fbpx

Cyclocross VB 2. nap: Vas Kata Blanka 12., Van der Poel a világbajnok, hollandok a WU23 dobogón

A dániai Cyclocross VB második napján az U23-as nők futamában Vas Kata Blanka óriási eredményt ért el, 12. helyen ért célba 35 másodperccel az első mögött. Ebben a kategóriában a hollandok domináltak, a dobogó mindhárom fokát elfoglalták. Az elit férfiaknál magabiztos versenyzéssel Mathieu Van der Poel megszerezte a második elit világbajnoki címét.

A szombati U19, U23 és női elit futamok után vasárnapra két olyan kategória maradt, amely nagy érdeklődésre tartott számot hazánkban. A női U23-ban Vas Kata Blanka révén voltunk érdekeltek, így minden hazai cyclocross rajongó várta ezt a futamot, hogy mire lesz képes fiatal tehetségünk. Délutánra pedig a VB királykategóriája az elit férfiak versenye maradt.

Az U23-as nők futama pontban 11 órakor kezdődött, Vas Kata Blanka az 52. helyről rajtolhatott el, ami nagyban megnehezítette a jó szereplését, hiszen egy komplett mezőnyön kellett átverekednie magát. A verseny során a kicsit országútisra emlékeztető gyors pálya miatt a mezőny nem hullott darabjaira, hanem egy nagyobb élboly alakult ki, ami végig a futam során többé-kevésbé egybemaradt. Néha volt egy-egy próbálkozás, amit mindig megtorpanás követett, így tartósan senki nem tudott elszakadni. A bolyban ismét a hollandok voltak a legnagyobb létszámmal és folyamatosan kontroll alatt tartották a versenyt, rajtuk kívül még az olasz Silvia Persico volt aktív, de egyik kísérlete sem lett sikeres. Vas Kata Blanka valószínűsíthetően a hátsó rajtpozíciója miatt kimaradt az élbolyból, de folyamatosan jött előre és a közvetítés során többször az üldözők között láthattuk.

A verseny az utolsó körben dőlt el, amikor a hollandok indítottak támadást Ceylin del Carmen Alvarado révén. A tavalyi ezüstérmes egy kisebb előnyre tudott szert tenni, de hamarosan indult utána csapattársa Inge Van Der Heijden, aki az utolsó hídon utolérte és meg is előzte őt, mellyel világbajnoki címet szerzett. Alvarado annyira elfogyott a végére, hogy a harmadik holland, Fleur Nagengast is elment mellette és végül csak a bronzérem maradt neki. Mindenesetre a hollandok biztosan sikeresnek értékelik ezt a futamot, mert más rajtuk kívül nem állhatott dobogóra.

A győztes után 35 másodperccel Vas Kata Blanka is célba ért a 12. helyen, mellyel fantasztikus eredményt hozott a magyar cyclocross sportnak. Egyébként ha jobban megnézzük az eredménylistát akkor láthatjuk, hogy Blanka az U19-esek között a 3. lett, így el lehet gondolkozni azon, hogyha lett volna a VB-n női U19 akkor most lenne egy bronzérmünk.

 

1 Inge Van Der Heijden (Netherlands) 0:42:09
2 Fleur Nagengast (Netherlands) 0:00:03
3 Ceylin del Carmen Alvarado (Netherlands) 0:00:08
4 Silvia Persico (Italy) 0:00:09
5 Anna Kay (Great Britain)
6 Puck Pieterse (Netherlands)
7 Katie Clouse (United States Of America) 0:00:17
8 Nicole Koller (Switzerland)
9 Marion Norbert Riberolle (France) 0:00:21
10 Clara Honsinger (United States Of America) 0:00:22
11 Yara Kastelijn (Netherlands) 0:00:24
12 Kata Blanka Vas (Hungary) 0:00:35

 

Az elit férfiak futamában a nagy kérdés az volt, hogy Mathieu Van der Poel és Wout Van Aert csatájába bele tud-e szólni valaki vagy ismét az ő összecsapásukról fog szólni a világbajnokság. A rajt után gyorsan kirajzolódtak az erőviszonyok a nemzetek között, hollandon és belgán kívül nem nagyon láttunk más nemzet versenyzőjét az élbolyban tekerni. A belgák domináltak, de Mathieu Van der Poel már többször bizonyította, hogy ő egyedül is képes versenyt nyerni sok belgával szemben, bár a gyors, szeles pályán most érezhetően számított a csapatmunka. A belgák próbáltak összedolgozni, de egy hiba után Van der Poel-nak sikerül kisebb előnyre szert tennie a harmadik körben, amit Wout Van Aert egy körrel később ledolgozott.

Az ötödik körben Van der Poel újra támadást indított az egyik technikás emelkedőn, amit a címvédő Van Aert nem tudott átvenni, így a holland ismét el tudott lépni vetélytársától. Innentől körről körre növelte Van der Poel az előnyét és Van Aert arcát nézve nagyon úgy tűnt, hogy 2019-ben nem fogja megvédeni a címét. Így is lett, Van der Poel óriási magabiztossággal abszolválta körről-körre a pályát és végül megszerezte élete második elit világbajnoki címét cyclocrossban. Időközben a második hely sem volt biztos Wout Van Aert számára, ugyanis honfitársa Toon Aerts felért rá, sőt egy kicsivel később meg is előzte őt. Úgy látszott, hogy az ezüst sem lesz meg Van Aert-nak, de az utolsó körben az egyik lejtőn Toon Aerts elesett és ekkor visszaelőzte őt Wout Van Aert és megszerezte a második helyet, Toon Aerts-nak pedig maradt annyi előnye még az üldözőkkel szemben, hogy harmadikként haladjon át a célvonalon.

 

1 Mathieu Van Der Poel (Netherlands) 1:09:20
2 Wout Van Aert (Belgium) 0:00:16
3 Toon Aerts (Belgium) 0:00:25
4 Michael Vanthourenhout (Belgium) 0:00:50
5 Laurens Sweeck (Belgium) 0:01:01
6 Lars Van Der Haar (Netherlands) 0:01:10
7 Quinten Hermans (Belgium) 0:01:24
8 Marcel Meisen (Germany) 0:01:29
9 Jens Adams (Belgium) 0:01:31
10 Gianni Vermeersch (Belgium) 0:01:33

Fotók: Farkas Milán – (www.milanphoto.hu)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo