fbpx

Cyclocross Világkupa Nommay: Compton és Van der Poel uralták a mezőnyt Franciaországban

Nommay-ban folytatódtak az UCI Cyclocross Világkupa küzdelmei január 21-én, a két hét múlva esedékes Világbajnokság előtt jól erőfelmérő volt minden versenyző számára. A női és a férfi elit kategóriában is gyorsan egyértelművé vált, hogy kik a legjobbak ezen a hétvégén, az előbbiben Katie Compton, az utóbbiban pedig Mathieu Van der Poel dominált.

2,7 km hosszú pályát jelöltek ki a francia szervezők a nommay-i világkupa futamra, mely talajának köszönhetően nedves időben gyorsan sárossá tud válni. A ragadós talajon hamar borulhat a papírforma, egy-egy sár okozta technikai probléma kiütheti a legnagyobb neveket is a versenyből (ahogy ezen a hétvégén is történt).

Mint mindig az U19-es fiúk versenyével kezdődött a nap, a hollandok egyik fiatal reménysége, Mees Hendrikx, nyerte a futamot, egyedül csak a belga Ryan Cortjens tudta őt megszorongatni, de a célba már 2 másodperccel hátránnyal érkezett a 2. helyen. A nagy esélyesek közül sem a cseh Tomas Kopeczky, sem a svájci Loris Rouiller nem tudott beleszólni a győzelembe, ők a végén egymással voltak elfoglalva, Kopeczky a 3. helyet szerezte meg 26 másodperc hátránnyal, míg a svájci 2 másodperccel ért mögötte be a célba.

Az U23-as férfiaknál sem feltétlenül az történt, amit várni lehetett, a foghíjas mezőnyben a belga Thijs Aerts verte meg 3 másodperccel a hazai szurkolók reménységét, Yan Gras-t, és a 3. helyet is francia versenyző szerezte meg Joshua Dubau személyében, ő 17 másodpercet kapott a győztestől.

Az elit női futamban a többség a világbajnok és a világranglistát vezető Sanne Cant-ot várta az első helyre, de nekik csalódniuk kellett. Már az első körben Katherine Compton támadt és tartósan senki nem tudta vele tartani a lépést, gyorsan elszakadt a többiektől és folyamatosan növelte az előnyét, nem volt kérdés, hogyha nem jön közbe semmi akkor ő nyeri a versenyt. Cant-nak már az első körben technikai problémái voltak, így visszacsúszott és erőt tekintve sem úgy állt, mint aki meg tudja nyerni a versenyt. Az amerikai Kaitlin Keough üldözte magányosan honfitársát a második helyen, egészen az utolsó kör végéig, ahol 55 másodperc hátránnyal ért be Compton mögött. A harmadik a verseny második felében kitűnő teljesítményt nyújtó, Pauline Ferrand Prevot, lett, a franciák bajnoka Helen Wyman-t utasította maga mögé.

Az elit férfiak versenyének eleje elég érdekesen alakult, a rajt után a világbajnok Wout van Aert lendült támadásba és egy kisebb előnyre tudott szert tenni. Az üldözők közül Van der Poel elrontotta a kerékpárcserét és meg kellett állnia, a világranglistát vezető bringás nem zavartatta magát, visszafordult a depóban és kerékpárt váltott, ezután üldözőbe vette a belga világbajnokot és egy kör múlva már fel is zárkózott rá. Kérdés volt, hogy mennyit vett ki ez a hollandból, de gyorsan egyértelművé tette, hogy ez neki nem került túl sok energiájába, az élre állt és otthagyta a belgát, végül 33 másodperccel ért be előtte a célba. A 3. helyet Toon Aerts szerezte meg több, mint két perc hátránnyal Van der Poel-hoz képest.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo