fbpx

CrossLiget: kerékpárverseny Pest szívében, szurkolókkal!

Kijelenthetjük, hogy az őszi-téli szezon egyik legjobb kerékpárversenyére került ma sor az Econix CrossLiget rendezvényen – a cím nem tévedés, a remek hangulathoz a közönség is hozzájárult.

Búr és Dina csatája a Királydombon (Fotó: Jordán Bence)

Búr és Dina csatája a Királydombon (Fotó: Jordán Bence)

Egykor rendszeresek voltak a kritériumversenyek a Városligetben, sajnos lassan már két évtizeddel ezelőttre tehető ez az időszak, az elmúlt években nem használták ki a hely kiváló adottságait kerékpáros sportrendezvényekhez. Az Econix csapata egyből a nagyobb kihívást választotta, egy cyclocross versenyt hoztak össze, természetesen a Királydombnak is nagy hangsúlyt adva a pályában.

Tömeg a királydombon (Fotó: Nagy Dániel)

Tömeg a királydombon (Fotó: Nagy Dániel)

A nyomvonal egyébként nemzetközi színvonalú volt, a kordonozás, szalagozás is, szinte végig kellően széles pálya, lendületes vonalvezetéssel, de a kanyarok azért próbára tették a kerékpár-kezelésben való jártasságát is az indulóknak. Azonban ha megkérdeznék egyenként a résztvevőket, sokaknak nem a pályán belüli „elemek” jutnának eszükbe, hanem a kordonokon kívülről szurkoló közönség.

Szurkolók (Fotó: Nagy Dániel)

Szurkolók (Fotó: Nagy Dániel)

Mert ilyen is volt, érdeklődő közönség, ami ritkaságnak számít magyar versenyeken, pláne ebben a periférián mozgó szakágban, idén talán csak a Tour de Hongrie-n volt hasonlóan remek hangulat. A Liget azonban megtelt a versenyzőket hangosan bíztató emberekkel, akik rengeteget hozzátettek a rendezvényhez. Ezúton üzenjük, talán minden induló nevében, hogy köszönjük és tartsák meg jó szokásukat!

Dina és Búr (Fotó: Albertini Balázs)

Dina és Búr (Fotó: Albertini Balázs)

A tegnapi esős idő után sokan készültek sárra, de terepkerékpározásra tökéletes talaj fogadta a különböző futamokon rajthoz állókat, borítékolhatóak voltak a gyors átlagú versenyek. Indulói létszám szempontjából is rekordok dőltek, ha apró léptekkel is, de fejlődik a cyclocross Magyarországon, ma a Városligetben közel 250-en versenyeztek.

Palánk átlépve (Fotó: Nagy Dániel)

Palánk átlépve (Fotó: Nagy Dániel)

A hölgyek közül kiemelkedett a mountain bike világkupa mezőnyben edződő Benkó Barbara, aki először iktatott az alapozó programjába egy cyclocross futamot. Specifikus felkészülés nélkül is magabiztosan nyert szlovák ellenfele, Tatiana Jasekova előtt, a harmadik helyen a fiatal tehetség, a még csak 15 éves Vas Kata Blanka érkezett. A női mezőnyben a 13 fős létszámot is meg kell említeni, aminél általában gyérebb a részvétel.

Palánk ugorva (Fotó: https://www.facebook.com/Szaszafoto)

Palánk ugorva (Fotó: https://www.facebook.com/Szaszafoto)

A férfiak versenye Búr Zsolt és az elsőéves felnőtt Dina Márton között dőlt el, ők szó szerint megugrottak a többiektől, egyedüliként ugratva a Királydombra felvezető emelkedő elején lerakott palánkot, súlyos másodpercekkel előnybe kerülve így minden körben. Mindketten hibáztak a futamban, balszerencséjére Dina Marcinak esett le rosszabb pillanatban a lánca, így a verseny hajrájában már nem sikerült visszazárkózni. Búr így az elit kategóriát nyerte, Dina a 23 év alattit.

Econix CrossLiget 2015 from Peter Racz on Vimeo.

Teljes eredménylisták: crossliget

További képek (Fotók forrása: https://www.facebook.com/Szaszafoto; Le Bidon, www.lebidon.net)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo