fbpx

Deuter Giga Bike teszt: a 007-es bringás hátizsákja

A Deuter Giga Bike James Bond filmbe is beillene, ha mondjuk a 007-es nem az aktuális szupersportkocsikkal, hanem éppen kerékpárral lenne kénytelen teljesíteni egy küldetést. Könnyen elképzelhetjük, ahogy Őfelsége titkosszolgálatának központjában éppen magyarázzák Mr. Bondnak, mi mindent tudhat egyik hátizsák…

Hőkövető rakétát éppen nem rejt egyik rekesz sem, de azért nem vagyok biztos benne, hogy ha nem lenne itt előttem a hátizsák, fel tudnám-e sorolni az összes funkcióját… Tényleg minden eshetőségre gondolt fejlesztője és minden elemét ergonómikusan, logikusan alakították ki. Nincsenek véletlenek, ritkán jelenthetjük ki egy gyártóról, hogy a legjobb, de a zsákok tekintetében több mint egy évszázados tapasztalattal rendelkező Deuter esetében ezt meg lehet kockáztatni.

A Deuter Giga Pack három színben:

Hans Deuter 1898-ban alapította az augusburgi üzemet, a postának és a hadseregnek gyártottak különböző zsákokat, táskákat, sátrakat, különböző felszereléseket. Mint tudjuk, a katonai felhasználásnál nincs pardon, tökéletesen teljesíteni kell a funkciót, ugyanakkor költséghatékony gyártásra kell törekedni. Nem véletlen, hogy óriási tapasztalat gyűlt össze a germán cégnél, amit túrafelszerelések gyártásánál is tovább kamatoztattak.

A kerékpározásban gyakorlatilag a mountain bike megszületésétől jelen vannak, az első fejlesztések Andi Heckmair, a TransAlp szülőatyjának nevéhez köthetők. Hackmair, aki korábban hegyivezető volt, minden igényét megismerte a hegyeikerépáros túrázóknak, azokét is, akik többnapos kirándulásra vállalkoztak. 1990-től dedikáltan bringás hátizsákokat kezdtek gyártani, Bike 1 néven. Azóta többféle méretben és felhasználásra kínálnak bringás hátizsákokat és nem csak hátizsákokat… Mondjuk ki, lehetetlen, hogy ne találd meg a kínálatukban pontosan azt a modellt, amire szükséged van!

Nekem a Deuter Giga Bike-ra esett a választás, ami egy (nem csak kerékpáros) hétköznapi használatra való, univerzális hátizsák, minden olyan extrával felvértezve, amire a kerékpáros közlekedésben, vagy a túrákon szükség lehet. Számomra fontos volt, hogy legyen laptoptartó rekesz, hiszen a mindennapokban Budapesten ha tehetem kerékpárral közlekedem és sokszor szükség van a mobil irodára. Ugyanakkor a tárolókapacitás is elég nagy ahhoz, hogy egy hétvégi kiruccanáshoz (kerékpárral vagy anélkül) is beférjenek a legszükségesebb holmik. De teljesített már szolgálatot repülőn is, ahol épphogy betolható a legkisebb személyi poggyász sablonjába.

Nézzük sorjában, mi mindent tud a Deuter Giga Bike: A tárolókapacitás 28 liter, valóban alkalmas komolyabb túrákhoz is. A méret gyári adatok szerint 46x31x23 cm, de a szoft anyagnak köszönhetően ez nyilván idomul kicsit az igényeinkhez. Laptopból a manapság használt legnagyobb méretű modellek is kényelmesen elférnek, a gyári adat szerint 15,6”-osig, nekem egy 15,5-os mellett azért marad még ráhagyás, 16”-os tuti bezipzározható. Persze alternatív felhasználás is adott, a mellékelt kép szerint 4 palack bor kartonokkal elválasztva is befér, de csomagolhatunk ide olyan ruhadarabokat is, melyeket nem szeretnénk összegyűrni, valamint iratok tárolására is alkalmas a laptoptartó.

A nagy (40x29x4cm) vastagon párnázott laptoptartó rekesz mellett van egy másik nagyobb tárolóegység, aminek alsó feléből elfoglal kicsit a 100%-osan vízálló esővédő huzat, ami egy kívülről nyitható zipzáras zsebben található. Elöl egy kisebb rekesz van még rengeteg különböző funkciójú zsebbel, kampóval, ennek az alsó felébe integrálták a sisaktartót is, ami a legnagyobb méretű enduró fejvédőket is fogadja, ha éppen egy másfél órás lassú hegymenetet küzdenénk le. De van itt irat és tárcatartó, kulcs, fogkefe, toll, meg mittudoménmégmi-tartó, divatos szóval élve „kreatívan” pakolhatunk. Kívül is van még egy kisebb zárható zseb elöl, valamint két nem zárható zseb oldalt, mondjuk kulacsoknak. Dedikált Camelbak opció nincs, ami logikus, aki ekkora zsákkal bringázik, nem veszít semmit, ha megáll elővenni a frissítőt.

A rögzítési lehetőségek professzionálisak. Nem csak a vállpántok bőségét, de helyzetüket is állíthatjuk a hátizsák tetejéhez képest, vagyis a zsák egészen a tarkónkhoz közel is lehet, ilyenkor a felső hátra támaszkodik a teher, nem zavarja a derekunkat. Elöl állítható magasságú mellhevederrel, valamint eltávolítható csípőövvel rögzíthetjük a hátizsákot, tulajdonképpen milliméterre pontosan úgy, ahogy akarjuk. Oldalt kompressziós hevedereket találunk, ami például a már említett személyi poggyász korlátozásnál jól jön, könnyen összehúzhatjuk a zsákot tartalmával együtt.

Nem csak a tökéletesen személyre szabható rögzítés, a sisaktartó és az esővédő miatt kerékpáros hátizsák a Deuter Giga Bike, hanem az anatómiailag formált, párnázott vállpánt és a kiválóan szellőző, 2017-re megújult Deuter Airstripes hátrendszer miatt is. Javítottak a gerinc mentén futó szivacsoszlopok anyagán és pozicionálásán, valamint intenzívebb lett a perforációjuk is – így az új Airstripes már 80%-os szellőzést biztosít a hátnak. A derékrészhez érve a szivacsozás a gerinchez közelebb halad, és keskenyebb is lesz, ezzel pedig az új, szellősebb, hálós derékpántok még jobban, még nagyobb felületen és még pontosabban illeszkednek a derékhoz.

Több mint féléves használat során kiderült, hogy az anyaga rendkívül tartós, mintha új lenne, pedig a bringázás komoly igénybevételnek teszi ki. Önmagában az esőnek az esővédő huzat nélkül is ellenáll és az átlagosnál sokkal kevésbé izzad meg a hátunk is alatta. Tárolórekeszből annyi van, hogy velem többször előfordult, hogy keresgélni kellett valamit, melyikbe is raktam… Negatívumként nem is nagyon jut eszembe semmi, talán annyi, hogy üresen sem könnyű, 1200 gramm, de lévén nem fogunk vele maratonozni, azért ez tolerálható a rengeteg jó tulajdonságért, opcióért cserébe. Nagyon ajánlom mindennap használható táskának, túrázni, dolgozni, egyetemre, iskolatáskának is! Ha azt nézzük, hogy minden bizonnyal hosszú évekig szolgálhatja tulajdonosát, a 34 590 Ft-os ár is reális érte. Karácsonyi ajándéknak sem utolsó ötlet bringásoknak…

További információk a Tengerszem Túrabolt weboldalán: https://www.tengerszem.hu/deuter-giga-bike-laptop-hatizsak-8043

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo