fbpx

Bringázz a Szent Jakab úton!

Talán mindenki hallott már a Szent Jakab útról, a Santiago de Compostelában véget érő 800 kilométeres zarándoklatról. Akinek ellenben nincsen egy hónapnyi szabadideje arra, hogy gyalogosan teljesítse, az ezúttal szervezett körülmények között, bringával vághat neki.

camino_1

Camino de Santiago: Vannak még helyek a bicklis zarándoklaton! Megváltozott körülmények! Jelentős árcsökkenés! Gondoltál már arra, hogy bejárd Szent Jakab útját? A Camino biciklivel is felejthetetlen élményt nyújt! Most kedvenc közlekedési eszközünkkel teljesítheted: pattanj a jó öreg drótszamárra és kerekezz Spanyolhonban az ezeréves kitaposott ösvényen!

Dátum:
2009.06.22.-07.06.

Régi ár:
199.000 Ft/fő

Takarékos nyári ár:
179.900 Ft/fő

Őszi időpont:
2009. szeptember 12-26.

A túra leírása:

Majd 2 napot kell utaznunk -1 tranzitszállással – ahhoz, hogy a Camino Frances (Francia út) kiindulópontjára, a francia területen fekvő Saint-Jean-Pied-de-Portba érkezzünk. Innen indulunk a szent ösvényen átkelve a Pireneusok szélén Spanyolországba. Roncesvalles érintésével jutunk el Pamplonába. Túlnyomó részt erdei vagy murvás úton haladunk, érintve több alkalommal a főutat. Az út nem túlságosan nehéz terepen halad, egy idő után viszont emelkedni kezd, fel kell kapaszkodnunk a Sierra del Perdón-hágóra. A gerincről egy meredek törmelékes út vezet Utergába, majd egy könnyebb szakasz kígyózik Puente la Reináig. Itt találkozik a Camino Aragones (Aragón út) és a Camino Frances. Egy darabig a folyóparton, majd hegyi szakaszokon haladunk.

A Camino ösvénye sok apró falvacskán halad keresztül, míg eléri Villafranca Montes de Oca kisvárost. Itt a hegyek felé veszi az irányt, majd meg kell másznunk egy 1140 méteres hágót (La Pedraja). A hegyvidék sűrű erdeit elhagyva majd újra széles dimbes-dombos murvás úton haladunk szántóföldek között. Bájos apró falvakon tekerünk keresztül, széles szekérutakon haladunk Frómistáig, ám Sahagunnál a zarándokok számára épített zarándoksztrádán. A mai nap egyben utunk fordulópontja, hiszen áthaladunk a képzeletbeli felezővonalon. A Camino ösvénye keresztülszeli Leon belvárosát, majd dózerutakon és bitumenes úton halad, viszonylag sík terepen, a lenyűgöző középkori hídjáról nevezetes, Hospital de Órbígóig. Innen a hegyek irányába megyünk, sok apró falucskán áthaladva érjük el Astorgát, ahonnan az út emelkedni kezd, és átkelünk a La Cruz de Ferro (1504 m) hágón, majd leereszkedünk egy nagy termékeny völgybe, amelyben egy hangulatos városka, a lovagváráról híres Ponferrada terpeszkedik.

Amikor elérjük Villafranca del Bierzót, emelkedni kezd az ösvény, követve a Valcarce-folyó völgyét. Kisvártatva eljutunk az O Cebreiro-szoroshoz, amely arról nevezetes, hogy itt volt az egyik első zarándokszállás. Galícia csodás vidék!

A13. napon utunk utolsó szakasza vár ránk, hogy elérjük célunk, megérkezzünk Szent Jakab városába, Santiago de Compostelába. Kényelmes lesz a mai kerékpározás, megmásszuk utunk utolsó nagyobb dombját a Lavacollát a Monte do Gozo hegy lábánál, majd eukaliptusz erdőben vezet az ösvényünk Santiagóig. Zarándokutunk a Plaza de Obradoiro téren ér véget, ahol a Szent Jakab székesegyház tekintélyt és isteni erőt sugárzó épülete tör az ég felé. Ekkor ellátogatunk a zarándokirodába, ahol kiállítják a névre szóló diplomát, amely bizonyítja utunk végigjárását. Persze mindenki tudja, ez csak egy emlék (egy darab cédula), az igazi értéket a szívünkben hordozzuk, amíg élünk!

Kerékpár:
Mindenki saját kerékpárral vesz részt a túrán, de ha szükséges, bérelhetsz a szervezőktől is. Megbízható, szervizelt kerékpárral gyere az útra! MTB típusú kerékpárra lesz szükség, mert utunk nagy része erdei vagy murvás utakon vezet! Ne kifejezetten terepgumival szereld a bringát, inkább vegyes használatú gumit ajánlunk. Kérünk, hogy hozz néhány „alapalkatrészt”, amit a kísérőautó szállít a kerékpározás alatt. Az Altura szerszámokat biztosít a kísérőautóban.

További információk: www.altura.hu

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo