fbpx

Bikepacking kalandtúra Budapestől Tokajig – Interjú a 5 Peaks 500 szervezőivel

Magyarországon egy eddig még nem látott rendezvény rajtol el augusztus 17-én, az arra vállalkozók egy 500km+ hosszúságú és kb 9000m szintet tartalmazó Bikepacking kalandtúra keretén belül vághatnak át az Északi-középhegységen Budapesttől Tokajig, melynek a szintideje 7 nap. A túra szerkesztőségünk érdeklődését is felkeltette, ezért megkerestük a rendezvény szervezőit, Gangel Marcellt és Coates Ádámot.

Bikemag: A bikepackinget, azaz a csomagos kerékpáros túrát sokan ismerik, viszont ezt az emberek többnyire egyedül vagy barátok társaságában művelik, szervezett keretek között ritkaságban mennek az ilyen túrák, legalábbis Magyarországra nem igazán jutnak el a hírek ezekről az eseményekről. Honnan jött az ötlet, hogy hazánkban eddig még egy kevéssé ismert “műfajú” kerékpáros túrát rendezzetek?

Gangel Marcell: Néhány évvel ezelőtt pont a Bikemag hasábjain találkoztam egy cikkel, ahol a bikepacking túrázásáról volt szó, az írás felkeltette az érdeklődésemet és innen indult el minden. 2016-ban letekertem Vasvárról Horvátországba, majd első igazi bikepacking túraként részt vettem a kb 700km-es Torino – Nice Rally-n és azóta nincs megállás. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne ha Magyarországon is szerveznénk egy bikepacking túrát. Amire barátom, Coates Ádám is vevő volt, aki a kommunikációs területen jártas, így ő intézni a rendezvény ezzel kapcsolatos ügyeit.

Bikemag: Hogyan képzeljük el ezt a rendezvényt, lesz egy előre meghatározott útvonal, amit a részvevőknek követni kell?

Coates Ádám: Minden induló a rajtcsomagba kap egy útvonal leírást, ami tartalmazza a teljes útvonalat és az ellenőrző pontokat. Ezeken a pontokon kell áthaladni a résztvevőknek, ahol pecsétet kapnak a túrakártyájukra, ezzel igazolva, hogy ott jártak. Ezenkívül gpx fájlként is rendelkezésre áll az útvonal, melyet arra alkalmas készülékre feltöltve tudnak követni az indulók.

Bikemag: Hol fognak aludni, lesznek előre kijelölt szállások vagy mindenki ott alszik, ahol akar? Ételt-italt fognak kapni?

Coates Ádám: Ez egy önellátó túra, mindenkinek magának kell gondoskodni a szállásról és a táplálékról, tehát mindenki ott alszik, ahol szeretne vagy éppen ahol ráesteledik. Az útvonal mentén található kempinghelyekről is kapnak információt a részvevők, de bikepacking túra lévén akár a szabadban is aludhatnak, ezenkívül az útvonalon lesznek kiadó szálláshelyek is. Itt abszolút a részvevőkre bízzuk, hogy ki, hol szeretne aludni.

Ugyanez igaz az étkezésre és a vízvételre is. Lesznek az út mentén ivókutak, boltok, kocsmák éttermek, ahol a részvevők be tudják szerezni a szükséges élelmet és folyadékot. Ezenfelül az ellenőrző pontokra is szervezünk némi meglepetés frissítőt.

Bikemag: Az 500km-es táv 9000m szinttel elég keménynek hangzik, mit vártok, mennyi idő alatt fog beérni az első teljesítő?

Gangel Marcell: Bár nem verseny, de biztos, hogy nagy küzdelem lesz az első helyért, szerintünk talán egy kicsivel 3 napon belül lesz a leggyorsabb teljesítő. Tudni kell az útvonalról, hogy nem lesz könnyű, lesznek benne olyan terep szakaszok is, amik már meghaladhatják egy gravel kerékpár határait.

Bikemag: Milyen kerékpárt javasolsz a túrához?

Gangel Marcell: Gravel kerékpárt minimum 33mm-es gumi szélességgel, de inkább a 40-est javasolnám a sok terep miatt. Persze biztos lesznek, akik mountainbike-kal vagy trekkinggel indulnak el, ezekkel a kerékpárokkal is lehet teljesíteni, csak egy kicsit hátrányban lesznek a gravel bringákkal szemben.

Bikemag: Körülbelül hány indulóval számoltok idén?

Coates Ádám: Mivel első rendezés és egyelőre nem széles rétegnek szól a rendezvény, ezért az 50 főnek már örülnénk. Jelenleg 35 nevezőnk van Európa 9 országából.

Bikemag: Hosszútávon mit vártok a 5 Peaks 500 túrától? Egyáltalán gondolkoztok hosszabb távon?

Gangel Marcell: Ha nem is feltétlenül ugyanezt a túrát, de szeretnénk egy igazi és hamisítatlan bikepacking eseményt létrehozni Magyarországon újra és újra. Szóval nem csak egy fellángolás az idei első rendezés, egyértelműen hosszútávon gondolkozunk. Jövőre szeretnénk növelni a részvevők létszámát és felépíteni, egy eseményt és annak hagyományt teremteni. Valószínűleg soha nem lesz annyi indulónk, mint egy népszerű mtb maratonnak, nem is tudnánk menedzselni egy ilyen jellegű túrán egy ekkora létszámot, de mindenképpen szeretnénk tovább növekedni.

Bikemag: Köszönjük és sok sikert a rendezvényhez.

Bővebb információért keresd a rendezvény honlapját és a facebook eseményt.

(Fotók: Szabó Bence)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo