fbpx

Bikefun Pole miniteszt

Az egyik legnépszerűbb hazai márkánk Bikefun név alatt a kerékpáros kiegészítők széles választékát kínálja, amelyben meglepően nagy számú sportszemüvegmodell is szerepel. Elérhető áron kínálnak magas színvonalú alapanyagokat, tetszetős, karakteres, egymástól és a konkurens termékektől könnyen megkülönböztető divatos dizájnt. Tehát a Bikefun szemüvegválasztékban majd’ mindenki megtalálhatja az ízléséhez, fejformájához passzoló modellt. A széles kínálaton belül a Bifefun Pole éppen a teljes arcszélességet borító „panorámalencséjével” tűnik ki, a kedvező vételár mellett szerencsére egyéb erényeket is megcsillantat.


A tesztben szereplő változat könnyű és törhetetlen Grilamid TR90 szára „almazöld” gumírozást kap, rugalmas kialakítással párosítva. A lencse a forgalmazó szerint 3-as szűrőfaktorral rendelkező, 100% UV-védelmet biztosító füstszínű polikarbonát. A Pole egyáltalán nem „fapados” modell: először is jár hozzá egy luxustok és egy mikroszálas kendő, ami maga jelentős értéket képvisel, a keret esetében felhasznált alapanyagok ugyancsak magas szintűek, a jól csengő márkanévvel ellátott szemüvegek sem rendelkeznek jobb paraméterekkel e téren. A keret mind megjelenésre, mind tapintásra kétségtelenül elsőrangú, hajlékony kialakítása a legtöbb fejformán finom illeszkedést tesz lehetővé.


Mivel a keret mindössze a lencse két szélét „markolja”, a teszt legszélesebb egy darabból készült lencséje szerkezeti elemként is funkcionál. Középen puha, tapadós szilikongumi orrtámaszt kapott, amely nem állítható és nem cserélhető. A lencse maga értelemszerűen ugyancsak „statikus”, bár a Pole két változatban is kapható, a most bemutatott hivatalosan 3-as szűrésfaktorral rendelkező füstszínű mellett 1-es besorolású világos változat is rendelkezésre áll, a keret pedig szín szempontjából „inverz”: ami ezen fekete, ott almazöld és viszont.

A keret nélküli panorámalencse alkalmazása számos előnnyel kecsegtet: először is határtalan periférialátást biztosít, a szemvédelem a lehető legjobb, a „nem létező” keret értelemszerűen nem korlátozza a látómezőt, aerodinamikusabb és könnyebb is. Ehhez még a Pole esetében hozzátehetjük a többlet lencse rugalmasságát: a szárak hasonló tulajdonságával kiegészítve akár „Quasimodo” fejére is megfelelően illeszkedne. Persze szabványosabb fizimiskával rendelkezők számára ugyancsak jól jöhet a sportszemüveg eme tulajdonsága, így például az átlagosnál szélesebb, teltebb fejformát is szépen „leköveti”.


A szemüveg rugalmasságának hátulütője a sporttevékenység közben tapasztalható bizonytalan, elmozdulásra hajlamos viselkedés lehet. A Pole a tapadós, bőséges méretű szár és orr-gumírozásnak köszönhetően szerencsére elkerüli a „nyeklik-nyaklik” csapdát. Keskeny, hosszúkás fejemen megfelelően stabil volt, persze inkább aszfaltos „körökre” viseltem előszeretettel: a montizás közben már nem éreztem kellően stabilnak. Szélesebb fejforma esetén szerintem bármi bevállalható vele, akár futás vagy terepbicajozás.

A lencse papíron „Silver Mirror” és 3-as besorolással rendelkezik, valójában nem igazán „tükrös”, inkább csak füstszínű, és szűrése sem éri el a megadott értéket – a szubjektív értékelés alapján „vékony kettes”. Ez egyáltalán nem jelent hátrányt, hisz a felhasználási kör ezáltal szélesebb, akár borongós időben is alkalmazható.


Az optikai tulajdonságok a Pole esetében határozottan jók: bár a kontraszt átlagos, az ellenfénnyel a nagy lencseméret egész jól megbirkózik. Torzításmentessége példás, a lencse felső részében elhelyezett szellőzőnyílásoknak köszönhetően a teljes arcborítás ellenére sem füllesztő. Persze a tesztelt modellek közt viseltünk már jobban szellőző, párásodásra kevésbé hajlamos szemüveget, de azok nem kínáltal ilyen panorámát, és vételáruk sem hétezer forint volt!

Alapjába véve a Pole „személyében” egy határozottan jól funkcionáló sportszemüveget ismertünk meg. A kidolgozás lehetne kicsit pontosabb, a szellőzőnyílások méretesebbek, a kontraszt és részletgazdagság gazdagabb, a lencse alsó részészének torzítása kisebb, de egyébként nem sok kifogásolni valót találtunk. Előszeretettel tettük fel kerékpáros edzéshez, városi rohangálásra, ügyintézéshez. Paradox módon a Pole fő erénye, tehát az elképesztően széles lencse lehet egyesek számára a kizáró ok: keskeny, kisebb fejformán furcsán hat a másfél arasz szélességű borítás, amely ilyen esetben a szó szoros értelmében fültől fülig nyúlik. Viszont akinek megvan a kellő „fültávolsága” (itt már nem is a szemről beszélünk!), pont ezzel modellel kerülheti el a vizuálisan (is) „szorító” hatás. Végezetül még egy plusz pont jár a Bikefun Pole-nak, amiért a felesleges, de látszólag kötelező értékű lencsefelirat nem a látómezőbe, hanem az orrnyereg fölé került, ahol a lehető legkevésbé zavaró!

Előnyök:

  • csodálatos panoráma, korlátlan periférialátás
  • kiváló szemvédelem
  • aerodinamikai szempontból előnyös kialakítás
  • pontos és biztos illeszkedés
  • kedvező ár

Hátrányok:

  • közepes optikai teljesítmény
  • korlátozott szellőzés

Ajánlott fogyasztói ár: 6990 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo