fbpx

Deuter zsákok 2018-ban: végletekig finomhangolva

A hátizsákok világszerte ismert és elismert szakértője számos érdekességet mutatott be a kerékpáros szegmensben. 2018-ban többek közt megújul a Deuter Race és az Attack széria, bővül a protektoros kínálat és a testmagasság szerinti hátkialakítás.

A Deuter céget nem kell bemutatni az olvasóknak: a kiváló hazai forgalmazásnak köszönhetően a kerékpárosok és gyalogtúrázok idestova két évtizede „nyüvik” a Deuter hátikat, élvezve az altaluk nyújtott magas szintű funkcionalitást és kényelmet. A hosszú évek során megtapasztalhatták a felszerelések ellenálló képességét és tartósságát is. Biztosan nem kell minden évben új Deuter zsákot venni: ellenben a kerékpározással most ismerkedőknek vagy a frissebb, korszerűbb zsákra vágyó régi “motorosoknak” íme a cuccok bicajon történő szállításának legpraktikusabb módja!

A Deuter-épület a pekingi olimpiai csarnok lekicsinyített mása, a „madárfészek” jól szimbolizálja a dél-német márka természetközpontúságát, az aktív életmód fontosságát. A Deuter egyértelmű célja, hogy minél többen fedezzék fel a természet nyújtotta élményeket: gyalogtúrázóként, hegymászóként vagy kerékpárosként egyaránt. A különböző felhasználásra készült hátizsákok és egyéb felszerelések specializált funkciókat és kialakítást kívánnak. A Deuter kínálat nem szűkölködik az opciókban. Ha kizárólag a kerékpározásra tervezett zsákokat nézzük, a legtöbb stílus és igény számára “testre szabott” alternatívát nyújtanak. A “test” ebbe az esetben szó szerint értendő, maximális figyelembe vétele a Deuter-siker egyik kulcsa. A hátizsák viselése ideális esetben természetes, súlyeloszlása jó, nyomáspontokat nem okoz, és a hát szellőzését is biztosítja. Ha ezek mind rendben vannak, akkor a “háti” órákon keresztül kényelmes viselet, nem hívja fel magára a figyelmet, “csendestársként” kísér el a felejthetetlen kalandokra.

A kényelem mellett egy másik fontos tényező az innováció. A kerékpáros zsák által nyújtott funkcionalitásnak lépést kell tartani a technológia fejlődésével. Például ma egyre kevesebben használnak papíralapú térképeket, viszont a kényes elektronikus eszközök praktikus és biztonságos elhelyezése elengedhetetlen. A Deuter a változó igényekre is nagy hangsúlyt fektet: habár nem dob piacra évről évre újabb és újabb modelleket, a meglévők folyamatosan kisebb-nagyobb fejlesztéseket kapnak. Ezzel a gondolattal el is érkeztünk a régi-új Deuter Bike 1 sorozathoz…

1990-ben Andi Heckmair Oberstdorf-ból elindult kerékpáron meghódítani az Alpok csodálatos ösvényit. Mivel akkoriban nem lehetett erre a célra alkalmas hátizsákot kapni, maga készített egyet. Innen indul a Deuter sikertörténete, erre utal az eredeti “Bike” modellt idéző – természetesen a ma elvárt funkcionalitással “felturbózott” – széria. Már csak hab a tortán, hogy a Bike 1 “múlt századbeli” színvilággal is elérhető, igazi retro élményt nyújtva a leendő használónak. A Deuter “remake” 16, 18 és 20 literes változatban, Airstripes vagy Aircomfort Alexlite hátrendszerrel, hálós derékszíjjal, modern funkcionális belső elrendezéssel és természetesen a mai legkorszerűbb alapanyagok felhasználásával kerül a boltokba.

Attack immár integrált gerincvédelemmel…

Ugyancsak évfordulós az etalonnak tekinthető Deuter Attack sorozat: azaz 10 évvel ezelőtt debütált, az egyik legnépszerűbb MTB kerékpáros hátizsák. Az évek során számos kisebb-nagyobb fejlesztést kapott, 2018-ben pedig gerincvédelmet biztosító SAS-TEC hátrész, stabilabb tartórendszer, illetve szemüveg-, protektor-, fulllface- és telefontartó kerül az Attack arzenáljába. A Deuter elé megy a modern MTB stílusok támasztotta igényeknek, az új Attack immár nagyobb sebességhez és technikásabb terepviszonyokhoz is nyugodtan alkalmazható. “Motoros” szemcsivel is kompatibilis, illetve fokozott védelmet és egyszerű elérhetőséget kínál a sérülékeny okostelefonoknak. Az egyre népszerűbb enduro versenyzéshez kisebb űrtartalmú verzió kapható lesz, természetesen hatékony védelemmel kiegészítve. A méret tekintetében a másik véglet is bővül: az új Attack Tour 28 liter befogadó képességű, így többnapos extrém MTB-kalandokhoz nyújt hátvédelmet nyújtó megoldást.

A Deuter Race széria a sebesség és a könnyed viselet szinonimája, a teljesítmény-orientált kerékpárosok kedvenc hátizsákjai. 2018-ban immár hat különböző változatban áll rendelkezésre: “sima” Race, Race Lite, Race X, Race Air és Race Exp Air. A sorozaton belül nemcsak a méret változik (8-tól 14+3 literig), hanem a hátkialakítás és a funkcionalitás is felhasználás-specifikus. Közös bennük az aerodinamikus forma és a lehető legalacsonyabb tömeg.

A felhasználás tekintetében a megújult Race Exp Air “haladós” túrázásra optimalizált. Az Aircomfort FlexLite háromirányú szellőzést biztosít, a zsák aerodinamikus formát kap, de ha a 14 liter űrtartalom kicsinek bizonyulna, egy cipzár segítségével 3 liter többlet tér nyerhető. A funkcionalitás a felhasználás igényeit követi, minden elhelyezhető benne, ami az egynapos túra során szükséges: például a vizes ruha, az élelem, a szerszámkészlet külön-külön rekeszben tartható. A sisak is felrögzíthető, integrált külső vízhatlan borítás áll rendelkezésre, azaz minden adott a feledhetetlen túraélményhez. A Race Air esetében a kapacitás 10 literre csökken, még áramvonalasabb, ellenben a funkcionalitás és a hátkialakítás azonos.

A Mountainbike magazin hátizsák-teszt győztese, a 12 literes Deuter Race X, a gramm-mániások kegyeit keresi, tömege mindössze 600 gramm. A „sima” Race 8 liter űrtartalmat kínál, a Race Lite a tömeget egészen 470 grammra faragja. Mindhárom Airstripes hátkialakítást, hálós derékszíjat és állítható magasságú mellpántot kap, az új színvilág szerintünk telitalálat!

A Deuter Trans Alpine továbbra is kapható, a zsebméret és -elrendezés jövőre pici módosítást kap, illetve új szívváltozatok tűnnek fel. A páratlan kényelmet és szellőzést kínáló Airstripes hátrendszer, és a túraorientált funkcionalitás változatlan. A “Pro” változat hátkialakítása tovább finomított, és egyéb átgondolt megoldásokat biztosít a bicajos túrázók számára. A Superbike sorozat hasonlóképpen apró módosításokat és új színeket kap. Az utóbbi modellt teszteltük, a bemutató itt olvasható.

A Compact modellcsaládban megszületett a Deuter “csemete”, a 6-literes “apróság”. A felhasználás és a funkcionalitás a Compact-sarj “génjeiben van”, háta Aistripes rendszerű, víztartályt fogad, a bukó a kistesóra is felrögzíthető, rövidebb bicajos túrákra ideális választás.

A kerékpáros közlekedés igényeire hangolt Deuter Speed-sorozat egyszerűbb és könnyebb “Lite” hátkialakítást és bőséges mennyiségű funkciót biztosít. Ezen a vonalon a másik újdonság a többrétű felhasználást megcélzó Giga Bike, amely laptopot is fogad, testmagasságfüggő EL- vagy SL-Airstripes hátkialakítást kap, kapacitása 28 liter, megjelenése akár egy tárgyaláson sem számít formabontónak.

Az Eurobike-on látottak alapján a Deuter még mindig etalonnak számít a hátizsákok piacán, kínálata letisztult, a különböző kerékpáros stílushoz “hangolt” modellek mind végletekig csiszolt ékkövek. A legmagasabb szinten ötvözik az egész napos kényelmet, a hát megfelelő szellőzését, a funkcionalitást és a tartósságot. Több Deuter terméket volt szerencsénk kipróbálni a tapasztalatokról több írást közöltünk.

További információ a Deuter termékekről a forgalmazó honlapján. A legszélesebb kínálat a Tengerszem Túraboltban érhető el, itt megtapasztalható mindaz, amit a Deuter zsákokról írtunk.

A kerékpárra rögzíthető táskák továbbra is kaphatók!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo