fbpx

Belga győzelem a II. Ózd Kupán – nyilatkozatokkal frissítve

A II. Ózd Kupától volt ma hangos a borsodi iparváros, ami a cross country magyar kupa állomása és a Cross Country Challenge sorozat futama is volt egyben. A nemzetközi, de foghíjas mezőnyben belga győzelem született, az elit férfiak között Cleppe Wouter (Ram Bikes), a nőknél pedig egyedüli indulóként Dósa Eszter (Vitalitás SE- Scott-Nutrixxion) állhatott a dobogó legfelső fokára.

Nem volt könnyű dolga annak a nagyjából 120 indulónak, akik ma Ózdon mérették meg magukat, hiszen a rekkenő hőség csak nehezített a helyzetükön. Volt olyan is, aki kiállni kényszerült az időjárás “tréfája” miatt.

II. Ózd Kupa - fotó: Molnár TIbor

II. Ózd Kupa – fotó: Molnár Tibor

A pálya a legváltozatosabb elemeket tartalmazta, izgalmas és technikás részeket, single track-szerű szakaszokat és gyökeres emelkedőket egyaránt. A cross country szerelmeseinek kedvező, hosszú emelkedőktől mentes részek kerültek a pályába, amiket mindenki számára könnyen teljesíthető ugratók tettek kerekké. Valószínűleg a hely adottságaiból ennél többet nem lehetett volna kihozni.

A versenynek vélhetően a hosszú hétvége és az ország másik felében, azonos napon megrendezett Herend Maraton sem kedvezett. Ennek ellenére egy izgalmas és népes nézőszámú versenyt rendezett az Ózdi KE. Az Elit mezőny alacsony indulószáma miatt az ő rajtjuk korábbra került, s a 13:30-kor induló Master és Másodosztály kategóriákkal együtt indultak. Ez kettősen sült el: egyrészt látványos volt, mert nagyobb mezőny versengett a pályán, másrészt a rajt utáni első szűk részen kissé bedugultak a versenyzők.

Az elit férfi dobogó:

Az elit férfi dobogó: Búr, Wouter, Fenyvesi

Az Elit férfiaknál Cleppe Wouter után Búr Zsolt (Alpinbike Team Giant Endura CsontiCar) és Fenyvesi Péter (Cube-Csömör) állhatott még a dobogó második és harmadik fokára.

Búr Zsolt így értékelte a versenyt:

“Több versenyből is választhattam az elmúlt hétvégén. Mivel inkább az XCO áll hozzám közelebb, ezért Ózdra esett a választás. Kicsit sajnáltam, hogy se Marci, se Szilárd nem jött el, de kaptam egy komoly ellenfelet. A belga srác most költözött Magyarországra, így fogunk még találkozni vele.
A rajt után KisFenyő, majd Erdélyi Attila húzta a sort. Itt még nem mentünk annyira gyorsan. A másodikban előre álltam, csak Wouter Cleppe jött velem. Meghúzta a következő emelkedőt, ekkor kissé meg is úsztam. Innen néhány másodperccel lemaradva követtem. Körről-körre minimálisan növekedett a távolság köztünk. Az utolsó, hetedik körben már annyira nem voltam fitt, ez a köröm nem is sikerült valami fényesen. Bő két perccel lettem második, de aminek örültem, hogy a többiek tisztes távolból követtek csak. A verseny nagyon jól szervezett, a pálya brutál nehéz volt. Azt hiszem hét emelkedő volt egy körben, sokat nem lehetett pihenni. 1,5 óra kőkemény meló volt! Köszi a szupportot a Dina szülőknek! :)”

Búr Zsolt - fotó: BuZsó

Búr Zsolt – fotó: BuZsó

Nagyon kíváncsiak voltunk Zsolt által is említett kettő versenyzőre, Szilárdra és Marcira.
Szilárd távolléte a még nem kielégítő egészségi állapotának tudható be és annak, hogy inkább a jövő heti Mátra maratonra készül.

Blazsó Márton pedig ezt mondta:

“Egy romániai maratonon vettem részt, ami Szegedről nagyjából ugyanolyan messze volt, mint az ózdi futam. Ezen kívül még a Nyugat Maraton sorozat herendi futamára is hivatalos lettem volna, mert én vagyok a sorozat reklámarca.
A mérleg nyelve azért billent a román verseny javára, mert egy iszonyat technikás pályán halad, ami nagyjából az összes hazai cross country pályát übereli. Nekem pedig fontos, hogy gyakorolni tudjak, mert Szegeden nem sok lehetőségem van ilyenre.”

 

A teljes eredménylista itt található

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo