fbpx

Átépítik a Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonal horrorlassítóit

A Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonalon átépítik a Kajászón található sebességlassító bukkanókat. Új megoldásként a szabványoknak megfelelő, kerékpárral biztonságosan használható sebességcsillapító küszöbök (fekvőrendőrök) kerülnek kialakításra. Az átépítés ideje alatt 2023. június 5-11. között az érintett útszakaszokat lezárják, de kerülőutak kerülnek kijelölésre, amelyek nem aszfaltburkolatúak, de trekking kerékpárral járhatók.

A Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonalat (Buba) tavaly nyáron adták át a nagyközönségnek, és rövid időn belül az egyik leglátogatottabb túraútvonallá vált az országban. Az érintett településeken nagy számú kerékpáros turista haladt át, amire korábban nem volt példa, így a környéken közlekedők egy új csoporttal, a bringás turistákkal ismerkedtek meg. A túraútvonal átvezet az Etyeki-dombságon, és Kajászóra egy lendületes lejtővel érkeznek meg a bringások. Az átadás után több baleset is történt ezen a lejtőn, és az önkormányzat, hogy csökkentse a bringával érkezők sebességét, saját hatáskörben, mint az út fenntartója, sebességlassító küszöböt helyett el az úton. Azonban ezeknek a küszöböknek a kialakítása nem követte a szabványokat, vagyis valójában balesetveszélyesek voltak, és összességében a szakaszon továbbra is számos baleset történt.

Az kerékpáros közösség több fórumon is Révész Máriuszhoz, az aktív Magyarországért felelős államtitkárhoz fordult, hogy valamilyen megoldást találjon a kialakult helyzetre. Az államtitkár elindította az egyeztetést az önkormányzattal, a kerékpáros szervezetekkel és az Építési és Közlekedési Minisztériummal. Az egyeztetéseket követően elkészültek a szabványnak megfelelő tervek, ezeket az államtitkárság véleményeztette a Magyar Kerékpáros Klubbal. A véleményezett és szakmai szervezetek által is jóváhagyott tervek alapján a mai napon Építési és Közlekedési Minisztérium elkezdte az új, biztonságos forgalomlassító küszöbök kialakítását.

A kivitelezés június 11-ig tart. Kerülőút kijelölésre került az érintett szakaszon, azonban ezek csak valóban csak szükségmegoldások, így javasoljuk, hogy amennyiben június 5-11. között terveznek a Bubán kerékpártúrát a kajászói áthaladásnál fokozottan figyeljenek. A kerülőszakaszok országút kerékpárral való áthaladásra alkalmatlanok, túrabiciklivel, hegyi kerékpárral használhatók.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások