fbpx

Átadták az EV6 kerékpárút Dunaalmás és Neszmély közötti szakaszát

Immár hivatalosan is átadták a tavalyi év október végén forgalomba helyezett kerékpárútszakaszt Neszmély és Dunaalmás között.

A 7,5 kilométeres kerékpárút kialakítása szerint 3 fő részre osztható, melyek szakaszosan váltakoznak a kerékpárút hosszán. Mintegy 4,3 km összhosszúságú szakasz épült ki, melyet a kerékpárosok és a mezőgazdasági járművek, vegyes forgalmú útként használhatnak. Másodrészt kiépült 2,4 km hosszan egy új nyomvonalú, önálló, 3,3 m burkolatszélességű kerékpárút. Ezeket egészíti ki Neszmély lakott területén 800 méter hosszan a meglévő kisforgalmú Vízimolnár utca aszfaltozása kerékpáros nyom megjelölésével.

Dunaalmáson és Neszmély területén új kerékpáros pihenőt hoztak létre. Az Izsán-árok és a Nyáraska-patak fölött egy-egy 5,5, illetve 5 m szabadnyílású hidat építettek. A kerékpárút vasútvonalat is keresztez, itt fény- és félsorompóval felszerelt átjárót hoztak létre.

A kivitelezés során összesen 5300 tonna aszfaltot építettek be és 30 400 köbméter földet mozgattak át.

A fejlesztés különleges megoldásokat és nagy odafigyelést igényelt a szakemberek részéről, mivel sokszor a keskeny és hosszú ártéri munkaterületen dolgoztak ahol lényegesen nehezebb volt a munkaszervezés.

A beruházás célja, hogy az EuroVelo6 nyomvonalba való csatlakozással Magyarország bekerüljön az európai kerékpáros turizmus élvonalába. Mindezt úgy, hogy a nyomvonal kialakítása miatt a Duna árterének környezeti szépségei is kedvelt szabadidős úti céllá válhassanak. A településekhez közelebb eső kerékpárút, illetve településeken áthaladó szakasz a turizmus fellendülése mellett a lakosság helyi közlekedését is elősegíti mind a munkába járásban, mind a szabadidő eltöltésében.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: különösen fontos, hogy a megújuló, vagy jelen esetben megépülő bicikli úton biztonságosan tudjanak közlekedni kicsik és nagyok, fiatalok és idősek. A mobilitásnak és az aktív életmódnak nagyon fontos eleme, hogy az országban folyamatosak az ilyen és ehhez hasonló beruházások, ami minden esetben szinte azonnal megtérül. A beruházással gazdagodik a helyi közösség, de régiós szerep is jut a kerékpárútnak, nem mellesleg egy olyan beruházásról beszélünk, ami jelentős turisztikai forgalmat generál.

Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár elmondta: Az Építési és Közlekedési Minisztérium megalakulása előtt a NIF Zrt. 2017 és 2022 között mintegy 336 kilométernyi kerékpárutat épített, 85 kilométernyit felújítottak, a tervezőasztalon pedig további csaknem 600 kilométernyi vár az első – előkészítő lépésekre. Kiemelt, kerékpáros közlekedést ösztönző beruházás volt az elmúlt évtizedben még a Balatont, illetve és a Tisza-tavat megkerülő kerékpárút, illetve a Budapest-Balaton BuBa kiépítése is.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár kiemelte: az EuroVelo 6-os kerékpárutat turisztikai jelentősége miatt nagyon fontosnak tartja a kormány. Ezen az útvonalon évente kétszázezer vendég érkezik Bécsbe, ha az út elér Budapestig, a látogatók egy része a mi fővárosunkat is felkeresheti.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a most átadott szakasz nemzetközi jelentősége mellett becsatlakozik a vármegyei hálózatba, amely Dunaalmás, Majk, Oroszlány, Tatabánya, Tata és a köztük lévő települések összekötésével önálló turisztikai vonzerővel is rendelkezik.

A nyertes kivitelező a Hazai Építőgép Társulás. A kivitelezés nettó értékre: 1,2 milliárd Forint.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo