fbpx

Carapaz és Kwiatkowski mentették meg az Ineos becsületét a Tour-on

A Tour de France 18. szakaszán járt utoljára a mezőny a hegyek között, ezért ez volt az utolsó alkalom arra a sárga trikóért harcolók számára, hogy a szombati időfutam előtt változtassanak az összetett állásán. A top3-ban változás nem történt, viszont egy hosszú szökés után két Ineosos, Carapaz és Kwiatkowski együtt haladt át elsőként a célvonalon, ezzel megmentve a csapat becsületét a 2020-as Tour de France-on.

Forrás: letour.fr

A Tour de France 18. szakaszán nem várt könnyű útvonal a Francia Körverseny mezőnyére, a 168 km-es távon 5 kategorizált -egy kiemelt, két első, egy második és harmadik kategóriás- emelkedőt kellett teljesíteniük. Bár az utolsó hegy után még 30 km volt a célig, ezért nem biztos, hogy ez a nap lett volna a legjobb alkalom a támadásra, mert a hegyen begyűjtött előny könnyen elveszíthető a síkon.

18. szakasz

A szakasz elején gyorsan kialakult a nap szökése, összesen 32 bringást engedett el a főmezőny köztük a zöld trikóért harcoló Sam Bennettet és Peter Sagant, – akik várható módon csak a részhajráért mentek előre – de az Ineos csapata is 4 fővel képviselte magát az elmenésben. A hegyeken nem sokáig maradt együtt a szökevény boly, ami nem véletlen, hiszen szintkülönbség szempontjából ez volt az idei Tour egyik legkeményebb napja. A hegyihajráknál kiderült, hogy a 2020-as Tour egyik meglepetés embere Marc Hirschi és Richard Carapaz is szeretné megszerezni a pöttyös trikót és vélhetően mindketten a szakaszgyőzelemre is hajtanak. Hirschi bizonyult jobbnak a pontok gyűjtögetésében, de az utolsó előtti hegyről lefelé rosszul választotta meg a sebességét egy kanyarban és kicsúszott. Utána felállt még és üldözőbe vette a többieket, de nem volt esélye a felérésre, mert a két Ineosos Carapaz és Kwiatkowski összedolgoztak elöl.

Az utolsó hegy tetejére már csak Carapaz és Kwiatkowski maradtak az élen és az előnyük is elégnek tűnt a hazaérésre, ezenfelül még Carapaz annyi pontot gyűjtött a hajrákban, hogy a hegyi trikóért vívott harcban az élre került, így ő viselheti a pöttyös trikót a következő szakaszon és várhatóan ha nem történik vele semmi az elkövetkező pár napban akkor Párizsban is ő lehet pöttyösben. A sok rádiózást követően a két Ineosos egymást átölelve gurult át a célvonalon, és Carapaz átadta a neki sokat segítő Kwiatkowskinak a szakaszgyőzelmet. Az Ineos győzni jött a Tourra, de Bernal kiszállása után végül a csúfos eredményt sikerült megszépíteni egy pöttyös trikóval és egy szakaszgyőzelemmel.

Hátul sem tétlenkedtek az összetettben érdekeltek, ismét Landa csapata a Bahrain-McLaren vette át a kezdeményezést, sőt még Landa el is ment kicsit a többiektől, de a Jumbo-Visma kis idővel később megfogta. Az erőfeszítései viszont nem voltak hiába, mert Adam Yates és Rigoberto Uran is leszakadtak. A gravel szakaszon még Pogacar próbálkozott, erre válaszul Roglic megmutatta, hogy bárkit le tud szakítani, de aztán újra összeállt az összetett menők bolya. Porte volt peches, aki defektet kapott az említett gravel szakaszon, így komoly erőfeszítéseket kellett tennie ahhoz, hogy visszaérjen az élmezőnyre. Ez a boly a 3. helyért sprintelhetett, itt a Jumbo-Visma Wout van Aertot vetette be, aki megszerezte a bronzot a szakaszon, ami azért volt fontos Roglic számára, mert így senki nem kapott időjóváírást az ellenfelei közül.

Az összetettben továbbra is Roglic áll az élen, és már csak csak 3 szakasz van hátra a 2020-as Tour de France-ból, melyekből ráadásul alapesetben csak a szombati időfutam alkalmas arra, hogy változtassanak az összetett állásán.

A 2020-as Tour de France 18. szakaszának eredménye:

1 Michal Kwiatkowski (Pol) Ineos Grenadiers 04:47:33
2 Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers
3 Wout van Aert (Bel) Team Jumbo-Visma 00:01:51
4 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 00:01:53
5 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 00:01:53
6 Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo 00:01:54
7 Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team 00:01:54
8 Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren 00:01:54
9 Damiano Caruso (Ita) Bahrain McLaren 00:01:54
10 Tom Dumoulin (Ned) Team Jumbo-Visma 00:01:54

Az összetett állása a 18. szakasz után:

1 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 79:45:30
2 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 00:00:57
3 Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team 00:01:27
4 Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo 00:03:06
5 Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren 00:03:28
6 Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team 00:04:19
7 Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott 00:05:55
8 Rigoberto Uran (Col) EF Pro Cycling 00:06:05
9 Tom Dumoulin (Ned) Team Jumbo-Visma 00:07:24
10 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 00:12:12

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo