fbpx

A vb-ezüstérmes Benkó Barbara Németországban teker tovább

A 2008-ban junior világbajnoki ezüstérmet, világkupa-győzelmet szerző Benkó Barbara 2009-ben új csapatban, a németországi székhelyű Rothaus-Cube-ban folytatja pályafutását. Az idei sikereit az LTV Merida Racing színeiben elérő, jövőre U23-as hegyikerekes a sportág eddigi legkiemelkedőbb hazai eredményeit produkálta a mögöttünk álló szezonban. Itthon a technikai feltételek és a csapatháttér tökéletes volt, azonban a hiányos versenyzői közeg a felsőbb korosztályban már nem segíti az előrelépésben.

Barbara 2008-ban az olaszországi vb-ezüst sikere mellett megszerezte sportága első magyar világkupa-győzelmét, az Európa-bajnokságon ötödikként zárt. A kerekes a jövő szezontól már U23-ban, zömmel idősebb bringásokkal fog egy mezőnyben versenyezni, mely új kihívást jelent számára. Benkónak ez a közelmúltban jött lehetősége, az október közepén megrendezett sajtótábor alkalmával még a hazai LTV Merida csapatban képzelte el jövőjét.

– Sokan megkerestek már szezon végén, mondjuk úgy, hogy augusztus vége óta kaptam egy-két e-mailt, hogy “mik a tervek jövőre”. Én ugyan csak nagyobb pro csapatoknak írtam, de ennek ellenére nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam és többen írták, hogy figyelnek engem. A Rothaus-Cube is írt, és mivel nagyon szimpatikusnak találtam a team-et és a hozzáállásukat, így mellettük döntöttem – nyilatkozta Benkó Barbara. – Múlt héten voltam már kint Németországban és alá is írtuk a szerződést. A Rothaus-Cube egy viszonylag nagy csapat, van külön Olimpiai Crossz és Maraton szakága is, de teljesen külön fut a kettő, csak edzőtáborokba járunk együtt. Az OX részleget most főleg U23-asokkal bővítették, én leszek a legfiatalabb tag, céljuk a nagy és ütőképes utánpótlásbázis kialakítása. Svájci, belga, német és most már magyar tagjai vannak. A székhelyük Freiburgban van. Az összes európai világkupán részt veszünk, az elitek a tengerentúliakra is utaznak, valamint a komplett Bundesliga sorozatra leszünk kihegyezve. Eb és VB is szerepel a tervek közt, illetve egy-két kisebb verseny is. Kiemelkedő versenyzőjük Adelheid Morath, aki az olimpia bajnok Sabine Spitz mellett kvalifikálta magát a játékokra a német csapatból, de rengeteg komoly versenyzőjük van, akikre felnézhetek és sokat tanulhatok majd tőlük. A versenyszezonban majd 2-3 heteket fogok kint tölteni, egyelőre nem költözöm ki. Jövőre szeretnék felvételizni egy német orvosi egyetemre, az ehhez szükséges nyelvvizsgát már letettem, de még vár rám egy-két vizsga. Nem tudok még sokat mondani a jövőről, egyelőre friss a dolog, majd meglátjuk, mit hoz a jövő… Tervek már vannak! – tette hozzá világbajnoki ezüstérmesünk.

– Barbi csapatváltása szakmai szemmel remek és nagy előrejutás Magyarország számára, amire az LTV Merida Racing büszke – mondta Lukács Balázs csapatvezető. – Sajnálom, hogy eligazol, mert egy olyan versenyzőt veszítünk, aki nagyon sokat tett már le az asztalra, de nem áll meg az élet. A csapat jövőjét tekintve nagy változás történik. Az utánpótlás-programunkat jövő szezonban szerettük volna elindítani, de most ezt előrébb hozzuk. Erről a programról a szponzorokkal történő egyeztetés után tudok majd bővebben beszámolni. Annyit lehet tudni, hogy Lukács Bálint továbbra is a csapat versenyzője marad, mellé juniorversenyzőt szeretnénk igazolni. Barbinak most kell sok erő ahhoz, hogy igazi profivá váljon minden szituációban, ehhez sok sikert kívánunk neki Bálinttal.”

A szponzori oldalról Kovács Tamás hozzátette: “Egyik szemünk sír, másik nevet. Örülünk, hogy Barbit az LTV Merida színeiben támogathattuk, együttműködhettünk vele; hozzájárulhattunk, hogy nemzetközileg ismert legyen. Sajnáljuk, hogy elmegy, de itthon kevés a versenytársa, nincsenek ellenfelei, szakmailag kevés neki a hazai közeg, nem tud tovább fejlődni. A nemzetközi Merida csapat jelenleg profikról, kiforrott versenyzőkről szól, nincs utánpótlás-nevelésük. Barbara az új csapatában megfelelő szakmai közeget talál. Sok sikert kívánunk neki, később szívesen visszavárjuk a nemzetközi Merida Team-be, ha olyan szintre jut majd.

Indexkép: Tátrai Zoltán

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások