fbpx

Cyclocross ob: utánpótlás futamok a Bikeexpress szemszögéből – videó

A szombati cyclocross országos bajnokság utánpótlás futamairól Garamszegi László, a Bikeexpress SE szakvezetője számol be (aki vacsorát is főzött…):

11 versenyzővel és megannyi lelkes szülővel érkeztünk a versenyre már előző este, pénteken, illetve négyen már kora délután így nekik volt idejük pályát is járni. Igaz a nagy sár miatt csak gyalog, de így is legalább lélekben tudtak egy kicsit készülni az igen technikás pályára.

A „hazai” versenyzőnkön, Kurilla Bencén kívül (aki Békéscsabai), mi Gyulán a Székely panzióban intéztük a szállást, ahol 16-an aludtunk, de rajtunk kívül még az Alpinbike-osok is ott laktak, így egy igen jó hangulatú kis bicós „tábor” kerekedett, ahol igen sok „sárgatrikós történetet” hallgathattak meg a fiatal versenyzők a vén „öreg rókáktól”, például Cser Gabitól és Buzsótól is, és a pályáról is mindenki elmondta a saját tapasztalatát. Ami elöljáróban is már látszott, hogy  a technikás montisoknak fog feküdni. Könnyű bringás vacsora után nagy izgalommal vártuk a reggelt…

10 órakor a legfiatalabbak indultak amatőr kategóriában, mivel itt nem volt kerékpár megkötés és így montival is rést vehettek  a fiataljaink… Némelyikük bánatára csak egy könnyített pályán köröztek, de számukra az a fontos hogy szokták a versenykörülményeket, hogy mire felnőttbe eljutnak, már legalább mentálisan ne legyenek problémáik.

Dian Ábel az edzéseken már mutatott formájához mérten rajt cél győzelmet aratott, bár újdonsült csapattársa, az ex KSI-s Molnár Gábor, illetve Karl Ádám és a Freeriderz-es Kis Hunor Máté is egy darabig ott loholt a nyakában. Karl Ádám óriási sárfoltokkal a mezén (amit a sok bukás okozott) és egy géphibát követően visszacsúszott az 5. helyre. Már úgy nézett ki, hogy kerékpárt kell cserélnie a technikai zónában, de észnél volt Ádi és orvosolta a problémát, s nemhogy nem adta fel fejben a versenyt, hanem hatalmasat küzdve feljött a 2.helyre. Molnár Gábor viszont valóban cserélt is kerékpárt mivel váltógondjai adódtak.

A lányok ebben a futamban nem voltak külön díjazva, mint utóbb megtudtuk, de azért a szervezők nem engedték őket haza díj nélkül, ezt ezúton is köszönjük. Oetl Netta és Karl Bianka azért elismerést érdemelt, hogy egyáltalán ezen a jeges technikás pályán képviselték a női utánpótlást. Nagy ellenfelük a Supercross sorozatban a 11 éves Vitalitás SE-s Nagy Vanessza a licences kategóriában indult, mivel ő szabályos Cyclocross géppel tudott versenyezni ezen a napon. Czéh Balázs pedig a 2. versenyén a 2. helyet hozta el az amatőr 2-es kategóriában.

Ezután következtek a licences futamok, elsőként az U17-esek. A Szekszárdi Fábián Ábel magabiztos versenyzéssel, országútis lévén montisokat „megszégyenítő” ügyességgel nyerte a versenyt a nagy favorit Dina Dani és a mi feltörekvő reménységünk, Zathureczky Márk előtt. Márk egy kicsit fejben volt gyengébb a többieknél, szerintem ugyanis nehezen dolgozta fel a mostoha körülményeket és még egy géphiba is akadályozta, így majdnem egy teljes kört kellett futnia kerékpárjával a célba érkezés előtt.

U19-ben sajnos a zsűri malőrje miatt (mivel az utolsó kört nem csengették be) volt, aki nem sprintelt a befutóra a  4 fős élbolyból (Pelikán, Dina, Rózsa, Meggyesi), de aki a körszámláló táblát figyelte, és szakvezetője időben értesítette  a kör egy bizonyos pontján, az tudta, hogy mikor ér véget a verseny. A nagy négyes mögött a mi üdvöskénk, Karl Dávid kiegyensúlyozott egyenletes versenyzéssel lett 5.

Ezután jött a legnépesebb /53 fős/ futam, a  mastereké, ahol az amatőrök is indultak. Itt Oetl Gyula (aki régen a Tipóban bicózott és Oetl Nettának az édesapja) és Verseci István képviselte a csapatunkat. Előbbi amúgy a pályabejárást követően a cyclocross gépet a lánya montijára cserélte és később mondta, hogy bár még sosem montizott igazán, de sokkal biztosabbnak érezte mintha az eredeti terv szerinti bicójával indult volna.

U23-ban a várakozásokkal ellentétben nem a belgáknál légióskodó Panyi Janó nyert (3. helyen zárt, mivel nagyot bukott és véres bokával ért a célba), hanem Fenyvesi Péter. A 2. Szalontay Bence lett, a mi helyi menőnk 4. helyen zárt, mivel a technikás részek hatalmas fejtörést okoztak neki, még ha az erőnléttel nem is volt baj, az egyenesekben szépen is haladt.

Azt azért összességében el lehet mondani a napról, hogy kevesen úszták meg esés nélkül, de hát ez a  cyclocrosshoz hozzá is tartozik szerintem.

Verseny utáni este még páran lent maradtunk a csapatból Gyulán, és másnap fürödtünk egy jót a Várfürdőben. Így  nem csak egy újabb jó tapasztalatszerzés volt a gyerekeknek hanem egy nagy csapatösszekovácsoló hétvége is kerekedett.

Fotók: Kliszek Antal

Videó (U17-U19):

Hivatalos eredménylista minden kategóriában:

Cyclocross Országos Bajnokság Eredménylista

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo