fbpx

Csodapálya született Mexikóban, Tournant szakállas csúcsa is megdőlt!

Folytatódott a világrekord-özön a mexikói Aguascalientes velodrómjában, a december 5. és 7. között zajló világkupa versenyen megdőlt többek között a pályakerékpársport legrégebbi férfi világcsúcsa, Arnaud Tournant Bolíviában, 2000-ben futott 58,875 másodperces ideje 1000 méteren…

Francois Pervis

Francois Pervis

Aguascalientes közelmúltban átadott kerékpáros pályája bár magaslaton helyezkedik el (1880 m), ez még kevés volna ahhoz, hogy ennyire megnövekedjenek a sebességek (Tournant például La Paz-ban érte el az 1000 méteres világcsúcsát, ami magasabban van a tengerszint felett – 3600 m). A ritkább levegő csökkenti valamelyest a légellenállást, de a mexikói pályának látványosan nagy ívűek és gyorsak a kanyarjai, és láthatóan a felülete sem a megszokott fenyőborítás.

A férfiak 1000 méteres állórajtos versenyszámában – Pervis 200 méteres csúcsához hasonlóan – nem csak a francia versenyző, hanem rajta kívül még négyen kerültek a korábbi világcsúcson belülre, és ami még „durvább”, hogy a 21 fős mezőnyből 10-en egy percen belül teljesítették az 1000 métert. Francois Pervis új, 56,303 másodperces rekordja egyébként 63,939 km/h-s átlagsebességet jelent állórajtból, és 70 km/h fölötti utazósebességet!

Az első nap rekordjai után megdőlt a női repülő 200 m világcsúcsa is, a német Kristina Vogel 10,384 másodpercen állította meg az órát (ez jobb, mint például a felnőtt férfi magyar csúcs), de a korábban rekordot tartó ausztrál Anna Meares is bőven megjavította saját csúcsát, ő 10,487 másodperces időt hajtott. Meares az 500 méteres állórajtos időfutamban vigasztalódhatott, mert „természetesen” itt is új világcsúcs született, 32,836 másodperccel.

A mexikói világkupa eredményei IDE KATTINTVA letölthetők.

Pályakerékpáros világcsúcsok: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_track_cycling

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo