fbpx

A Bikefun Chief az egyik legkedvezőbb áron kapható sportszemüveg a kerékpár-kereskedésekben, amely fejlett, könnyű és törhetetlen Grilamid TR90 kerettel, illetve állítható helyzetű és szögű orrtámasszal rendelkezik, kétféle színben és ugyancsak kétféle lencsével érhető el.


A tesztben szereplő változat a száron „almazöld” dizájnt kap, az illeszkedést a középen elhelyezett hosszú kivágás teszi rugalmassá, a lencse pedig 3-as szűrőfaktorral rendelkező, 100% UV-védelmet biztosító „Silver Mirror” típus. A kedvező ár ellenére minőségi kemény védőtok és mikroszálas törlőkendőként is funkcionáló „szemüvegtasak” jár a Bikefun „nagyfőnökhöz”. Ha elkezdünk számolni, a „fullextrás” tok és a kendő maga jelentős értéket képvisel, a felhasznált alapanyagok magas szintűek, a keret mind megjelenésre, mind tapintásra tényleg elsőrangú. Tehát papíron elképesztően jó vételnek tűnik a Chief, a valóságban a kép ennél árnyaltabb.


A keretnél maradva az elgondolás jó: a széles oldalelemeknek köszönhető a szerkezet merev, stabil, a szárak viszont a kivágás révén komoly mozgásszabadságot engednek. Az orrtámasz tetszőleges helyzetbe hozható, puha tapadós, kissé még recézett is, tehát funkcióját példásan ellátja. Idáig minden klappol, talán a Chief kidolgozása lehet kicsit pontosabb. A gond ott kezdődik, hogy a szárgumírozás nem a szár külsejére, hanem a belső nyílásba került, azaz a fejbőrrel döntő részt a kemény Grilamid alapanyag érintkezik. A rugalmas szárak esetében különösen fontos, hogy a tapadás nagy felületen történjen, a Chief esetében ez sajnos elmarad.


A stabilitással kapcsolatos tapasztalat így sajnos nem túl pozitív: a keskeny „szabás” miatt még a hosszúkás arcon is nyomáspontok jelentkeznek, mindemellett a szemüveg a fejen hajlamos elmozdulni. Bicajozás közben ez gyakori jelenségnek bizonyult, oly annyira, hogy terepen ki sem mertem próbálni. Végül a fejvédő pántjai mögé helyeztem a szárat, hogy azok jobban a fejre „tapasszák” a kemény érzetű szárakat. A „nagyfőnököt” szélesebb fejformával rendelkező tesztalanyon is kipróbáltuk, ott a stabilitás lényegesen javult, viszont a szárvégek a fül mögött kissé szorítottak.

A divatos megjelenésű, nem cserélhető lencse kellően széles, kiválóan véd, emellett megfelelően szellőzik. A szűrőfaktor szubjektív megítélés alapján inkább 2-es értékű, mint a definíció szerinti 8-18% áteresztést biztosító hármas besorolás. Tónusa neutrális, ellenben kontrasztja igen csekély, a színeket pedig fakóvá teszi. Döntően a csúcsfényekre van hatással, szürke leplet húzva a „világra”. Az ellenfény kissé zavaró tükröződést eredményez, ilyenkor a kontraszt a szürke fátyol mögött majdnem teljesen eltűnik. A lencse torzítása a látómezőben csekély, illetve lefele sem jelentős. Sem a sötét keret, sem a világosabb orrnyergek nem zavarnak a képbe, szerencsére a feleslegesnek tűnő felirat a lencse jobb alsó sarkába került, a forgalomban balra hátrapillantva a periféria teljesen szabad marad.


A Bikefun Chief dizájnja szerintünk jól sikerült, akár sport, akár utcai használatra tetszetős viselet. A keret divatosan széles, a zöld gumírozott elemmel kiegészítve érdekes, a lencse pedig kívülről kétségtelenül „dögös” megjelenésű. Az összetevők tehát stimmelnek, ezekből egy igen jó modell sikeredhetett volna – főleg a vételár tükrében. Sajnos mind a keret illeszkedése, mind a lencse optikai tulajdonsága hagyott kívánni valót maga után, így a Chief kerékpáros használhatósága szerintünk korlátozott. Utcai sportos szemüvegként azért beválhat.

Előnyök:

  • érdekes keretkialakítás
  • kedvező ár

Hátrányok:

  • szerény optikai teljesítmény
  • bizonytalan keretilleszkedés

Ajánlott fogyasztói ár: 5990 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo