fbpx

CASCO 2015: fejvédők az idei Eurobike-on

A Casco márka sportolóknak az aerodinamikus fejvédőkről ugrik be az utóbbi években, de a futurisztikus kerékpáros sisakokon kívül a mountain bike és a hétköznapi felhasználáshoz is számtalan fejlesztést mutatott be a német gyártó, kijelenthetjük, hogy összességében a leginnovatívabb cégek közé tartozik.

A különböző kerékpáralkatrészek és -felszerelés megtervezése, legyártása, illetve értékesítése nem egyformán bonyolult feladat. Például egy nyeregszár esetében a gyártónak statikailag meg kell tervezni az adott modellt, optimalizálni a gyártásfolyamatot, majd biztosítani a mérettoleranciát. Ha az átmérő 27,2 mm és a cső egyenes, a bilincs pontosan működik, akkor a termék a maga nemében tökéletes. De ha mondjuk egy cég fejvédőgyártásra adja a „fejét”, akkor a megoldandó problémák exponenciálisan szaporodnak…

Casco_2015_eurobike_2014_14

A “bukó” nem a nyeregvázcsőbe illeszkedik, hanem az emberi fejre, amely igencsak változatos formát mutat. Ennek ellenére az illeszkedésnek rendkívül pontosnak kell lenni, hisz’ biztonságunk múlik azon, milyen stabilan áll a fejen egy esetleges bukás során. Továbbá a stabilitás nem írhatja felül a kényelmet sem: a kettőnek egyszerre kell teljesülni. Ráadásul a fej becsapódása is millióféleképpen történhet, amelyre a gyártónak mind fel kell készíteni a sisakot. Talán érthető, hogy miért van lényegesen kevesebb fejvédőgyártó a szakmában, mint nyeregszárt kínáló cég!

Casco_2015_eurobike_2014_11

Az új Urbanic TC kollekció méltán népszerű a mindennapokban!

Casco_2015_eurobike_2014_02

A feliratok mind fényvisszaverő elemek ezzel fokozva a biztonságot!

A német illetőségű CASCO szerencsére nem tegnap váltotta ki az ipart, egyedi és sok esetben forradalmi megoldással készített fejvédői nemcsak technikailag tökéletesek, hanem a biztonsági, a technikai és a kényelmi szempontoknak is maximálisan megfelelnek. A maximális náluk annyit jelent, hogy az általuk kínált modellek nemcsak a létező biztonsági tesztszabványokat teljesítik, hanem CASCO által kifejlesztett szigorúbb kritériumokat is. Éppen ezért az európai sisakgyártók közül a CASCO létesített először saját tesztlabort. Ezek szerint a CASCO sisakok túlépítettek lennének? – a biztonság terén szerintünk nincs ilyen fogalom, főleg, hogy a német cég sisakmodelljei könnyűek és legendásan kényelmesek egyben.

Ha a CASCO mérnökei kapnak egy új tervezési feladatot, minden esetben innovatív, egyedi megoldásokkal jelentkeznek. Így jött létre a rendkívül fejlett SPEEDAiro modell, amely forradalmasítja az országúti fejvédőnkről kialakított képünket, ötvözve a biztonságot, a kényelmet és a lehető legcsekélyebb légellenállást. Egy másik példa a CASCO Viper MX full-face DH/Freeride/Enduro/Trail fejvédő, amelynél moduláris szerkezetű lecsatolható állrésszel, így bármelyik szakág igényeihez tökéletesen megfelel, szellőzése pedig olyan magas szintű, hogy csigatempóban, a legnagyobb melegben sem kényelmetlen. Itt a biztonság terén is nagyot alkottak a fejlesztők: a sisak szerkezetében hosszanti, integrált alumínium „rollbar” szerkezet található, amely a gépjárművekben alkalmazott módszerrel vezeti el a becsapódás erejét.

A Viper MX full-face integrált alumínium Rollbar védelemmel, 2015-ben új dizájnnal!

A Viper MX full-face integrált alumínium Rollbar védelemmel, 2015-ben új dizájnnal!

Az idei Eurobike-on számos új modellváltozatot mutatott be a CASCO, mindazonáltal a maximalista szemlélettel végzett fejlesztéseket nem lehet futószalagon szállítani. Erre nincs is szükség, ha a meglévő modellek kiválóan teljesítenek és népszerűek. A CASCO a fenti innovációs példák ellenére a városi kerékpározás területének specialistájának mondható, így a 2015-ös paletta bemutatását kezdjük ezzel a válfajjal!

A bevált és közkedvelt Active TC új színekben 2015-ben...

A bevált és közkedvelt Active TC új színekben 2015-ben…

Az Active TC-t általános használatra tervezték, nem hivalkodó de mindenképpen egyedi dizájn...

Az Active TC-t általános használatra tervezték, nem hivalkodó de mindenképpen egyedi dizájn…

A téliesített Active TC

A téliesített Active TC

Az általános felhasználásra szánt Active TC jól átgondolt fejlesztések sorát vonultatja fel, modern, divatos és fiatalos viselet, és nem utolsósorban tesztgyőztesként végzett a szaksajtó számos összehasonlító vizsgálataiban. A CASCO fejvédők nem mozognak a fejen, de nem is szorítanak, a beállítás és felcsatolás pedig a pillanatok műve, ráadásul a levételhez az egyik kéz is elegendő! A Disc Fit Vario méretállító rendszernek köszönhetően pedig az Active TC mint oldalirányba, mind függőlegesen állítható, így bármilyen fejforma esetén pontos illeszkedést biztosít. Egy technikailag fejlett sisakhoz méltó módon Monocoque in Mold Plus szerkezet integrálja a külső héjat a belső habréteggel. Jövőre pedig új színekben is kapható lesz, az elegáns hölgyeknek szánt változat mellett lesz neonzöld/fekete méhsejt dizájnos, illetve neonpiros, amely jól megy a manapság divatos bicajszínekhez.

A Sportive TC felsőkategóriás modell, de megjelenésre konzervatív, egyedi: simán alkalmazható MTB-re vagy országúti használatra, a technológia "benne van"!

A Sportive TC felsőkategóriás modell, megjelenése konzervatív, simán alkalmazható MTB-re vagy országúti használatra, a technológia “benne van”!

A MyStyle pántok egyedivé teszik a sisakot, egyben fokozzák a biztonságot!

A MyStyle pántok egyedivé teszik a sisakot, egyben fokozzák a biztonságot!

A Sportiv TC az Active TC továbbfejlesztett változata, még nagyobb biztonság, még több és nagyobb szellőzőnyílás jellemzi, amely városi, illetve túrafelhasználás során különösen fontos, megjelenése pedig kétségtelenül egyedülálló. Itt már szerepel a CASCO Frameworx polikarbonát körkörös belső védőháló, amely a becsapódási energiát nagyobb felületen vezeti el. A Safety Reflect Line minden oldalról biztosítja a láthatóságot: ez a CASCO-sajátosság a legtöbb modell esetében rendelkezésre áll, ráadásul cserélhető színekben, amivel a szeretett “sisak” egyedivé tehető. A Sportive TC téliesíthető külső huzattal, fülvédővel, míg az általánosabb felhasználásra szánt Active TC teljes belső “bundabéléssel” is elérhető. Mindkettő, illetve az összes MTB sisakmodell állítható szögű silddel rendelkezik. Ez a modell is újabb színváltozatokat kap: a barna/karamell körül az Eurobike standon komoly tülekedés volt tapasztalható, a matt fekete pedig egy hiánypótló klasszikus ehhez a sorozathoz. Ha minden igaz, ez utóbbi modellt a közeljövőben tesztelni is fogjuk.

Az új Urbanic TC dizájn ellenállhatatlan!

Az új Urbanic TC dizájn ellenállhatatlan!

Az Urbanic TC pedig egy városi használatra tervezett modell: a dinamikus, “lyukacsos” formavilágnál a mindennapi közlekedésben fontosabb, hogy a fejvédő egyszerűen téliesíthető, vízhatlanító legyen, ezt egészíti ki egy rejtett szellőzésrendszer (Klima-Automatic), amely 20 apró nyíláson át biztosítja a hatékony légáramlatot. Ezek természetesen könnyen el is zárhatók vagy szigetelhetők. A kényelem a Cascótól megszokott szintű: a kényelmes, mosható belső párnázás és a 3 dimenzióban állítható tarkórögzítés itt is rendelkezésre áll. A 360 fokos láthatóságot biztosító fényvisszaverők alkalmazása sem haszontalan egy ilyen felhasználású modell esetében, ráadásul Urbanic TC Plus modellnéven sötétben foszforeszkáló változat is kapható. A “sima” Urbanic dizájnja és színvilága 2015-re egy az egyben megújul, kapható lesz mind harsány, mind diszkrét megjelenéssel. A hasonló technológiát alkalmazó gyermeksisakok is részben új dizájnt kapnak, néhány közöttük egyszerűen ellenállhatatlan!

Az európai sisakgyártók közül a CASCO létesített először saját tesztlabort!

Az európai sisakgyártók közül a CASCO létesített először saját tesztlabort!

Mi kell egy kiváló MTB fejvédőhöz? Elsődleges tervezési szempont a kiváló szellőzés, amit a leghatékonyabban belső „szélcsatornák” alkalmazásával lehet megvalósítani. Továbbá a természet lágy ölén több a rovar, így elengedhetetlen a bogárháló, minél hatékonyabb, tartósabb, annál jobb. A rögzítési rendszer biztosítsa a kényelmet, legyen könnyen kezelhető, nem utolsósorban a sisak rendelkezzen a lehető legjobb törésteszt-mutatókkal! A rendkívül népszerű CASCO Cuda Mountain modell minden fenti feltételnek maximálisan megfelel, a biztonság fokozásában kétségtelenül a fontos szerepet játszik a tarkóvédelem, illetve a megerősített szerkezet és a Frameworx polikarbonát körkörös belső védőháló. Rovarvédelme alumíniumhálós: fullextrás, tartós megoldás. A Cuda mellett továbbra is rendelkezésre áll a klasszikus Daimor2 Mountain cross country modell, megújult állítható magasságú tarkórögzítéssel, Fresh Air Ventillation szellőzéssel (a belső héjon belül oldja meg a fej hűsítését, így a szellőzőnyílások száma valójában másodlagos jelentőségű), illetve Frameworx polikarbonát körkörös belső védőhálóval. A bevezetőben említett moduláris Viper MX pedig 2015-ben zebracsíkos külcsínnel is elérhető: szerintünk telitalálat, és látszólag így voltak ezzel az Eurobike látogatók is!

Az új SpeedAiro RS Vautron lencsével is elérhető!

Az új SpeedAiro RS Vautron lencsével is elérhető!

A fej felületét nem érintő AirFit kialakítás speciális szellőzőcsatornákkal...

A fej felületét nem érintő AirFit kialakítás speciális szellőzőcsatornákkal…

Végezetül a CASCO legdinamikusabban fejlődő vonala, az aerodinamikus országúti fejvédőkről szólnék. Már megszokhattuk, hogy a német CASCO a tradicionális elgondolástól merőben eltérő, egyenesen forradalmi újítássokkal rukkol elő, a két éve megjelent SPEEDairo kétségtelenül “iskolát” teremtett a kerékpáros fejvédők világában, számos követővel az utóbbi időben. A SPEEDairo teljes egészében újraírja az országúti és a triatlonsisakokról alkotott képünk: egy integrált, többfunkciós, az aerodinamikát előtérbe helyező modell kiváló szellőzéssel (a fej felületét nem érintő AirFit kialakítással, speciális szellőzőcsatornákkal), a Cascótól megszokott kényelemmel és CASCO-Loc rendszerű rögzítéssel, állíthatósággal. Az aerodinamikai mutatók alapján változatos fejtartás és szélviszony mellett jobban teljesít, mint a legtöbb ma kapható időfutam- vagy triatlonsisak. Integrált szemvédője praktikus, ugyancsak csökkenti a légellenállás, dioptriás szemüveg viselését is lehetővé teszi, 2015-ben pedig egy kis tuningnak köszönhetően felnyitott állásban rögzül. További újdonság jövőre, hogy SPEEDairo RS változatban kétféle fotokromatikus (Vautron) lencsével is elérhető. A SPEEDster az SPEEDAiro egyszerűsített, alacsonyabb árfekvésű változata, 2015-ben ugyancsak elérhető lesz Vautron lencsével. Mindkét modell bombasiker a CASCO kínálatában: a német cég nem győz eleget gyártani a vásárlói igények kielégítéséhez.

A SPEEDster az SPEEDAiro egyszerűsített, alacsonyabb árfekvésű változata, 2015-ben ugyancsak elérhető lesz Vautron lencsével...

A SPEEDster az SPEEDAiro egyszerűsített, alacsonyabb árfekvésű változata, 2015-ben ugyancsak elérhető lesz Vautron lencsével…

A CASCO által szabadalmaztatott egyedi technológiák rövid magyarázata:

  • Frameworx – Egy belső polikarbonát vázkeret maximalizálja a biztonságot, a becsapódási energiát nagyobb felületen vezeti el. A sisak kulcsfontosságú részei többszöri becsapódás hatására sem esnek szét.
  • Disk Fit Comfort – egy kézzel, könnyedén állíthatja be a bukósisakot, hogy pontosan illeszkedjen a fejéhez. Érdemes kipróbálni, tényleg hibátlan konstrukció!
  • Freshair ventilation – kifinomult szellőztető rendszer a belső héjban oldja meg a fej szellőztetését, így a szellőzőnyilások száma másodlagos jelentőségű.
  • Safety Reflect Line – minden oldalról biztosítja a láthatóságot, a világítás mellett ez egy passzív biztonsági berendezés, mely fokozza a láthatóságot szürkületben vagy rossz látási körülmények között.
  • Alu Roll Bar – integrált alumínium rúd halad végig a bukósisak teljes hosszán, mely segít eloszlatni a becsapódási energiát az elnyelő részek között, nagyban csökkentve a fejet ért ütést, az agyrázkódás esélyét.

További információ a gyártó honlapján

(x)

Casco_2015_eurobike_2014_15

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások