fbpx

Colnago 2018: Az olasz kultuszmárka még mindig a csúcson

A komoly tradíciókkal rendelkező Colnago már az elmúlt években is belátta, hogy a technológiai fejlődéssel és a piaci trendekkel nem érdemes szembe menni, mindkettő bőven megfér a patinás olasz márka hagyományaival. 2018-ra V2-r néven továbbfejlesztették az eddigi legkönnyebb vázas országúti kerékpárjukat, a V1-r-t, és egy új időfutam bringával is bővítik kínálatukat.

2018-tól az új V2-r a csúcsa a Colnago monocoque karbon vázas kerékpárjainak, mely az alacsony tömeg, a merevség és az aerodinamika mesteri keverékeként született meg. A váz alapját a régi csúcsmodell V1-r adja, tömegben (835 gramm M-es méretben a gyári adat szerint) és karbonszövet szerkezetben nincs is változás a két váz között, de teljesítményben már jelentős különbség van köztük. A V2-r középcsapágyház merevsége hajtásirányban 13%-kal nagyobb, a fejcső pedig 4%-kal merevebb, mint az elődnél, ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően jobban gyorsul a kerékpár.

A fejcsövet és a felsőcsövet is áttervezték, a hátsó fékbovden végig a felsőcsőben fut, annak eredményeképpen, hogy a hátsó fék újra a megszokott helyére, a támvillára került (újra kezdenek rájönni a gyártók, hogy ott van jó helyen a fék), ráadásul direct mount rögzítésűek, tehát alacsonyabb tömeg mellett nagyobb fékerőt biztosítanak. A maximális aerodinamika jegyében a nyeregcső bilincset is vázba integrálták és a nagyobb kényelem érdekében a jobb rezgéselnyelő képességgel bíró, enyhén szárnyprofilú 27,2 mm átmérőjű nyeregcsővel készül a V2-r.

A középcsapágyház is tartogat különlegességet, a Colnago saját fejlesztésű rendszerét, a TF82.5-öt, ahol a csapágyház belsejében egy menetes betét található, amibe két könnyű alumínium csésze tekerhető és ezekben a csészékbe sajtolják bele a press fit csapágyakat, minden BB86,5 rendszerrel kompatibilis. A kor elvárásainak megfelelően nem csak felnifékkel, hanem tárcsafékkel is elérhető lesz a V2-r.

A másik 2018-as fejlesztés a Colnago-nál az új időfutam kerékpár, a K.One, mely az eddigi leggyorsabb kerékpár a gyártó kínálatában, 50km/h fölötti sebességhez tervezték. Fejlesztése során rengeteget teszteltek szélcsatornában és a 2017-es csúcs aero modell Concept tesztadatait is felhasználták. A K.One-t teljes integráció jellemzi, de emellett rendkívül jól személyre szabható. Ahogy a képeken látható Rui Costa idén már ilyen kerékpárt használt a versenyeken.

A klasszikus csúcsmodell, a C60, még mindig töretlenül őrzi helyét a Colnago kínálatának tetején. Bármennyire is nem mai konstrukció, nagyon nehéz vele versenybe szállni. A kínai gyártás uralta kerékpáriparban mai napig kézzel készítik Olaszországban, ráadásul pont a karbon muffos technológia az egyik nagy előnye, sokféle méretben (szám szerint 9 sloping és 5 tradicionális) készítik és lényegében bármikor tudnak egyedi geometriájú megrendeléseket fogadni, ezenfelül remekül megtervezte ezt a modellt az olasz gyártó. Az Eurobike standon jó pár darabbal találkozhatunk, köztük Ben Swift (UAE Team Emirates) kerékpárjával is.

A tavalyi kiállítás sztárja, a Colnago első aero mezőny kerékpárja, a Concept, még mindig egy igazi műremek, tipikus példája az olasz gyártó mentalitásának, ha valamit megcsinálunk azt csináljuk meg rendesen, mind menettulajdonságokban mind aerodinamikailag is a maximumot nyújtja, ami egy országútitól elvárható.

2017-ben jelent meg a középkategóriás C-RS, mely csúcskategóriás kinézetével számos kerékpáros szívét meghódította, jó hír, hogy 2018-ban is a Colnago palettájának részét képezi.

Az országúti modellek mellett cyclocross kerékpárok is megtalálhatóak a Colnago kínálatában és ezeknél sem adja lejjebb a szintet az olasz gyártó, az újratervezett monocoque karbon vázas Prestige CX bármely más gyártó kerékpárjával felveszi a versenyt, sőt! Nem csak szemkápráztató, hanem a technikai tartalmát tekintve is elsőrangú kerékpár. Érdemes rápillantani az első agyra, igazán stílusos darab.

A klasszikus modellekről a Master-ről és az Arabesque-ről sem szabad megfeledkezni. Minden acélváz szerető országútis szíve megdobban, ha ezekre a kerékpárokra néz, annyira gyönyörűek és tökéletesek. Nem mellesleg mindkét modell 1 cm-es lépcsőkben 49-es mérettől 65-ösig kapható, tehát garantáltan megtalálja mindenki a hozzá leginkább passzoló méretet.

További információk és árak a hazai forgalmazó honlapján: Bikeexpress.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo