fbpx

Benkó Barbara-interjú: megvan a hatodik cross-trikó, de mi lesz 2016 legfontosabb versenye?

Benkó Barbara vasárnap hatodik cyclocross-, összesen huszonkettedik magyar bajnoki címét szerezte. Legeredményesebb mountain bike versenyzőnket a bajnokság után a futamról és természetesen az idei tervekről is kérdeztük.

Benkó Barbara

Benkó Barbara

Bikemag: Egész éjjel szakadt az eső, reggel is, hogy van erőd egyáltalán elindulni ilyenkor?

Benkó Barbara: Furcsa volt, mert mindig úgy vagyok vele, hogy ehhez ilyen időben nekem semmi kedvem, menjünk haza… Most viszont megjött a kedvem versenyezni. Mentem két kört a pályán, reggel még elég veszélyes volt, jeges, amihez az ónos eső is hozzájárult.

cyclocross_orszagos_bajnoksag_2016_galeria_007

A jeges részek viszont a rajtra már felolvadtak, már csak sár volt, latyak, helyenként hó, nem volt vészes, sokkal rosszabbra számítottam. Viszont nagyon hideg volt, vizesek lettünk 5 másodperccel a rajt után. Kellemetlen volt tehát az idő, de a pálya tök jó volt, nem tapadt a sár, hanem csúszott, igazi cross-körülmények.

(Fotó: Takács Tamás)

Bikemag: Mire figyelsz oda a technikát, ruházatot illetően ilyen körülmények között?

Benkó Barbara: Én most arra figyeltem, hogy ne legyen rajtam sok ruha, mert ha vizes lesz és az rámtapad, akkor minél több tapad rám, annál rosszabb. Próbáltam jól öltözni, csak egy háromnegyedes nadrágot vettem fel és egy hosszú mezt aláöltözővel, tökéletes volt, nem fáztam egy másodpercig sem. A lábam picit hidegben volt már a végére, de ez a víz miatt volt, ami alulról feljött, nem volt vészes.

Mountain bike olimpikonok a cx-pályán (Fotó: Takács Tamás)

Bikemag: Óriási előnnyel nyerted a női összevetést, de kikkel voltál versenyben a fiatalabbakkal és az idősebbekkel összevont futamban?

Benkó Barbara: Reménykedtem, hogy a fiúkkal el tudok menni, de annyira szelektív volt a pálya a technikás részek miatt, hogy szinte végig egyedül mentem. Az első két körben még Zergével tudtam menni, aztán elment. Esett is egyet, akkor közelebb kerültem hozzá, de utána az egyenesekben sokkal gyorsabb volt.

Benkó Barbi győz (Fotó: Takács Tamás)

Bikemag: Hányadik cyclocross bajnoki címed volt ez és készülsz-e idén cross-országút-mtb triplára?

Benkó Barbara: Ez a hatodik cyclocross bajnoki trikó, a tripla pedig mindig motivál, hogy mindhárom számban bajnok lehetek egy éven belül. De a legeslegfontosabb a monti, főleg a csapat miatt is, annak nagyon nagy értéke van, a cross country ob-n mindenképpen indulok majd. Országúton megmondom őszintén nekem nagyon nem jött be tavaly ez a „juniorokkal indulunk, nulla méter szintkülönbséggel körözünk”. Egy pályán, ami abszolút nem szelektív, majd a juniorok döntik el a női versenyt. Ha ugyanilyen lesz idén is a magyar bajnokság, akkor biztos, hogy nem megyek el…

A bajnoki dobogón

Bikemag: Mi a helyzet német csapatodban, a Focusban?

Benkó Barbara: Maradt minden a régiben, egy olasz lány, Lisa Rabensteiner jött hozzánk, mint új csapattárs. Bringával kapcsolatban van érdekesség: lesz egy Focus fullynk is a hardtail mellett (országúti és cross is nyilván). Más lesz a sisak, Kask, valamint a cipő Northwave.

cyclocross_orszagos_bajnoksag_2016_galeria_009

Bikemag: Sajnos azt már ugye kijelenthetjük, hogy az olimpiai kvóta ranglista alapján elúszott, mi lesz így a fő cél, hogyan építitek fel a szezont?

Benkó Barbara: Nekem a világkupák a legfontosabbak, és a világbajnokság. A vb most Rio miatt előrébb jön júliusra, nekem most az a legeslegeslegfontosabb, illetve hogy a világkupa sorozatban jól szerepeljek. Az elsőt biztosan kihagyom, nem megyek Ausztráliába, de a többin szeretnék jól teljesíteni.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo