fbpx

Downhill válogatási elvek a 2015-ös világbajnokságra

A 2015-ös hegyikerékpáros és triál világbajnokságot szeptember első hetében, Andorrában rendezik, melynek szerves része a downhill szakág is a maga négy kategóriájával. Legalább öt magyar indulónak mindenképp szurkolhatunk majd, ám nagy kérdés, hogy kik lesznek ők!

Senki sincs „bebetonozva” a magyar válogatottba, a lehetőség minden versenyző számára adott, tehát harcra-bringára fel! Akár érdekeltség, akár pusztán érdeklődés fűzi az embert a téma iránt, akkor érdemes néhány röpke percet rászánni a következőek (és persze a teljes szabályzat) figyelmes végigolvasására, ezek után már nem érhet senkit se meglepetés. Továbbra is egy tiszta, éles küzdelemre van kilátás, ahol négy verseny pontvadászata után alakul majd ki a nemzeti színek viselőinek névsora.

A válogatott mez viselése idén már önmagában nagy eredmény lesz (a fotón Zámbó Dávid, 2013)

A válogatott mez viselése idén már önmagában minden eddiginél nagyobb eredmény lesz (a fotón Zámbó Dávid, 2013)

A szóban forgó négy verseny a 2014-es Downhill Országos Bajnokság, a maribori Európa Kupa majd május közepén, júniusban Szlovák Kupa Jasnán, július 10-től 12-ig pedig a 2015-ös GravityHall Downhill és Fourcross Országos Bajnoksággal zárul a kvalifikáció. Ez utóbbi duplaszorzós, azaz az OB-n szerzett pontok idén is kétszer annyit érnek!

Az elmúlt évekhez képest mindössze néhány (ám igen lényeges) módosítás és kiegészítés került be a rendszerbe és igaz nem ezzel kéne kezdeni, de egyből a kvótaszámoknál tapasztalhatunk némi differenciát. 3-1-1*-1** a kombináció, mit is jelent ez?

A Nőknél és Junior Nőknél a kvalifikáció közösen zajlik, és ha abszolútban, valamint egymás közt is teljesítik a feltételeket, akkor mindkét kategóriából kijuthat egy(*)-egy(**) versenyző. A szebbik nem képviselőinél nagyon fontos, hogy legalább két olyan időeredménnyel rendelkezzen a versenyző hölgy, ami az adott válogató eseményen az abszolút legjobb magyar időeredménytől legfeljebb 40%-kal rosszabb. Továbbá, mint minden kategóriában, itt is érvényes, hogy a kategória (jelen esetben Nők és Junior Nők) legjobb idejétől legfeljebb 20%-os lemaradással lehet csak pontot szerezni. Nem lesz egyszerű, ugyanis Megyaszai Lilla a tavalyi OB-n mutatott lehengerlő teljesítményével magasra tette a lécet.

DH_valogato_versenyek-pontok

A Junioroknál (1997-ben és 1998-ban születettek) is meglévő előbbi 20%-os limit mellett újdonság a 30%-os szabály, ami annyit jelent, hogy az abszolút legjobb magyar időtől maximum 30%-kal lehet elmaradni, különben nincs pontszerzés. 2015-ben a fiatalok közül csak egy fő csatlakozik a válogatotthoz, viszont az erősnek mutatkozó utánpótlás miatt a következő években várhatóan bővebb lesz majd a keret. Előreláthatólag sokan pályáznak az idei egy helyre, nagy csata várható.

A legnagyobb csatározások azonban továbbra is minden bizonnyal az Elite Férfiak mezőnyében fognak kialakulni. A legjobb három közé kell kvalifikálnia magát annak, aki mindenképp ott akar lenni Andorrában és persze itt is érvényes a 20%-os szabály. Bárki hibázhat egynél többször is és a jelentősen megnövekedett érdeklődés hatására a pillanatnyilag elől lévők pedig nemhogy biztonságban nem érezhetik magukat, még fokozott küzdelemre is számíthatnak. Nagyon kíváncsian várjuk, hogy Liszi Attila hegemóniáját ténylegesen fogja-e valaki veszélyeztetni vagy a mögötte lévő helyekért lesz csak a pontcsata. Attilához fűződik az eddigi legjobb magyar világbajnoki szereplés is, 2011-ben Champéry-ben (Svájc) a 40. helyen végzett.

Jelenlegi állás.

Jelenlegi állás.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön néhány általánosan érvényes szabály. A kvalifikáció zárultjával minden versenyzőnél levonásra kerül a legrosszabb eredménye (azaz a legkevesebb pontszerzése). Így belefér egy defekt vagy más technikai probléma, esés, távolmaradás, bármi… A másik, hogy minden esetben kizárólag a magyarok közti döntő béli futamidők számítanak, nem a verseny abszolút eredménye.

Az idei első megmérettetésig igaz még bőven van idő, de már most érdemes betervezni a naptárunkba a válogató versenyeket akár résztvevőként, akár nézőként az izgalmak figyelemmel kísérésére!

A részletes szabályzat itt található.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo