fbpx

Cyclocross világkupa karácsonyra – Beszámoló Zolder-ből

A Vas testvérek Zolder-ben folytatták a belga cyclocross versenyekben bővelkedő téli szünetüket, ahol Balázs az U23-as mezőnyben a 40. helyen ért célba, Blanka pedig a 39. helyet szerezte meg az elit nők között.

Vas Balázs (YCT Demer & Dijle) és Vas Kata Blanka (Merida Team CST) a tavalyi évhez hasonlóan Belgiumban töltik a karácsonyi szünetet, ahol 5 belga cyclocross versenyen a világ legjobb cyclocrossosaival küzdenek meg. December 23-án a Namur-i világkupával kezdték meg a sorozatot, ahol a kegyetlen sáros, csúszós körülmények mindkettőjük versenyét erősen megnehezítették. Három nappal később, karácsony második napján a Zolder-i világkupán álltak rajthoz, ahol kellemesebb pálya fogadta őket, a versenyről Vas Péter mesélt:

“Ma sokkal barátságosabb körülmények fogadtak minket a Zolder-i autópályán megrendezett Világkupa futamon, mint 3 nappal ezelőtt Namur-ban. Igaz, hogy -3 fok volt reggel, viszont verőfényes napsütés és sármentes pálya. Balázsnak abszolút kritikus volt a mai futam. Ez volt az utolsó lehetősége, hogy kivívja a VB-n való indulás jogát (10%-on belüli idő a győzteshez képest egy VK futamon). Sajnos a rajtnál egy kisebb bukás miatt megint beszorult a mezőny végébe, de utána sikerült megindulnia és körről körre egy-két pozíciót javított. Talán az idei szezon legerősebb teljesítményét nyújtva, végül kerek 4 perc hátránnyal (megvan a szint!) Eli Iserbyt mögött a 40. helyen futott be, az 59 indulóból.

Blankáék versenyén az Elit Női futamon 87 versenyző indult 11 sorból, ami elég döbbenetes létszám. Blanka a 7. sorból rajtolhatott és sajnos megint nagyon peches volt, mert közvetlen előtte fúródott be valaki a rajt után a kordonba. Blankának sikerült megállni, de utána többen belerohantak és a fék-váltókarja is befordult, így még depóznia is ki kellett jönni. Kb. a 70. helyről tudta folytatni a futamot, így nem voltak túl jók a kilátások. Innen viszont gyönyörűen indult meg és szuper tempóban küzdött tovább, egyre jobban jött előre, láthatóan feküdt neki a gyors, technikás pálya. Végül 3:39 hátrányban, a 39.helyre sikerült feljönnie.

Pénteken Loenhout-ban állunk rajthoz a DVV Trophy C1-es versenyén. A verseny érdekessége, hogy a cyclocross sport történetében először indítanak itt nemzetközi junior női futamot. Így Blanka most először (és sajnos egyben utoljára is, mivel az idén nem lesz több ilyen futam, és jövőre már ő is U23-as versenyző lesz cyclocrossban) kap lehetőséget arra, hogy a saját korosztályában küzdhessen meg a nemzetközi cyclocross mezőnyben.”

 

A férfi elit mezőnyben Mathieu Van Der Poel ismét ellentmondást nem tűrően diadalmaskodott a világbajnok Wout Van Aert előtt, a nőknél pedig hatalmas harc után Marianne Vos rázta le az utolsó métereken Lucina Brand-ot és Sanne Cant-ot.

A téli szünet versenyprogjamja:
December 23. Namur (világkupa)
December 26. Heusden-Zolder (világkupa)
December 28. Azencross Loenhout UCI C1 (DVV Trofee)
December 30. Diegem UCI C1 (Superprestige Diegem)
Január 1. GP Sven Nys Baal UCI C1 (DVV Trofee)

 

 

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo