fbpx

Egy komplett csapat végzete és egyéb változások a mountain bike sportban

 

A 2014-es szezon vége felé kirajzolódni látszik, hogy a mountain bike sport olimpiai száma, a cross country legjobbjai milyen mezben folytatják jövőre pályafutásukat.

Legelőre a Giant gyári csapat megszűnése kívánkozik, ahol a szezon két legsikeresebb női versenyzője, az országúti világbajnok francia Pauline Ferrand Prevot és az XCO-világkupa összetett győztes svájci Jolanda Neff is tekert. A női mezőnyt érintő rossz hír, hogy megszűnt a Colnago Südtirol csapata is, így Eva Lechner szabadon igazolható státuszba került.

Liv Giant színeiből Jolanda Neff köszön el

Liv Giant színeiből Jolanda Neff köszön el

Jelzésértékű sajnos a mountain bike sportra nézve, hogy a legnagyobb gyártó, a Giant nem kíván fenntartani saját profi MTB-csapatot. Mondjuk Gigerék eredményei valóban hagytak kívánnivalót maguk után a legmagasabb szinten, és a Giant nem marad csapat nélkül. A Giant országúti sorok maradnak, természetesen a Giant-Shimano a lehető legjobb reklámértékkel bír.

Pauline Prevot országúti világbajnokként valószínűleg aszfalton mozog majd többet

Pauline Prevot országúti világbajnokként valószínűleg aszfalton mozog majd többet

Női vonalon a Liv csapatban marad a holland Marianne Vos oldalán a trónkövetelő Ferrand Prevot, aki választhat majd, hogy milyen mountain bike versenyen indul 2015-ben, feltehetően sikeresen… Neff hazaigazol a Stöckli Pro Team-be, a fiúk, Matthias Flückiger és Matthias Stirnemann mellé. A Giant férfi versenyzői – Fabian Giger és Emil Lindgren – sorsa még kérdéses.

Nino Schurter javában készül a jövő évi revansra Absalon ellenében (Fotó: Nino Schurter Facebook)

Nino Schurter javában készül a jövő évi revansra Absalon ellenében (Fotó: Nino Schurter Facebook)

A Giantból Michel van der Heijden – Neffhez hasonlóan – Svájcba igazol, méghozzá a Nino Schurter fémjelezte Scott-Odlo Team-be. Innen Florian Vogel távozik, méghozzá Benkó Barbi csapatához, a német Focus-hoz, ahol nagyban változik a névsor. Barbinak továbbra is bizalmat szavaztak a németek, egykori junior vb-ezüstérmes és U23 világkupa összetett-dobogós versenyzőnk reméljük szép eredményeket hoz majd jövőre.

A Focus XC Team-ben a képről már csak Barbi és Marcus marad

A Focus XC Team-ben a képről már csak Barbi és Marcus marad (Fotó: Kuntár Bence)

Helen Grobert, Shlomi Haimy és Uwe Hochenwarter is elhagyja egyébként a Focust, érkezik még Linda Indergand. A két U23 világkupa-győzelmet szerző és összetett második Helen Grobert a Ghost Factory Racing-be igazolt, továbbra is német csapatot erősít tehát az olimpiai szereplés reményében. A legjobb német férfiak közül Moritz Milatz került nehéz helyzetbe, a BMC-nél nem hosszabbítottak vele (ahogy Stephen Ettingerrel sem), az is lehet, hogy Milatz befejezi profi pályafutását.

Absalon jövőre világbajnoki mezben (Fotó: EGO Promotion-Armin M. Küstenbrück)

Absalon jövőre világbajnoki mezben (Fotó: EGO Promotion-Armin M. Küstenbrück)

A BMC-nél marad az újabb reneszánszát élő fenomén, a világbajnok francia Julien Absalon, akivel kapcsolatban a BMC és a franciák is bíznak benne, hogy eltarthat a lendület Rio-ig. A legnagyobb nevek közül – ahogy már volt szó róla – a svájci Nino Schurter marad a Scottnál, és talán ne írjuk le a cseh erőgépet, az olimpiai bajnok Jaroslav Kulhavy-t sem, aki marad a Specialized-nél. Az amerikai gyári csapatnál azonban nem váltotta be a reményeket a cseh üdvöske, Tereza Hurikova, akivel nem hosszabbítottak.

Hermida a vk-mezőny mókamestere (Fotó: Merida Picture Service)

Hermida a vk-mezőny mókamestere (Fotó: Merida Picture Service)

A Cannondale-nél sincs nagy változás, marad a két baggy-shortban tekerő fenegyerek, a német Manuel Fumic és az olasz Marco Aurelio Fontana, kiegészülve egy stílusában a csapatba illő brazil sráccal, Henrique Avancini-vel. Szintén kitartottak a húzónevek mellett a Multivan-Merida csapatnál is, a mountain bike sport nagyasszonya, a norvég Gunn-Rita Dahle és a mezőny spanyol mókamestere, Jose Antonio Hermida is szerződést hosszabbított.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo