fbpx

Basil Miles csomagtartó táskák – Hogyan rögzítsük a táskánkat a csomagtartóra

A közel fél évszázados múlttal rendelkező holland márka, a Basil a kerékpáros táskák egyik specialistája, többféle kollekciót kínálnak a túrázástól egészen a városi felhasználásig. Mi most az extrém túra vonalat képviselő Basil Miles családot fogjuk bemutatni, melyben megtalálható a gyártó számos praktikus megoldása, gyakorlatilag fél pillanat alatt pakolhatjuk fel a táskákat a bringánkra miközben a rögzítés stabilitása nem szenved csorbát.

A klasszikus bringás túrázás egyik elengedhetetlen kelléke a táska, hiszen kevesen vágnak neki egy nagyobb túrának annyi dologgal, ami a zsebükben elfér. Ilyenkor fontos, hogy olyan táskákat használjunk, amik stabilan rögzülnek a kerékpárunkra, bírják a terhelést, ellenállóak a természet viszontagságainak és akár könnyen felrakhassuk, illetve levehessük őket a bringánkról. A Basil gyakorlatilag mesteri szintig vitte a csomagtartóra szerelhető táskák gyártását, például a Miles családon belül többféle praktikus, erős anyagból készült táskát tervezett, melyek a túrázók minden igényét kielégítik. Lehet kapni a csomagtartó tetejére rakható táskát, klasszikus két oldali csomagtartó táskát, egy oldali táskát és ezeket még kombinálni is lehet az okos tervezésnek köszönhetően. Nézzük őket!

Basil Miles Trunkbag

 

A Trunkbag egy 7 literes, sportos táska, ami minden csomagtartóval rendelkező kerékpárral kompatibilis. Akár használható magában egynapos túrákra, de kombinálva a többnapos bringázásokkor is hasznos kiegészítő lehet, ezenfelül még a kisebb bevásárlásokhoz is vihetjük magunkkal, a terhelhetősége 5 kg. A Trunkbaget a csomagtartó tetejére tudjuk rögzíteni többféleképpen, létezik belőle a klasszikus pántos – az univerzális – megoldás, melynél a pántokat átbújtatva egyszerűen tudjuk a csomagtartóra rögzíteni, de a Basil saját fejlesztésű megoldásával, a MIK-kel is kompatibilis, ahol gyakorlatilag egy mozdulattal tudjuk felrakni, illetve levenni a táskát. Az univerzális rögzítésű táskára fel tudjuk szerelni a MIK konzolt (vagy kérhetjük a boltban úgy, hogy szereljék fel nekünk), de akár szerelhetünk rá Atran Velo vagy Racktime konzolt is, ha megvesszük hozzá a rögzítőelemet. Fontos, hogy a fenti MIK, Atran Velo, Racktime konzolokhoz olyan csomagtartóra van szükségünk, ami ezzel kompatibilis, azaz ilyen profillal rendelkezik. Ha a csomagtartó nem ilyen, akkor a MIK jelenthet megoldást számunkra, melyről lejjebb olvashattok.

A praktikusságot fokozandó, hogy vállpántot is tehetünk rá, így a kerékpárról levéve válltáskaként használható (ezért is fontos, hogy gyorsan levehető legyen). Vízálló, így bátran vihetjük magunkkal esőben is, viszont ha nagyon extrém helyzeteken szeretnék használni akkor érdemes a Tarpaulint, azaz az erősítettet választani belőle, ami szinte mindent kibír.

Erősített, vízálló Tarpaulin táskák

 

Nézzük, hogy mi is az a MIK!

A MIK egy olyan rögzítési szabvány, ahol egy speciálisan kialakított, MIK profilú csomagtartóra tudjuk felhelyezni a MIK konzollal gyárilag vagy utólagosan ellátott táskát vagy kosarat. A konzol illeszkedik a profilba, amibe egy mozdulattal belepattintható és a szerkezetet egy “kulcs” zárja és nyitja, ami valójában csak a levételt és a felrakást segíti (nincs valódi zár). A konzol (MIK adapter plate) egyszerűen, 4 csavarral rögzül a táskára, az univerzális rögzítésű táskákra (Trunkbag, Trunkbag XL Pro, Double bicycle bag) utólag is felszerelhető ha nem MIK-es konzollal vettük meg a boltban.

Akkor sem kell aggódnunk, ha a csomagtartónk nem MIK profilos, azaz eredetileg nem MIK kompatibilis, mert a normál csomagtartónkhoz is vehetünk adaptert, ami MIK kompatibilissé teszi, a MIK carrier plate felülről a csomagtartóhoz rögzíthető és erre már rá tudjuk tenni a MIK konzolos táskánkat.

Basil Miles Trunkbag XL Pro

 

A Trunkbag nagytestvére a Trunbag XL Pro, ami jelentősen nagyobb kapacitással rendelkezik. Normál használatban 9 literünk van a dolgaink elhelyezésére, viszont ki lehet nyitni a két oldalzsebet, mellyel 36 literre növelhető a táska űrtartalma, ami már bőven több, mint ami egy napi túrához kellene. Ugyanúgy vízálló és kapható belőle erősített, Tarpaulin változat is. A rögzítést tekintve szintén univerzális (pántos) verzióban vásárolható meg, de akár kérhetjük a boltban, hogy szereljenek rá MIK konzolt vagy a megfelelő konzolt megvéve átalakítható Atran Velo vagy Racktime kompatibilissé. Vállpántot is tudunk rá tenni, így bringáról levéve utcai táskaként is használható.

 

Basil Miles Double bicycle bag

 

A többnapos túrákra nem árt, ha nagy tároló kapacitású táskákat viszünk magunkkal, ebben pedig a legjobbak a két oldali táskák. A Miles Double bicycle bag 34 literes űrtartalommal rendelkezik, ami már tényleg sok helyzetben elég tud lenni. Fontos kiemelni, hogy a Basil okosan tervezte meg ezt a táskát, nagyon jól pakolható, praktikusak a zsebek, stabilan áll a csomagtartón és a Miles család többi tagjához hasonlóan vízálló és szintén kapható erősített Tarpaulin változatban is, ami a kemény körülmények között jól jön, bár a normál verzió is a kategóriájában elég erős. A rögzítése többféleképpen lehetséges, az egyik az univerzális pántos megoldás, itt a táskához adott pántokkal rögzítjük a csomagtartóhoz, de természetesen szerelhetünk/szereltethetünk rá MIK, Atran Velo vagy Racktime konzolt is.

Még arra is gondolt a Basil, hogy mi van ha Trunkbaget és Double bicycle baget szeretnénk egyszerre használni MIK rögzítéssel, erre a megoldás a MIK double decker, ami lehetővé teszi, hogy egymáson legyen két MIK konzolos táska, illetve egy táska és egy kosár.

Basil Miles Daypack

Hátizsák vagy csomagtartó táska? Mindkettő! A Miles Daypack egy univerzálisan használható kerékpáros táska, amit rá tudunk akasztani a csomagtartónkra, de onnan levéve hátizsákként is viselhető. 17 literes kapacitás, praktikus zsebek és nagyon jól pakolható, a dupla záródásnak köszönhetően semmit nem fogsz belőle elveszíteni. A rögzítése nagyon okos, a háton egy zsebet kinyitva találjuk meg a Hook On konzolt, amivel nagyon egyszerű ráakasztani a csomagtartónk oldalsó csövére és egy füllel tudjuk rögzíteni, melynek köszönhetően nem fog leesni a táska. A háta merev, így stabilan fog állni a csomagtartón. A Miles Daypack is vízálló és szintén elérhető erősített, Tarpaulin verzióban is.

Arra is van megoldás, ha MIK konzolos Trunkbaget és Daypacket szeretnénk egyszerre használni a MIK carrier plate-tel ellátott csomagtartónkon, – ugyanis alapesetben probléma, hogy a carrier plate pont oda rögzül ahová akasztanánk a táskát – a MIK pannier bag tubes adaptert használva lesz két csövünk oldalt, amihez rögzíthetjük az egy oldali táskát Hook On megoldással.

A Basil termékekről további információt ide kattintva találsz.

 

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo