fbpx

Critical Mass kerékpáros felvonulás a Föld Napján

2009. Április 19-én, a Föld Napja alkalmából minden eddiginél nagyobb felvonulást szerveznek a budapesti biciklisták. A demonstrációhoz ezúttal gyerekes, babakocsis családok is csatlakoznak.

A kerékpárosok célja a városi kerékpározás népszerűsítése, a városlakók figyelmének felhívása a biciklis közlekedés előnyeire és társadalmi hasznára. Az idei év a városi kerékpározás robbanásszerű elterjedését hozza majd. Ennek jele, a minden eddigi több tavaszi kerékpáros az utakon. Más európai városokban óriási beruházások, kampányok járnak csak hasonló hatással. A bringások már egyre kevésbé hisznek az ezek beindításáról szóló több éves ígéreteknek, inkább új stratégiát választottak. Amíg a várospolitikusok feleszmélnek, ők elsősorban a város lakóira koncentrálnak. Igyekeznek a lehető legtöbb embert rávenni a kerékpár közlekedési eszközként való kipróbálására, és közvetetten így kívánják kikényszeríteni az eddig halogatott változásokat. A mozgalom céljaiért rengeteg önkéntes dolgozik, munkájukat sok híresség támogatja. Ismert, már biciklivel közlekedő zenészek, műsorvezetők, színészek vállalják arcukkal is az ügy támogatását, még a köztársasági elnök, a jegybank alelnöke, sőt, budapesti uniós diplomaták, és nagykövetek is felkarolták ügyüket.

A kerékpárosok évek óta szeretnének partnereket találni a belváros forgalomcsillapítását célzó törekvéseikhez. Idén a kritikus tömeg kisgyermekes családokkal is bővül, akik gyalogosan, babakocsikkal és hordozókkal haladnak majd mellettük a járdán. Ők úgy érzik, a város közlekedési infrastruktúrájának hiányos fejlődésével, a közterületek és közintézmények akadálymentesítésének elmaradásával állampolgári jogaik sérülnek. A közlekedésben és ügyintézésben másodrendűvé degradálódnak, a járdán gyakran el sem férnek, az aluljárókat nem használhatják, parkjaik, játszótereik hangosak és szmogosak.

A biciklis felvonulás április 19-én, 15 órakor indul a Tabánból. Gyülekezés 14 órától, de már délelőtt közös piknik lesz a Tabánban. A starthoz több kerületből is csillagtúrák indulnak.

Útvonal:

Tabán – Erzsébet híd – Astoria – Kálvin tér – Ferenciek tere – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy Zs. út – Andrássy út – Városliget

Hossza 12 km, időtartama 2 és fél óra, 17 óra 30 perckor a szokásos, több tízezres bicikliemeléssel zárul a Városligetben.

A gyalogosok és kisgyermekesek 15:30-tól gyülekeznek a Kodály köröndön, majd a biciklisták mellett 16 órakor ők is elindulnak az Andrássy út járdáján, a Hősök terén keresztül a Városligeti parkba.

A demonstrációk többnyire lezárt útszakaszokon, rendőri biztosítással zajlanak. Gyerekekkel is bátran végigtekerhető. A rendezvény esőben sem marad el.

Fotó pontok:

– Tabán (start)
– Erzsébet híd a Gellért szobortól
– Alagút
– Lánchíd
– Városliget (kerékpár emelés 17:30-kor)

További információk: www.criticalmass.hu
Forrás: Critical Mass és Magyar Kerékpárosklub sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo