fbpx

Cyclo-cross hírek: Lemondott a cyclo-cross szakági tanács!

Egy héttel ezelőtt még arról írtunk, hogy novemberben indul a hazai cyclo-cross szezon, most pedig arról kell beszámolnunk, hogy a facebookon bejelentette lemondását a cyclo-cross szakági tanács, ami elég érdekes helyzetet eredményezhet.

Az elmúlt pár évben a cyclo-cross szakág egyre népszerűbb lett hazánkban, egyre többen érdeklődtek a versenyek iránt és a versenyek színvonala is folyamatosan nőtt, a SuperCross sorozatból kinőtt egy teljes Magyar Kupa sorozat minőségi versenyekkel. A szakági tanácsnak hatalmas szerepe volt ezekben a sikerekben, aktívan képviselték a szakág érdekeit és a jól szervezett, minőségi versenyek irányába tolták el a cyclo-cross szakágat.
Mint már írtunk róla az idén nyáron Dér Zsolt került a cyclo-cross szakág élére, az MKSZ elnökségéből pedig Kovács Béla végez támogató munkát a szakágban, mellettük a szakági tanács a szakágat, azaz a versenyzőket és a klubokat képviselte, egészen a tegnapi napig amikor megjelent a facebookon az alábbi közlemény:

“Az MKSZ és a cyclo-cross szakági tanács között kialakult érdekellentétek miatt a szakági tanács tagjai a tegnapi nappal lemondtak a pozíciójukról.
Az elmúlt 5 évben az MKSZ-től megkaptuk azt a bizalmat és szabadságot ami lehetővé tette, hogy a cyclo-cross újra népszerű legyen és példamutató szakág több szempont miatt is. Azonban ezen bizalom hiányában és a felmerült kötöttségekkel nem tudjuk a szakágat hitelesen képviselni!
Köszönjük a megértéseteket és az elmúlt 5 évben belénk vetett bizalmat!
Búr Zsolt / Cser Gábor / Szalma Csaba”

A lemondás pontos okát nem tudni, de rövid időn belül az MKSZ a bringasport.hu-n megjelentette az alábbi közleményt az előttünk álló versenyszezonnal kapcsolatban:

Október első hetében írja ki a Magyar Kerékpáros Szövetség a 2020-as CX szezon versenyrendezési pályázati felhívását. Abban az esetben, ha a járvány miatt nem lesznek újabb szigorítások, a szakág futamai kiváló versenyzési lehetőséget biztosítanak a bringásoknak az idei, csonka versenyszezon után.

A Sporttörvény alapján az MKSZ feladata és privilégiuma a Magyar Kupa sorozat és az Országos Bajnokság megrendezése, melyet idén is mindenképpen tető alá kíván hozni a Szövetség minden kategóriában és korosztályban. A Szövetség célja, hogy a rendezők a versenyrendezéseiket fix és kiszámítható módon tudják tervezni, a résztvevőkre pedig a lehető legkevesebb anyagi és infrastrukturális teher háruljon.

Fentiek okán az MKSZ a következőket vetíti előre:

VERSENYSZERVEZŐKNEK:

A szervezőkkel közvetlenül a Szövetség állapodik meg, megrendeli és kifizeti a következőket:

 • Bírók
 • Időmérés
 • Érmek és bajnoki trikók
 • Mentő/EÜ biztosítás
 • Kordonok szállítása

Ezen felül a szervezőknek a tavalyi év tényszámai alapján számított versenytámogatást juttat.

Ez fix bevétel abban az esetben, ha a verseny rendben lezajlik, függetlenül a létszámtól. A támogatás 50%-a szerződéskötést követően, a fennmaradó 50% pedig a versenyjelentés elfogadását követően 15 napos fizetési határidővel kerül kifizetésre.

Amennyiben a verseny a megrendezés tervezett dátuma előtt 7 napon belül országos-, vagy helyi COVID intézkedéssel összefüggően elmarad, akkor a versenyszervezőt a későbbiekben meghatározott kompenzációs díj illeti meg.

A VERSENYZŐKNEK:

 • A nevezés mindenki számára ingyenes
 • Igyekszünk azoknak is – jelképesen ugyan – segítséget nyújtani, akiknek ebben az évben személyes okokból, bevételeik csökkenése miatt a sorozat nevezési díjainak kifizetése átgondolást igényelt volna.
 • Magyar Kupa futamokon szabadidős kártyával vagy licensszel lehet indulni.
 • Országos Bajnokságon csak versenyzői licensszel lehet részt venni.

UP VERSENYEZTETÉST TÁMOGATÓKNAK:

 • Az MKSZ létrehoz egy alszámlát, amelyen keresztül bárki adományozhat, kvázi felajánlhatja nevezési díját, kifejezetten az UP versenyeztetés támogatására. Az alszámla összege a honlapon heti frissítéssel transzparensen nyomon követhető.
 • Az alszámlán összegyűlt adomány a CX szezon végét követő összesítéssel megoszlik az UP versenyzőt versenyeztető klubok között, elsősorban a versenyre való eljutás költségeinek támogatására.

Minőségbiztosítás: Azért, hogy az új rendszerről megfelelő visszaigazolást kaphasson mindenki, a versenyt követő napokon minden résztvevőt egy gyors választós értékelésre kérünk, amelynek eredménye a honlapon a verseny mellé kerül. Hisszük, hogy minden szervező, aki elvállalja a versenyrendezést, legjobb tudása szerint és a CX szakág szeretete által motiváltan vág neki a szervezésnek, amelyhez az MKSZ minden segítséget megad.”

 

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo