fbpx

Békési kastélyokat köt össze az Év Kerékpárútja

A Wenckheim kerékpárút csodás építményeket sorakoztat fel, és lenyűgöző természeti környezetben halad álomba illő aszfaltúton – nem csoda, hogy ez a szakasz nyerte az Év Kerékpárútja szavazást.

Idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyet 2380 szavazattal nyert a Wenckheim kerékpárút. A 11 döntősre összesen több mint 12 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából a a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen. A cím ünnepélyes átadására május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.

Az Alföld egyik legromantikusabb szegletét mutatja be a tavaly elkészült kerékpárút: kastélyok, kastélyromok, tavak, parkok övezik a kerékpárutat. A 32 km-es Békéscsabáról induló túra első látnivalója a Gerlán található kastélyrom, melyet a pósteleki követ. Mindkét helyen szép kastélykert fogadja a látogatót, ami sokat hozzátesz a hely romantikájához. Az útvonal a mesés nevű Élővíz-csatorna mentén folytatódik. Visszaérve Békéscsabára déli irányba vezet a kerékpárút, ahol a természeté a főszerep. A halásztó csücskébe épített madárles sokat megmutat a tó életéből. A kirándulás koronájaként a teljes pompájában ragyogó Szabadkígyósi Wenckheim-kastély várja a kerékpárost, ahol szintén érdemes egy sétát tenni a kertben.

Az idei Év Kerékpárútja pályázatra 46 jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott április 17-30. között.

Az Év Kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely izgalmas célpont a turisták számára, az útminőség remek, és biztonságosan lehet rajta közlekedni. A kampány célja, hogy a kerékpárosok új úti célokat kapjanak, és minél többen üljenek biciklire, éljenek egészéges életet, és fedezzék fel Magyarország tájait. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott április 30. éjfélig. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, tavaly pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot.

A végleges eredmény így alakult a 11 versenyző pályázat között:

 • Wenckheim kerékpárút 2380
 • Veszprém—Márkó 1558
 • Göd—Szob 1278
 • Barcs—Drávatamási 1226
 • Mezőkövesd—Bükkzsérc 1188
 • Bicske—Tarján 1068
 • Biatorbágy—Gyúró 909
 • Veszprém—Alsóörs 832
 • Budapest—Szentendre 759
 • Tapolca—Szigliget 729
 • Pilismarót—Dömörkapu 660

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások