fbpx

Buruczki megszerezte a hiányzó Duna Maraton trófeát, Dósa továbbra is veretlen

Vasárnap, az elmúlt időszak viharainak következtében módosított útvonalon, mintegy másfél ezer nevezővel rendezték Visegrádon és a Pilisben a T-Mobile Top Maraton sorozat 2. állomását, a XI. UNIQA Duna Maratont. A hegyikerékpár-verseny 30, 68, és 92 km-en került kiírásra. A népes, nemzetközi mezőnyben két, bajnoki mezben tekerő kerekes, a férfiak hosszú távján Buruczki Szilárd, a női középtávon Dósa Eszter volt a leggyorsabb. Összesen 27 kategóriában hirdettek győztest.

XI. UNIQA Duna Maraton – rajtol a mezőny

XI. UNIQA Duna Maraton – rajtol a mezőny

A férfi hosszútávnak több esélyese is volt: rajthoz állt a 2008-as összetett győztes Buruczki Szilárd, a tavalyi sorozatgyőztes Blazsó Márton is. A 2009-ben legjobb magyarként harmadikként záró Parti András fertőzéséből gyógyul, még nem vett részt a viadalon. Kérdéses volt, hogy a múlt héten két országúti bajnoki győzelemmel záró olimpikon Kusztor Péter, élete első mountain bike-versenyén mire lesz képes. Férfiaknál végül Buruczki Szilárd, Blazsó Márton, Bogár Gábor let a sorrend, Kusztor 10-ként zárt.

XI. UNIQA Duna Maraton

XI. UNIQA Duna Maraton

– A sorozat trófeái közül még a Duna Maratoné hiányzott, most ezt is megszereztem – mondta a 2008-as összetett győztes. A pálya rövidebb volt mint korábban, köves, igen technikás, bizony, előfordult, hogy én is leszálltam. Úgy 15 kilométer lehetett hátra, mikor végleg elléptem Marciéktól. Jó edzés volt a közelgő olimpiai krossz ob-ra – tette hozzá Buruczki Szilárd.

XI. UNIQA Duna Maraton

XI. UNIQA Duna Maraton

A női középtávon a magyar bajnok Dósa Eszter a szilvásváradi győzelme után is magabiztos győzelmet szerzett, ezúttal Módos Gabriella előtt. Harmadik Poór Brigitta, negyedik az ironman-bajnok Csomor Erika lett. Dósa kisebb bukás és eltévedés után is elsőként ért célba. – Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy együtt indulhattam a hawaii ironman vb-negyedik Csomor Erikával. Tartottam tőle, nem gondoltam, hogy legyőzöm. Pedig fáradt vagyok, ez volt zsinórban a nyolcadik hétvégém, hogy versenyeztem. Kicsit pihenek és mindent bele az xco-országos bajnokságon! – nyilatkozott a női győztes.

XI. UNIQA Duna Maraton

XI. UNIQA Duna Maraton

A Duna Maraton 2006-tól része az Inter-Mountain-Series nemzetközi versenysorozatnak, melynek köszönhetően jelentősen megnőtt a külföldi résztvevők száma, ezúttal is voltak osztrák, szlovák, cseh, román kerekesei a viadalnak. Az óvodások mellett 4 korcsoportban a 6-12 évesek a Cerbona Országos Diákkupa futamaiban vehettek részt. A 10 kilométeres T-Mobile Kerékpáros Természetjáró Túra résztvevői a Dunakanyar visegrádi oldalán szakavatott vezetővel túrázhattak.

XI. UNIQA Duna Maraton – a férfi és a női abszolút győztes: Buruczki és Dósa

XI. UNIQA Duna Maraton – a férfi és a női abszolút győztes: Buruczki és Dósa

T-Mobile TOP Maraton sorozat 2. állomás – UNIQA Duna Maraton, eredmények (1449 nevező):

Felnőtt férfi hosszútáv (92 km):
1. Buruczki Szilárd (Magellan-Kőbányai TC), ideje 03:53’31”
2. Blazsó Márton (Bringabanda SC-Haibike), 03:55’01”
3. Bogár Gábor (Euro One Cube Pro MTB Team), 03:58’49”

XI. UNIQA Duna Maraton – a férfi abszolút dobogósai

XI. UNIQA Duna Maraton – a férfi abszolút dobogósai

Felnőtt női középtáv (68 km):
1. Dósa Eszter (Vitalitás SE-Golyán Kerékpár-Scott-X-IONT), ideje 03:45’31”
2. Módos Gabriella (Merida Maraton Team CST), 03:55’02”
3. Poór Brigitta (X2S-Kona Team), 04:01’21”

XI. UNIQA Duna Maraton – a női abszolút dobogósai

XI. UNIQA Duna Maraton – a női abszolút dobogósai

További felnőtt győztesek: Béla Attila, középtáv (LTV Merida Racing), Kemecsei Zsolt (Cube Csömör) és Koós Brigitta (Salgótarjáni HKE) rövid táv.

A teljes eredménylista ide kattintva érhető el.

Bővebb információk: www.topmaraton.hu és www.dunamaraton.hu

Összefoglaló kisfilm a 2009-es versenyről ide kattintva érhető el.

A T-Mobile TOP Maraton sorozat 3. állomása, a jubileumi, X. Bükk Maraton lesz. A 2010. augusztus 1-jei, bükki viadal versenyközpontja új helyszínen, Felsőtárkányban lesz kiépítve. Bővebb információk: www.bukkmaraton.hu

Forrás: T-Mobile Top Mountain Bike Maraton sorozat sajtóközlemény
Fotó:
Vanik Zoltán és Vasvári Ferenc

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo