fbpx

BBB FirLayer (BUW-20) aláöltözet teszt

Sokan nem is gondolnák, hogy az aláöltözet mennyire fontos a hideg hónapokban, pedig a hosszú sporttevékenységek alatt ruházatunk egyik leglényegesebb eleme. A BBB FirLayer egy hideg időjárásra tervezett technikai aláöltöző, ami nem csak kerékpározás, hanem más téli sportok közben is végig szárazon és melegen tartja testünket.

BBB_firlayer

Az aláöltözet az, ami közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, ezáltal már érintése is nagyban befolyásolja, hogy hogyan érezzük magunkat sportolás közben. Általánosságban, akár nyári akár téli időszakról beszélünk, a legfontosabb funkciója ezeknek a technikai ruhadaraboknak az izzadtságelvezetés, a bőrön keletkező nedvességet az anyag külső felületére szállítsák és onnan gyorsan elpárologtassák vagy egy másik ruharétegnek átadják, ezáltal végig száraz érzetet biztosítva viselőjének. Gondolom, senkinek nem kell ecsetelnem, hogy miért nem jó izzadtságban tocsogni, mert nyáron egyrészt marja, dörzsöli a bőrünket, télen pedig átveszi a hideget és elkezdünk fázni miatta. Nem mellesleg, lehet bármilyen jó téli kabátunk, ha az aláöltözetünk nem szállítja el megfelelően a nedvességet rólunk, egy idő után garantáltan fázni fogunk.

BBB_firlayer

Télen egy másik igen jelentős feladatot is el kell látniuk az aláöltözőknek, ami nem más mint, a hőtartás. A téli időszakban a hideg elleni védelem minden ruhadarabnál fontos szerepet játszik, ez az aláöltözőknél sincs másképp, hőérzetünkre nagy hatással van, hogy az aláöltöző mennyire képes visszaverni a hőt a testre és hogyan viselkedik, amikor már nagyobb mennyiségű nedvesség van rajta.

BBB_firlayer

A BBB FirLayer téli aláöltözetként az említett két tulajdonság mindegyikével rendelkezik, úgy tervezték meg, hogy anyaga rendkívül jól vezeti el a nedvességet a bőrünkről, ennek köszönhetően szárazok maradhatunk téli sporttevékenységünk során (legalábbis érzetre). A fokozott verejtékezésre jellemző helyeken (mellkas, hát, hónalj és az az alatti részek) speciális 3D-s hálós zónákat alkalmazott a gyártó, ahol nagyobb lélegzőképességgel és jobb párologtatási mutatóval rendelkezik a ruhadarab.

BBB_firlayer

A FirLayer a nevét a benne alkalmazott különleges hőtartó technológiáról kapta, ami a FAR InfraRed, azaz FIR nevet viseli, ez a technológia rendkívül jól veri vissza a hőt, melegen tartja a testet, rendkívül komfortos, mivel a gyártó állítása szerint javítja a szervezet természetes anyagcseréjét és a mikrokeringést. A hőérzet további fokozása érdekében az aláöltözet magasított nyakkal rendelkezik, ezzel plusz védelmet biztosítva a hidegre érzékeny testrészünknek.

BBB_firlayer

A mell alatt, a háton és a hajlatokban speciális egyesített bordás zónák segítik, hogy a FirLayer még jobban a testünkre illeszkedjen, ezáltal tökéletesen tudja ellátni izzadtságelvezető és hőtartó funkcióját, ezenfelül jobban tartja a testünket sportolás közben. Három méretben (XS/S, M/L és XL/ XXL) elérhető, mely lefedi a teljes méretpallettát.

BBB_firlayer

Teszt közben
Az első használat előtt alaposan szemügyre vettem a FirLayer-t, átnéztem kívül-belül hogyan néznek ki az aláöltözetben rejtett szuper technológiák. A külseje is már érdekes volt, elsőre feketének tűnik, de van benne valamilyen barnás árnyalat, melyet valószínűleg a belső rész infravörös színének átütése okoz, tehát nem csak nevében található meg a FIR technológia, hanem szemmel is látható.

BBB_firlayer

Felvéve tökéletesen illeszkedett rám, a mell alatti és a háton található bordás zónáknak köszönhetően sehol sem állt el az aláöltözet, ami más modelleknél nálam jellemző szokott lenni, így a FirLayer mindenhonnan azonnal el tudja rólam szállítani a nedvességet. A mozgásban sem korlátozott, ami szintén elő szokott fordulni más aláöltözeteimnél, anatómia szempontból tökéletes megoldás a BBB téli aláöltözete.

BBB_firlayer

Kerékpározás közben a BBB Triguard kabáttal együtt teszteltem, 3 foktól körülbelül 8 fokig próbáltam különböző körülmények között ezt a párosítást és mindvégig teljesen bevált. A FirLayer tényleg nagyon jól elvezeti az izzadtságot és gyorsan szárad, a teszt időszak alatt egyszer sem éreztem azt, hogy átázott az aláöltözetem. A hőtartásból is jelesre vizsgázott, annak ellenére, hogy vékonynak tűnik, kiválóan veri vissza a hőt a testünkre, a bemelegítést kivéve nem fordult elő az, hogy fáztam volna benne, amikor kicsit nedves volt akkor is remekül tarotta a hőt.
BBB_firlayer
Mivel a BBB bármilyen kinti téli sporttevékenységhez ajánlja a FirLayer-t ezért nem csak kerékpáron teszteltem, hanem futás közben és jégkorong meccsek vezetéséhez is felvettem. Futás közben nálam nincs az az aláöltözet, ami idővel ne ázna át, de elég jól bírta a BBB terméke, két óra után sem kezdtem el fázni benne, amit eddig kevés aláöltöző tudott nálam produkálni. A hokimeccs már nehezebb kérdés, oda nehéz megfelelően felöltözni, végig hidegben van az ember, de nem tudja, hogy mennyit kell majd korcsolyáznia, előfordul, hogy sokat kell sprintelnie, leizzad, de utána meg 10-15 percet kell egy helyben állnia, tehát nagyon fontos a jó minőségű aláöltözet, ami gyorsan szárad és nedvesen is jól tartja a hőt. Őszinte leszek, a FirLayer ebben meglepőt nyújtott, minden eddigi aláöltözetemnél jobban szerepelt a jégen, nedvesen is nagyon jól tartotta a hőt, egyszer sem terelte el a figyelmemet a hideg a játékról, ami nálam nagy szó.

BBB_firlayer

Az aláöltözeteknél fontos még a szagok kérdése, mennyire büdösödik meg benne az ember és milyen gyakran kell mosni, mert mint tudjuk a mosás semmilyen ruhadarabnak nem tesz jót. Itt sem volt probléma a FirLayer-rel, nem volt benne az átlagnál kellemetlenebb testszagom, viszont nem vette át az “illatokat”, tehát nem kellett minden használat után mosni, mert annyira büdös lett volna.

BBB_firlayer

A BBB FirLayer egy kiváló aláöltözet, bátran ajánlom kerékpározáson kívül is bármilyen téli sporttevékenységhez, a speciális FAR Infrared technológiának köszönhetően rendkívüli hőtartó tulajdonsággal rendelkezik és a száradást tekintve sem panaszkodhat rá senki, az ára sem túl magas. Kell ennél több?

Ajánlott fogyasztói ár: 16 700 Ft
További információk a gyártó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo