fbpx

BBB 2015-ös újdonságok az Eurobike-on

A BBB kiegészítői már nemcsak Európa-, hanem az utóbbi 1-2 évben világszerte is nagy népszerűségnek örvendnek mind profi, mind amatőr kerékpáros körökben. A cég filozófiája a holland hagyományokhoz méltó módon pragmatikus, sallangtól mentes, következésképpen fellengzős marketing körítés nélkül kínálják a legmagasabb minőséget. Az ötletes, hasznos, szükséges és költséghatékony termékek meglepően széles palettát töltenek meg, a BBB kínálata manapság már bőven másfél ezer kerékpáros kiegészítő felett jár.

bbb_2015-18
A BBB évről évre jelentkezik új termékekkel, de szerencsére a jól bevált cuucok sem tűnnek el, általában addig kaphatóak, amíg igény mutatkozik irántuk. Személy szerint támogatom ezt a fajta állandóságot, és zavar, amikor egy megszeretett terméket nem találok többé, lévén a gyártó a feltételezett fejlesztéskényszer okán a palettát évről évre cseréli. Az új termék lehet jobb, mint a régi, de azt csak az idő bizonyítja, és szerintem nem elfogadható, amikor a próbanyúl szerepét folyamatosan a vásárló kapja. Ha például a három évvel ezelőtt vásárolt pumpa nálam bevált – de sajnos a környezetemben másoknak is, így a folyamatos kikölcsönzések miatt tönkremegy -, akkor választhassam, hogy az eredetit pótlom, és nem az ismeretlen vadiújat!

Az új BBB Tithon modell

Az új BBB Tithon modell

Valójában a fenti vélemény a fejvédőkkel kapcsolatban jutott eszembe, egészen pontosan az új BBB Tithon modell „aero” kialakítása okán. Kétségtelen, hogy az utóbbi pár évben a kerékpár és a kerékpáros aerodinamikájának javítása, azaz a kisebb légellenállásra való törekvés áll az országúti kerékpárfejlesztések középpontjában, és a trend látszólag megállíthatatlan. A fejvédők területe azért kissé eltér a kerékpártól vagy az alkatrészektől, hisz azt viseljük, bizonyos tekintetben divatcikk, és számunkra óhatatlanul fontos a külső megjelenés. Nem vagyunk profi versenyzők, akik az értékes másodperceket hajszolva közömbösen tekintenek az esztétikai megfontolásokra. Továbbá az ilyen fejvédők esetében ott a szellőzés biztosításának problematikája: egy versenyző köthet kompromisszumot a kényelem terén a győzelem reményében, ellenben a hobbi bringás számára a győzelem még a ritka versenyek, teljesítménytúrák során sem lehet oly fontos, mint a jó közérzet.

bbb_2015-20
A Tithon kifejlesztésekor a BBB eme utóbbi ellenvetést komolyan vette, kompromisszumot kötve a legjobb aerodinamikai mutatók és a szellőzés nyújtotta kényelem közt. A Delft Műszaki Egyetem Advanced Embodiment Design csapatának segítségével termodinamika és aerodinamikai szimulációkkal modellezték a két tényező konfliktusának problematikáját, majd az így kialakított prototípusokat szélcsatornában tesztelték. Az eredmény egy olyan „sisak”, amelynél a sebesség- és a kényelemfaktor együttesen magasabb értéket mutat. A Tithont természetesen először a BBB által szponzorált profi országúti versenyzők vették használatba, véleményük rendkívül pozitív, a mezőnyversenyekhez is döntően az új prototípusmodellt választják.

bbb_eurobike_gyari_4

Ha mégsem nő a szívedhez, vagy nem tetszik a megjelenésed benne, választhatsz a már jól bevált BBB fejvédők közül – szerencsére ezek sem tűnnek el a széles palettáról!

A jövő májustól kapható Tithon szellőzésmegoldását a BBB Airflow Cooling Systemnek (ACS) keresztelte el, a légcsatornák kialakítása pedig a Venturi elvet követi. [Érdekesség kedvéért: a Venturi-cső csővezetékbe épített szűkítő elem, egy fokozatosan csökkenő keresztmetszetű, kúpos konfúzorból egy rövid állandó keresztmetszetű csődarabból majd utána egy fokozatosan növekvő keresztmetszetű diffúzorból áll. A Venturi cső középső részén, a torokban a közeg statikus nyomása kisebb, mint a két végén. Ezt a jelenséget legtöbbször a csőben áramló közeg térfogatáramának mérésére használják. Venturi csövet építenek a sugárszivattyúkba is. – forrás Wikipedia] A sisak a legmodernebb dupla InMold EPS konstrukciót alkalmazza, tehát könnyű, strapabíró és tartós. A FlexClose rögzítés már korábban bizonyított rendszer, a pántok pedig „aero” designhoz méltó módon rejtettek. A Silver Protection anti-bakteriális technikával kiegészített QuickDry szivacsozás, illetve a két elérhető méret várhatóan tovább fokozza a Tithon kényelmét. Az ára sem lesz olyan magas, mint a konkurens gyártók „aero” kínálata: a magas technikai tartalom mellett állítólag 30 ezer forint magasságában „megáll”.

bbb_2015-7Visszatérve az esztétikai megfontolásokra: a Eurobike standon nehéz volt eldönteni, miként mutat a Tithon saját fejemen (azért a próbababára fel lehetett tenni), így ha majd elérhető lesz, rendesen felpróbálom, ha mégsem tetszik, akkor a BBB kínálatából bármikor választhatom valamely régebbi, jól bevált fejvédőt. Szerencsére a holland gyártó és a forgalmazók kiváló marketingmunkája révén rengeteg szakkereskedésben elérhetőek a termékek, nagy a forgalom, amely lehetővé teszi, hogy a palettát ne kelljen a gyártónak folyamatosan visszanyesegetni!

A BBB a defektszerelés tökéletesítését veszi célba...

A BBB a defektszerelés tökéletesítését veszi célba…

Ha már a bevezetőben pumpával példálóztam, a BBB 2015-re új WindGun BMP-58 modelljével a defektszerelés tökéletesítését veszi célba. Őszintén szólva nem könnyű ebben a műfajban újat alkotni, így a holland fejlesztők a célravezetőbb megoldást választva egy tökéletesen működő, többféle kerékpárhoz és szerelési helyzethez alkalmas modell megalkotását tűzték ki maguk elé. A régebbi BBB Windgun sikerét és népszerűségét kell a BMP-58-nak felülmúlnia (nem kis feladat, megjegyzem), amely apró részletek sorának átdolgozását jelenti. Következésképpen a pumpa markolata például mostantól rögzített állású, így erőkifejtés közben stabilabb fogást biztosít. Ezen felül a rögzített állás nem pontosan a dugattyútengelyre merőleges, hanem anatómiai megfontolásból enyhe szögállású, így a karmozgás természetesebb, a rögzítésnek köszönhetően pedig stabilabb és hatékonyabb. A könnyebb olvashatóság jegyében a nyomásmérő műszer kijelzőjén is finomítottak a tervezők. A negyedik fejlesztés a pumpafejet érintette: a rögzítőkar elforgatása finomabb, a rögzített állapotról pedig érzékelhető visszajelzést kapunk. Ha már egyszer a pumpafejjel bíbelődtek a hollandok, a jobb illeszkedés érdekében az autószelep-csatlakozást is kissé átdolgozták. A rögzítőkaron pedig már nem egy lekopásra hajlamos matrica mutatja a helyes irányt, hanem az instrukció magába az anyagba öntött.
bbb_eurobike_gyari_8


bbb_eurobike_gyari_6A fenti, elsőre talán nem túl izgalmas felsorolás jól mutatja, hogy miért is szeretjük a BBB–t: a tervezők a legapróbb részletekre is ügyelnek, mindig a tökéletesség célja lebeg szemük előtt, még egy olyan kissé unalmas kiegészítő esetében, mint egy minipumpa.
Az új Windgun jellemzői 2015-től így festenek: könnyű 6063 T6 alumínium pumpatest, pontos nyomásmérő, 8 bar teljesítmény, fémdugattyú, duplafejes szelepcsatlakozás, elfordítható markolat, tömített szelepcsatlakozás, 295 mm hossz és 157 grammos tömeg.

Lépjünk tovább a logikusan berendezett, informatív standon! A BBB kínálatában eddig is előtérben szerepeltek a kerékpárkomputerek, például Digiboard néven létezik pulzus és magasságmérős funkciókkal rendelkező órájuk, a legújabb okostelefonokhoz pedig Bluetooth-kompatibilis sebesség- és pulzusmérő szenzort is kínálnak. Egyértelműen felismerték, hogy a hétköznapi kerékpárosok számára a mobiltelefonokra írt alkalmazások jelenthetik a jövőt, így jövőre ezen a területen is rendesen belehúznak. A „BikeBoard app” mobilalkalmazás ugyancsak a pragmatikus németalföldi világszemléletet tükrözi, főként abban a tekintetben, hogy használata pofonegyszerű, pontosan azt az információcsokrot szolgáltatja, amire az átlagkerékpárosnak valóban szüksége van. Emellett rendkívül takarékosan bánik a telefonakkuval, processzorhasználata minimális, amely a legtöbb ma forgalomba lévő alkalmazásnak kétségtelenül nem erőssége.

Tehát nincsenek felesleges gombok és funkciók, menürendszere percek alatt megtanulható, a „straight to Strava” gomb pedig villámgyors letöltést biztosít a legnépszerűbb közösségi edzésportálra. A kijelzőn megjelenő információ összetétele és elrendezése tetszőlegesen személyre szabható, lényegében pontosan olyan, amit legszívesebben néznél mind a térképalapú, mind az adatalapú használat során. Az adatszűrés és annak számítógépen történő megjelenítése is hasonlóan felhasználóbarát. A BikeBoard app a BBB BCP-61/62 Bluetooth szenzorokkal is kompatibilis, ráadásul azokat automatikusan csatlakoztatja és kalibrálja. A BBB kínálatában többféle okostelefontartó tok kapható, így ez a dinamikusan fejlődő szegmens 2015-ben kétségtelenül tökéletesen ki lesz szolgálva ésszerű termékekkel.

bbb_eurobike_gyari_12De mivel nyomogassuk a telefont télen, a zord mínuszukban? Hollandia sem pálmafás tengerparti sétányiról híres, a fejlesztők – akik aktív kerékpárosok, mint a legtöbb holland – bőrükön érzik az időjárás viszontagságait, így kapva kaptak az alkalmon, hogy kihozzanak egy olyan téli kesztyűt, amely teljes kényelmet és praktikus használatot biztosít. Az eredmény az UltraZone BWG-24 modell, amely szél és vízálló HYTEX középréteget alkalmaz a puha TriLite neoprénes külső alatt, a zárható csuklópánt pedig aranyat ér a szeles (tengerparti) időjárásban. Az ujjak a tapadás érdekében szilikonbevonatosak, a mutató és hüvelykujj pedig érintőképernyő-kompatibilis. Van rajta orrtörlő anyag – ez télen sajnos kötelező értékű. Az UltraZone BWG-24 kétségtelenül fullextrás darab, állítólag a nagy hidegre már itthon is a boltokban lesz!
[divider scroll_text=”BBB 2015-ös újdonságok”]

bbb_2015-46bbb_2015-53Továbbá természetesen lesz mit markolni a fenti kesztyűvel – vagy bármelyik különböző időjárásra és felhasználási területre tervezett BBB modellel. A SlimFix BHG-72 markolat elsősorban a technikásabb szakágak számára nyújt rendkívül biztos kormányfogást, de a mindennapi közlekedők is díjazni fogják a tavaly bemutatott és nagy sikert aratott BBB ErgoFix-hez hasonló tulajdonságokat. A markolat kontaktusfelülete a szokásosnál lényegesen nagyobb, ez ellenben még technikás MTB-használat során sem oly zavaró, mint a komfortmarkolatok esetében. A rögzítőbilincs a külső végen kapott helyet, kialakítása védi a kezet egy esetleges bukás során. Integrált zárókupak található a bilincsvégeken. A markolat alapanyaga tapadós Kraton gumikeverék, megfelelően elforgatva kiváló anatómiai támaszt nyújt a tenyérnek, kímélve az ott futó idegszálakat. Természetesen többféle színben lesz elérhető.

bbb_eurobike_gyari_9

A nyereg egy másik neuralgikus pontja a kerékpározás élményének, lévén anatomiailag különbözünk, így nincs biztos recept a kényelemre. Ellenben a hosszadalmas nyeregválogatás sem mindenki számára célravezető, így igény van olyan nyeregre, amelyen a kerékpárosok 95 %-a kényelemben érzi magát. A BBB fejlesztői ezt az igen nehéz feladatot tűzték ki maguk elé 2015-re. Igénybe véve számos egyéb területről meghívott szakember munkáját, létrehoztak egy „legjobb közös nevező” nyeregformát: széles ülőgumó-támasztékkal, amely azonban a pedálozást nem akadályozza, az orr lapos, a középső rész pedig eltérő sűrűségű szivacsozást tartalmaz, így kíméli a puha szöveteket. A ComfortPlus névre hallgató design unisex és többféle testhelyzet mellett nyújt kényelmet, az egyenes felsőtesttől a sportos egyenes kormányos tekerésig. A BSD-101 ComfortPlus esetében fontos tervezési szempont volt a strapabíróság, az ellenálló borítás, a vízállóság, illetve a különböző tartozékokkal való integráció. Egy ilyen nyereg beszerzése megfontolandó minden kerékpáros háztartásban, ideálisan olyan kerékpárra kerülhet, amelyet több személy többféle célra használ.

bbb_2015-22

A BBB tavaly egy új keretes szemüveggel rukkolt elő, amely esetében játszi könnyedséggel cserélhetők a lencsék, így neve találóan „Adapt” lett. Az orrnyereg elfordításával a keret széthúzható, a lencsék pedig kivehetők. Az Adapt óriási sikert aratott, tehát idén nem is hoztak ki új modellt, hanem mindössze annak lencse és színválasztékát bővítették. Ez utóbbi kézenfekvő, hisz a korábbi Select szemüvegekhez hasonlóan itt is variálhatjuk a különböző elemek színét, jövőre pedig a Adapt kapható a népszerű Giftbox kiszerelésben is sok-sok kiegészítővel. A technikai tartalom változatlan 2015-ben: Grilamid keret többféle állítással, kiválóan szellőző, cseppmentesen száradó lencse, fotokromatikus lencse, MLC-lencse, 100% UV-védelem, TwistLock lencsecsere, alsó keretelemcsere, orrtámaszcsere, többféle kiszerelés, tartaléklencsék és alkatrészek.
bbb_2015-59

bbb_2015-24

Rengeteg egyéb lámpamodell is kapható a BBB kínálatában – pontosítanék, vannak köztük fényszórók is!

bbb_eurobike_gyari_7A látás után pedig jöjjön a láthatóság! A BBB új villogócsaládja 2015-ben kisebb, könnyebb és fényesebb, nem utolsósorban használata is rendkívül praktikus és gazdaságos. A Signal BLS-81/BLS-82/BLS-83 szokásos kormányra és nyeregszárra rögzíthető „villogó” modell, de aki nem követte a LED-technológia óriási fejlődését az elmúlt években, minden bizonnyal dob egy hátast az apróságok fényereje láttán! Az új modell lényegében akkora, mint egy szabványos benzinmotor-gyertya, integrált akkut tartalmaz, amely USB-csatlakozóról – otthon vagy az irodában – 2,5 óra alatt feltölthető. A fényerőt egy integrált áramkörös COB LED szolgáltatja három üzemmódban, a ház vízzáró, a szilikonos rögzítés pedig pofonegyszerű és bombabiztos. Tömege mindössze 30 gramm darabonként. Minden kerékpáron ott a helye: még teljesítményorientált MTB-ken vagy országútikon is!

bbb_eurobike_gyari_2Az utóbbihoz pedig szervesen kapcsolódik a BBB új hátsó sárvédőmodell, a RoadCatcher BFD-04. Egy sárvédő azoknak, akik nem szeretnek sárvédőt szerelni szeretett aszfaltrombolójukra. Valljuk be őszintén, majdnem minden országúti bicajos így van ezzel, a sárvédő esztétikailag elüt egy tökéletesen sebességre és hatékonyságra hangolt masinától. Így a BBB egy olyan modellt tervezett számunkra, amely a lehető legkarcsúbb kialakítású, merev, zajmentes, ellenben a keskeny köpenyről felverődő „trutyit” nagyrészt megfogja, megkímélve a bicajost a teljes átázástól, a mosógépet pedig a rá váró majdnem lehetetlen feladattól. A RingFix rögzítés pedig zseniális: a RoadCatcher egy pillanat alatt fel- és leszerelhető, a nyeregszáron nem marad más, mint a néhány grammot nyomó diszkrét konzol. A RoadCatcher pontosan a köpeny fölé pozicionálható, tekintélyes hossza hatékonyan véd, de alig „lifeg”. Szerencsére ára sem lesz vészes!
bbb_2015-51

bbb_2015-45Jó tudni, hogy a BBB szerszámokat is kínált, és nemcsak út menti szereléshez való marokmodelleket, mint a legtöbb kerékpáros cég, hanem tartós műhelyhasználatra tervezetteket is. Lényegében egy teljes kerékpárszervizt fel lehet szerelni kiválóan használható, az edzett alapanyagoknak köszönhetően tartós és precíz BBB eszközökkel. A kerékpáros szerszámok másik fontos kritériuma a kényelmes kezelés: a nagy erőkifejtésnél nem mindegy, hogy mit és milyen stabilan markolunk. Az itt bemutatott új pedálkulcs anatomikus, csúszásmenetes markolatot kapott, 14 és 15 mm-es villásvéggel, illetve 6 és 8 mm-es imbuszcsonkkal. Így bármilyen pedálrögzítéshez passzol, akár más szerelési funkció is kényelmesen és praktikusan elvégezhető vele.
bbb_2015-49

bbb_eurobike_gyari_13Végezetül magyar vonatkozása miatt érdekes új termék a BSB-101 Maratour hátitáska (ivózsákkal), amely a nevét egy magyar kerékpáros ötlete alapján kapta, akivel a BBB ThinkTank projekt keretében dolgozott együtt. Elek Norbert ergonomikus háttámasz-megoldása rendkívül kényelmessé teszi a BBB Maratour modellt, amely 3 literes ivózsákot fogad, rengeteg hasznos zsebbel rendelkezik, a sisak is egyszerűen felcsatolható rá, tehát valódi kerékpárspecifikus típus. 12 literes űrtartalom mellett mindössze fél kilós tömeggel rendelkezik, megjelenése egyedi, szerintünk tetszetős.
bbb_2015-57

További információ a forgalmazó honlapján

És ami még érdekes lehet az alábbi galériában megtekinthető:

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo