fbpx

Egy evezős verte meg a profi kerékpárosokat az I. UCI Esport VB-n

Az I. UCI Esport világbajnokságon a nők versenyén a születésnapját ünneplő Asleigh Moolman nyert, míg a férfiaknál a német evezős olimpikon Jason Osborne győzte le a bringásokat.

December 9-én rendezték az első UCI Esport világbajnokságot, ahol a Zwift felületén mérték össze erejüket az indulók. A kerékpározás esportban sokban különbözik a többi sporttól, hiszen valódi sportolásról szól, az okosgörgőkön valódi teljesítményt kell leadni a versenyzőknek, nem csak “az ujjak edzettségén múlik” a győzelem.

A nők és a férfiak számára is 50 km volt a versenytáv, ami komolyabb hegyeket nem tartalmazott, ezért várható volt, hogy mezőnyhajrá dönt majd a győzelemről. A női mezőnyben is egy nagy boly alakult ki az élen, amitől senki nem tudott nagyobb távolságra ellépni. Az utolsó 3 kilométeren Sarah Gigante indított támadást, de a cél előtti emelkedő lábánál már elfogyott az ausztrál versenyzőnő 15 mp-es előnye. Az utolsó emelkedőn Ashleigh Moolman száguldott fel komoly tempóval és nyerte meg a versenyt a születésnapos dél-afrikai kerékpárversenyző, aki 2021-ben már az SD Worx csapatát fogja erősíteni. A második helyet Sarah Gigante szerezte meg, míg a harmadik Cecialia Hansen lett.

Női eredmények:

1 Ashleigh Moolman-Pasio (South Africa) 1:13:27
2 Sarah Gigante (Australia)
3 Cecilia Hansen (Sweden) 0:00:01
4 Lauren Stephens (USA)
5 Jacquie Godbe (USA)
6 Annika Langvad (Denmark)
7 Laura Matsen Ko (USA) 0:00:02
8 Emma Belforth (Sweden)
9 Kristen Kulchinsky (USA) 0:00:05
10 Bre Vine (Australia) 0:00:06

 

A férfi mezőnyben számos országúti világsztár állt rajthoz, de egyikük sem tudott kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A főmezőnytől senki nem tudott elszakadni, így itt is az utolsó emelkedő döntött a győzelemről, ahol meglepő módon a német Jason Osborne nyerte magabiztosan a versenyt. A helyzet különlegessége, hogy Osborne valójában nem kerékpárversenyző (bár 2018-ban és 2019-ben indult a német időfutam ob-n). Jason Osborne evezésben szerzett világbajnoki címet és 2016-ban ott volt az olimpián és 2021-ben is ott lesz evezésben. Persze nem egyedülálló történet, mert már többször írtunk evezősről, aki az adott ország időfutam országos bajnokságán megszorongatta a worldtour menőket, de most egy világbajnoki címet szerzett világsztárok ellen. A versenyen egyébként a második helyen Anders Foldager, a harmadik helyen pedig Nicklas Pedersen végzett, két érmet szerezve Dániának.

Férfi eredmények:

1 Jason Osborne (Germany) 1:05:15
2 Anders Foldager (Denmark) 0:00:02
3 Nicklas Pedersen (Denmark)
4 Ollie Jones (New Zealand)
5 Ben Hill (Australia) 0:00:03
6 Lionel Vujasin (Belgium)
7 Matteo Dal-Cin (Canada)
8 Freddy Ovett (Australia)
9 Ryan Larson (USA)
10 Jonas Hvideberg (Norway)

 

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo