fbpx

Camelbak H.A.W.G. NV ivótartályos hátizsák teszt

Sok évig idegenkedtem a ivótartályos hátizsáktól, majd egy többnapos MTB szakaszversenyre beszereztem a Camelbak Ratchet modellt, amely a „műfaj” amerikai feltalálójának egyik legkisebb és egyben legkönnyebb modellje. A próba nem is sikerülhetett volna jobban, és a versenyt követően „megtértem” a Camelbak hitre! A Ratchet-ről teszt is született, amit itt olvashattok.

Rájöttem, hogy van létjogosultsága egy jól működő, praktikus ivótartályos zsáknak. Egy kisebb méretű, könnyű típus ma már felszerelésem elengedhetetlen tartozéka a hosszú edzések és a kikapcsolódást szolgáló montis túrák során. Nem titkolhatom, annyira megszerettem a Camelbak „életérzést”, hogy rendeltem egy kissé nagyobb kapacitású zsákot az amerikai márkától – a H.A.W.G. NV modellt -, amelyről ebben az írásban mesélnék.

A H.A.W.G. NV ivótartályos zsák nagyobb kapacitással rendelkezik, mint a már bevált Ratchet, leginkább többnapos túrákhoz, terjedelmesebb felszerelés hurcolásához ajánlja a gyártó. Közös bennük a páratlan funkcionalitás, és a márkát fémjelző tucatnyi kifinomult technikai megoldás. Ezek jelentősen emelik a ivótartályos hátizsák praktikus használatát, bicajos vagy egyéb felhasználás során egyaránt.

A H.A.W.G. NV beszerzését egy másik nagy kihívás ihlette. Pontosabban kettő. Tavaly két MTB túrakalandot is beterveztem, egyet Andalúziába, a másikat pedig Toszkánába. Ezek nem is minősültek versenyfelkészülésnek, nem edzeni mentem, mindössze jókat montizni, megismerni a vidéket, kikapcsolódni. Tudtam, hogy reggel a szállásról elindulva napközben nem számíthatok frissítő pontokra, ahol a kezembe nyomnak egy kulacsot és némi elemózsiát. Ráadásul nem ismerem a vidéket, nem tudom, mely apró településen van bolt, kávézó vagy éppen közkút. Kalandozni mentem, felfedezni a helyi ösvényeket, így fel kellett készülni minden eshetőségre, így az eltévedésre is.

Egy ilyen többnapos túrára badarság lett volna egy mindössze 3 liter tárolókapacitást biztosító zsákkal elindulni. Ennyire nem lehetek gramm-mániás! A hegyekben ugyebár több ruhára van szükség, kell hely az ennivalónak, illetve esetleg a további folyadéknak. Ha pedig találok természetes kutat vagy palackozott vizet, energiaitalt, jól jön, ha könnyedén meg tudom tölteni a folyadéktartályt. A szállásra visszatérve pedig elsődleges az egyszerű tisztíthatóság, amelyben a Camelbak szerintem verhetetlen. Nincs rosszabb annál, mint amikor este fáradtan hosszadalmas és körülményes tartálymosással kell pontot tenni a gyönyörű bicajos élményre.

A H.A.W.G. NV-nek mindez a kisujjában van. Lényegesen nagyobb, mind a Ratchet, a 3 literrel szemben 17 áll rendelkezésre, lényegesen több rekesszel és zsebbel, amely megkönnyíti a felszerelés elrendezését. Nincs kutatás-matatás, ha valamit keresünk: majd’ hogy több a szeparált hely, mint ahány darab eszközt a túrázás megkíván. A H.A.W.G. NV a Camelbak legnagyobb mountain bike-os hátizsákja, bőséges csomagtérrel és beépített esőtakaróval az egész napos tekerésekhez, bármilyen időjárási körülmények közt.

A Ratchet-nél megszeretett hálós vállpántnak és „lélegző” hátlapnak egy továbbfejlesztett változatát találjuk. A „NV” hátlap a csuklós felfüggesztéssel és a többirányú szellőzéssel biztosítja a hát hűtését, bármilyen tempó mellett – akár órákon át gyök kettővel cammogva felfele egy hegyi ösvényen. A hátlap paneljei együtt mozognak háttal, így biztosítva, hogy a rendesen megpakolt zsák stabil és kiegyensúlyozott maradjon. Ebből is látható, hogy a Camelbak ért a dolgához, nekik van a legnagyobb tapasztalatuk a ivótartályos hátizsákok tervezésében. A nagyobb kapacitású zsák értelemszerűen nehezebb lesz, mint a kicsi versenyzsák, így más technológiákat, speciális megoldásokat igényel!

Hasonlóképpen a kényelem biztosításához is megvan a „zsákra szabott” technológia a Camelbak háza táján. A D-Fit Suspension és Slider Sternum heveder egész napos viseletet tesz lehetővé, akár rendesen megpakolva is. A derékheveder pedig még zsebeket is kapott.

Végül mindkét MTB túrám fantasztikusan sikerült, örök élmény marad. A zsák jelesen vizsgázott, bár tárolókapacitását soha nem használtam ki teljes egészében. Persze ettől még minden megtalálta a helyét, és én is mindent azonnal megtaláltam benne. Észrevettem, hogy a H.A.W.G. NV szűkíthető, így nem mozog a cucc, ha épp nincs a zsák degeszre tömve. Ez két olyan kaland volt, amely nem igényelt nagy felszerelést, de el tudok képzelni helyeket a nagyvilágban, ahol tényleg minden eshetőségre fel kell készülni – mind a felszerelés, mind a táplálék terén.

Az esővéső huzat is többször előkerült a hegyekben, így azt ajánlom, hogy ilyen célra ne vegyünk olyan zsákot, amely ezt a funkciót nélkülözi. Egy 3-órás sűrű eső csúnya „munkát” végezhet a felszereléssel – gondoljunk csak az elektronikus eszközökre, a fényképezőgépre vagy a telefonra! Maga a zsák bírja a strapát, erős, ellenállószövetből készítették, amely ugyancsak valamelyest vízálló. Nem kell túlzottan óvni, de montis túrák során úgyis kap hideget-meleget! Ami számomra meglepő volt, hogy még a full-extrás funkcionalitással, 3-literes víztartállyal, megannyi zsebbel és rekesszel együtt is egy kiló alatt marad a H.A.W.G. NV súlya (pontosan 940 g)!

 

A H.A.W.G. NV már kifutó modell, de az utódja a H.A.W.G. LR még többet tud

Megszerettem ezt a Camelbak modellt is, most már azon gondolkodom, hogy a méret tekintetében a két véglet közé kellene egy harmadik, amely pont az ilyen néhány napos MTB csillagtúrákhoz való!

A Camelbak táskákat ezeken a helyeken veheted meg kedvező áron:
Kattints ide
Kattints ide
Kattints ide
Kattints ide

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo