – Válóczi Boglárkának – ellenfele ezúttal csak a stopperóra volt. Időeredménye végül alig elmaradva fedett pályán futott egyéni legjobbjától 39,390” lett.

A három dobogós helyezés, amit Borissza Johanna Kitti és Szalontay Sándor gyűjtött, valamint a Sanyi által erős mezőnyben kiharcolt 9. és 11. hely, illetve Filutás Viktor időfutam teljesítménye alapján a válogatott prostějovi szereplése eredményesnek mondható és bizakodásra adhat okot. A válogatott következő erőpróbája a svájci Európa-bajnokság lesz, melyre 2015. október 14-18-a között kerül sor.

További információk:

– a versenyszervező honlapja: http://www.otmarmalecek.cz/en/

– a verseny honlapja: http://www.otmarmalecek.cz/en/

– versenykiírás: GP_Prostejov_versenykiiras_2015

– fotógaléria: http://www.skcprostejov.cz/fotografie/grand-prix-prostejov-memorial-otmara-malecka-2015-prvni-den-/

– teljes eredménylista*: GP_Prostejov_eredmenylista_2015

* a hivatalos eredménylistában tévesen szerepel az elit omniumverseny egyéni üldözőversenyének távja, mely 4000 méter helyett 3913 méter volt. Továbbá a Válóczi Boglárka által teljesített 500 méteres időfutam álló- és nem repülőrajtos volt.

Fotók forrása: Pataki Ibolya, Jan Brychta – www.svetcyklistiky.cz

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo