fbpx

Cyclocross: Fejes Gábor nemzetközi mezőnyben is a legjobb volt Kazincbarcikán – videó

Fejes Gábor (Bátorfi Agria KTK) erős szlovák és belga ellenfelekkel színesített mezőnyben bizonyított az EthicSport-Decathlon Kupán, a hazai cyclocross sorozat, a SuperCross első futamán Kazincbarcikán.

az elit dobogó Kazincbarcikán

az elit dobogó Kazincbarcikán

Kora őszi időben, száraz terepen várta az egyre népesebb cross-mezőnyt az előzetesen rengeteg kanyarjáról elhíresült pálya, amivel végül legtöbben elégedettek voltak az indulók közül. Bár így elsőre a rengeteg fordulás, kigyorsítás, kézimunka alaposan igénybe vette a testet, sőt még a szellemet is…

Az U17-es futamban még taroltak a szlovák fiatalok, de a következő rajt után már az U19-es Dina Márton érkezett az első kört követően, majd hamarosan összeállhatott a master 2-es korú szlovák legendával, Robert Glajzával. Kettejük közül végül Glajza bizonyult szívósabbnak, de természetesen mindketten nyerték kategóriájukat.

A hölgyek között az Eb-re készülő szlovák kolleginák vitték a prímet, a fiúk elmondása szerint komoly könyökmunkát és agilitást bemutatva a kanyarokban, beszúrva bárhová, nem megrettenve a “nagyobb” ellenfelektől. Végül Zuzana Vojtasova volt a leggyorsabb, csapattársa, Livia Hanesova előtt, mögöttük a magyar bajnok Orosz Anita érkezett.

Videó az elit/U23/master1 futamról:

SUPERCROSS 2013 KAZINCBARCIKA from SteveStudio on Vimeo.

A népes elit/U23/master1 futam nagy pozícióharccal indult, a kanyargós részre kedvező helyzetben akart érkezni mindenki. Az első körökben azonban nagyjából kialakult az erősorrend. “Az első körökben szép lassan elkezdett széthúzódni a sor, mindenki, jött annak megfelelően, ahogy bírta, a verseny nagy részét már egyedül tettem meg az élen és sikerült győzni.” – értékelt röviden Fejes Gábor a befutó után.

Fejesnek sikerült legyőzni a szlovák vetélytársakat és a magyar bajnok Buruczki Szilárdot is, utóbbi is felfért a dobogó 3. fokára. Gratulálunk a magyar srácoknak a teljesítményükhöz! Az U23-asok között Rózsa Balázs hajtott a legjobban, nem sokkal elmaradva például a tavalyi elit férfi győztes Stefan Gajdosiktól…

A masterek mezőnyéből Szabó András emelkedett ki, több mint egy perccel verve Cser Gábort. Bakter sikerének sajnos szomorú aktualitást adott, hogy győzelmét az egy hete tragikus hirtelenséggel elhunyt bringás társunk, Havasréti Bence emlékének ajánlotta.

Teljes eredménylista: supercross14_kb1-1

Cséri Szilvia és Káldi Tamás képei a versenyről: https://www.facebook.com/tamas.kaldi/media_set?set=a.585891318124654.1073741866.100001113724626&type=1

Babka Szabolcs galériája: https://www.facebook.com/szabolcs.babka/media_set?set=a.656731491027628.1073741827.100000723489515&type=3

A sorozat hivatalos sajtóközleménye:

Fejes Gábor győzelmével, jelentős szlovák részvétellel indult a SuperCross Kazincbarcikán

Szinte az összes kategóriában igazi (nemzetközi) versenyt hozott a tegnap negyedik alkalommal útjára indult SuperCross Sorozat első, kazincbarcikai fordulója. A 131 résztvevővel lezajlott, SuperCross indulói rekordot megközelítő EthicSport – Decathlon Kupa „80 kanyaros” szezonnyitó pályája is jól vizsgázott a nagy többségnél.

A korábbi években megszokott, rajt utáni emelkedő-lejtő kombináció, majd a földút-szekció idén ugyanis kimaradt az egy palánk és egy lépcsősor akadályt tartalmazó pályából, helyette lett azonban még több kanyar a nyomvonalban. Az előzetes vélemények olykor „aggódva” konstatálták a pályarajzot, melyről aztán a valóságban kiderült, hogy mégsem annyira „szögletes”. A (Kazincbarcikán megszokott) kellemes, krosszozáshoz már-már túl meleg időjárással kísért eseményt jelentős szlovák delegáció tisztelte meg jelenlétével.

A szlovákok már az első futamban oktatófilmet forgattak, az U17-es fiúkkal egyedül Karl Ádám (Bikeexpress SE) tudta tartani a lépést valamennyire. A végig együtt (az ELIT férfi felnőtt kategória tízedik helye környékén látható köridőkkel) haladó négy szlovák közül végül Jan Gajdosik (CK MSK Ziar nad Hronom) lett a győztes négy kört követően. Master 3-ban is teljes szlovák dobogónak tapsoltak az eredményhirdetésen, itt Milan Janosik (KNaC Ružomberok) győzött. U15-ben Béla Dávid (Vitalitás SE), a lányoknál U17-ben Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team – CST), hobbiban pedig Gyevát Ferenc nyert.

A középső rajtban már hét kör várt a felnőtt nőkre, valamint az U19-es és master 2-es férfiakra. A szlovák uralom itt is folytatódott: az abszolútot és a master kategóriát is északi szomszédaink egyik kerékpáros „ikonja”, Robert Glajza (CK Banska Bystrica) nyerte, vele csak az U19-es győztes, Dina Márton (Pilis CCC) tudta tartani a lépést. Előbbi mögött Specziár Viktor (CUBE Balaton Team) és Vinczeffy Zsolt (FOOTSTRONG SE), utóbbi után Karl Dávid (Bikeexpress SE) és Dina Dániel (Pilis CCC) állhattak még dobogóra. A nőknél az igen hosszúra nyúlt, külföldi maratonokkal tarkított hegyikerékpáros szezon után Dósa Eszter (Vitalitás SE) jelenleg pihenőidejét tölti, így Zuzana Vojtasovára lényegében csak csapattársa, Livia Hanesova (mindketten CK Banska Bystrica) volt veszélyes. Az összképhez azért hozzátartozik, hogy a harmadik Orosz Anita (TREK SE) utóbbival szembeni hátrányát lényegében csak az első körben „szedte össze”, onnantól megközelítőleg azonos tempóban abszolválták a további hat kört.

A 13 órai, utolsó rajtban a férfi U23-as, ELIT felnőtt és master 1-es korosztályok rajtoltak – szintén a korábbi éveknek megfelelően. Master 1-ben Szabó András (Merida Maraton Team – CST) ha csak egy „ritmussal” is, de néhány másodperccel  szinte minden körben gyorsabb volt Cser Gábornál (Alpinbike Team Giant), aki még valamelyest tudta őt követni. A harmadik Reitinger Gábor már fél kör hátránnyal érkezett a végén, míg a negyedik Lórencz Péter (Ózdi KE) volt az utolsó, aki az abszolút győzteshez képest „körön belül” tudott maradni ebből a korosztályból. U23-ban elsőévesként az országúti kerékpáros Világbajnokságot is megjárt Rózsa Balázs (KSI Csepel SE) az első körben némileg beragadt, de aztán az egyórás futam alatt folyamatosan jött előre, a hatodik kör magasságában aztán át is vette a vezetést Fenyvesi Pétertől (CUBE – Csömör). Fenyvesi második helyét a végéig megtartotta, harmadikként Pelikán János (CUBE Balaton Team) érkezett, még egy percen belüli hátránnyal. Az ELIT férfi felnőtteknél az első kör még Búr Zsoltnak (Alpinbike Team Giant) feküdt a legjobban, a másodiktól azonban Fejes Gábor (Team Bátorfi Agria KTK) élre állt és saját tempójában távolodott üldözőitől. A verseny első harmadára összeállt Búr – Marek Canecky (RSC Amplatz) – Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC) trióra közben a mezőny sűrűjéből rajtoló Wouter Cleppe (RAM Bikes) is megérkezett. Cleppe azonban sokáig nem örülhetett a részsikernek, a negyedik körben ugyanis a depóban kért segítséget egy első kerék (lassú) defekt okán. A verseny hátralévő részében megismétlődött az első néhány kör forgatókönyve: Fejes az élen távolodott a trióra apadt üldözőktől, akikre Cleppe az utolsó előtti körben ismét felért. A befejező körben aztán Canecky megkínálta a sort, mely ritmusváltás áldozata elsőként a kétszeri felzárkózástól kimerülő (emellett továbbra is elsőkerék-problémákkal küzdő) Cleppe, másodikként pedig Búr volt. Miközben Fejes Gábor magabiztos „egyéni időfutama” után megnyerte a futamot, a fél perccel utána érkezőknél Buruczki az utolsókig kitartott a kör második felében irdatlan tempóra váltó Canecky mögött. A szlovák azonban még ebből is tudott újítani a cél előtt mintegy háromszáz méterrel, mellyel bebiztosított a második helyét – nem mellesleg ők ketten a verseny leggyorsabb körét produkálták tempójukkal az utolsó körben.

A verseny utáni eredményhirdetésen a rendezéshez sok segítséget nyújtó kazincbarcikai önkormányzat nevében Klimon István, a város alpolgármestere, valamint a névadó szponzorok képviselői átadták a dobogósok jutalmait. A IV. SuperCross Sorozat két hét múlva, november 3-án Ózdon folytatódik, mely eseményről részletesen a www.hegyibringa.hu/supercross és www.ozdike.hu honlapokon, vagy a sorozat facebook-profilján (www.facebook.com/supercrosssorozat) keresztül lehet tájékozódni.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo