fbpx

Brutálisan sáros pályán aratott óriási győzelmet Wout van Aert a Cyclo-cross Világkupán, Vas Blanka 7.

Wout van Aert verhetetlen volt Dendermondéban a Cyclo-cross Világkupán, a nőknél Lucinda Brand volt a legjobb, Vas Blanka pedig remek versenyzéssel a 7. helyet szerezte meg.

A Dendermondéban rendezett Cyclo-cross Világkupa valószínűleg örök emlék marad a versenyzők számára. A bokáig érő sár futóversennyé változtatta a legrangosabb sorozat legutóbbi futamát, a helyenként térdig érő sárba beragadó versenyzők kiszabadulási próbálkozásai már-már komédiába hajlottak, annyira elképzelhetetlen helyzetet teremtettek. A verseny előtt még az is szóba került, hogy elmarad a világkupa ezen futama, de végül a szervezők a verseny megtartása mellett döntöttek.

A nők futamában az első körben Denise Betsema és Lucinda Brand álltak az élre és távolodtak el kicsit a többiektől. Őket a szebb napokat megélt Sanne Cant üldözte, míg a világbajnoki mezben versenyző Ceylin del Carmen Alvarado lassú kezdettt. Vas Blanka is az erőbeosztás mellett döntött és a 10-12. hely környékén haladt a verseny elején. Betsema és Cant sem bírta Brand tempóját és szép lassan hátra csúsztak, közben Alvarado közeledett az élen állóhoz, majd fel is ért Brandra. Ők ketten két körön keresztül csatáztak, próbáltak a másiktól tartósan elszakadni, de tartósan egyiküknek sem sikerült. Végül Brand javára dőlt el a mérleg, Alvarado többedszerre a földre került és erőnlétileg sem bírta az összetett éllovasával a versenyt. Közben a már megszokott módon a verseny második felében hátulról érkezett az amerikai bajnok Clara Honsinger, aki megelőzte Alvaradot, a világbajnok próbált ellenállni, de az amerikai jobban osztotta be az erejét. Brandot már nem tudta utolérni, így Honsinger számára maradt a 2. hely, Alavardo pedig a 3. lett.

 


Vas Blanka is ügyesen építette fel a versenyét, folyamatosan jött előre, a futam második felében már közvetlenül az élmezőnyt üldöző bolyban tekert, és végül a 7. helyet szerezte meg, több világsztárt megelőzve. Blanka ezzel a helyezésével továbbra is a világkupa összetett 4. helyén áll.

Női eredmények:

1 Lucinda Brand (Ned) Telenet Baloise Lions 0:45:27
2 Clara Honsinger (USA) 0:00:15
3 Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) Alpecin-Fenix 0:00:24
4 Fem van Empel (Ned) Pauwels Sauzen-Bingoal 0:00:40
5 Annemarie Worst (Ned) 777 0:00:45
6 Sanne Cant (Bel) Iko-Crelan 0:00:48
7 Kata Blanka Vas (Hun) Doltcini-Van Eyck Sport 0:00:54
8 Denise Betsema (Ned) Pauwels Sauzen-Bingoal 0:01:22
9 Manon Bakker (Ned) Credishop-Fristads 0:01:35
10 Yara Kastelijn (Ned) Credishop-Fristads 0:02:13

A férfiak versenye körülbelül csak az első két körben volt nyitott. Mathieu van der Poel erős tempóban kezdett és hamar az élre állt, de többen a nyomában tekertek, köztük Wout van Aert is, akinek közel egy kör kellett, hogy utolérje a világbajnokot, bár ebben az is benne volt, hogy a Jumbo-Visma bringása egyszer összeakadt egy másik versenyzővel, amivel pár másodpercet vesztett. Mathieu van der Poel – Wout van Aert csata volt kibontakozóban a második körben, a harmadik kört még együtt kezdték, de a világbajnok nem bírta a tempót Van Aerttal, aki a kör végére már stabil előnyt épített ki magának. Wout van Aert más dimenzióban tekert/futott, mint a többiek, folyamatosan növelte az előnyét és végül több, mint két és fél perccel nyerte a versenyt. A második helyért Mathieu van der Poel és Toon Aerts küzdöttek, de Aerts hiába közelítette meg a világbajnokot, nem tudta utolérni, így Van der Poel lett a 2., míg Toon Aerts a bronzérmet szerezte meg Dendermondéban.

Férfi eredmények:

1 Wout van Aert (Bel) Team Jumbo-Visma 1:06:10
2 Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix 0:02:49
3 Toon Aerts (Bel) Telenet Baloise Lions 0:03:06
4 Michael Vanthourenhout (Bel) Pauwels Sauzen-Bingoal 0:03:42
5 Laurens Sweeck (Bel) Pauwels Sauzen-Bingoal 0:03:58
6 Corne van Kessel (Ned) Circus-Wanty Gobert 0:04:14
7 Quinten Hermans (Bel) Circus-Wanty Gobert 0:04:22
8 Pim Ronhaar (Ned) Pauwels Sauzen-Bingoal 0:04:29
9 Thijs Aerts (Bel) Telenet Baloise Lions 0:04:49
10 Gianni Vermeersch (Bel) Alpecin-Fenix 0:05:04

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo