fbpx

Átadták Budapest első kerékpáros forgalomszámlálóját

Magyarországon évről-évre egyre többen választják a kerékpárt közlekedési eszközként. A Magyar Kerékpárosklub a kerékpáros közlekedés elkötelezett támogatójaként rendkívül fontosnak tartja, hogy a kerékpárosok számáról pontos adatokkal rendelkezzen. Ennek érdekében 2010 tavaszán gyűjtést szervezett egy automata kerékpáros forgalomszámláló felállítására.

Átadták Budapest első kerékpáros forgalomszámlálóját

Az adományokból a mai napig 1.103.827 forint folyt be, így sikerült felállítani az ország első számlálóját Budapesten a Múzeum körúti kerékpársávon. A rendezvény keretében – a támogatók közreműködésével – elindított számláló a helyszínen és az interneten is követhető, nyilvános napi és éves adatokat szolgáltat az adott szakaszon áthaladó kerékpárosok számáról.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a Múzeumkertben több száz kerékpáros részvételével megtartott átadóünnepségen elmondta, a számláló célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy Budapesten is egyre többen használják a kerékpárt közlekedési eszközként. Továbbá 1995 óta hatszorosára nőtt a kerékpárt használók száma, a Magyar Kerékpárosklub legfrissebb adatai szerint májusban a magyar lakosság 47 %-a ült kerékpárra. Éppen ezért a kerékpáros közlekedés fejlesztése fontos közügy, melyre a városvezetésnek és az új kormánynak egyaránt fokozottan figyelnie kell.

A Magyar Kerékpárosklub Budapest első kerékpáros számlálóját közadakozásból állította, mely szimbolikus összefogás is jelzi a kerékpáros közlekedés iránti széleskörű elkötelezettséget. Az adakozók nevét a számláló online felületén, a készülék közelében felállított táblán, illetve a Kerékpárosklub honlapján teszik közzé.

A Fővárosi Önkormányzattal folytatott előzetes egyeztetések eredményeképpen magát a berendezést és tartozékait a kerékpárosok a befolyt adományokból finanszírozták, a készülék hosszú távú üzemeltetését az együttműködés értelmében a főváros vállalta.

A Magyar Kerékpárosklubról

A Magyar Kerékpárosklub (MK) 2002-ben alakult közhasznú civil szervezet, mely mára több mint 1000 taggal rendelkezik országszerte. Az MK fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, kultúrájának megteremtése. A szervezet fontos szereplője a közéletnek, szakmai segítséget nyújt a vonatkozó kormányzati döntések előkészítésénél, illetve közreműködik a tervek elkészítésében és megvalósításában. Erős lobbyerejével hatékonyan képviseli és hasznos szolgáltatásaival segíti a kerékpárosokat. A szervezet munkáját nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerik. A Magyar kerékpároskub aktív tagja az Európai Kerékpáros Szövetségnek (ECF). http://kerekparosklub.hu/

Forrás: Magyar Kerékpárosklub sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo