fbpx

Armstrong után a “legnagyobb hal”: Michael Boogerd dopping beismerése

Az ezredforduló legnagyobb holland kerékpáros sztárja, a 2007-ben visszavonult Michael Boogerd is beismerte az évtizeden keresztül tartó dopping használatot a Rabobank profi csapatában.

A kerékpáros ikon a holland NOS Sport ma este adásba kerülő riportjában Lance Armstronghoz kísértetiesen hasonló módon vallott: EPO, vér transzfúzió, kortizon szerepelt a Rabobank doppingprogramjában, 1997 és 2007 között, egészen visszavonulásáig.

Boogerd (jobbról) utolsó Tour de France-ján a szintén valló Thomas Dekkerrel (Fotó: Takács Tamás)

Boogerd (jobbról) utolsó Tour de France-ján a szintén valló Thomas Dekkerrel (Fotó: Takács Tamás)

„Periódikusan doppingoltuk magunkat, főleg a felkészülési időszakban. A Tour de France-on mindig tisztán versenyeztem” – nyilatkozta Boogerd. Ha cinikusak akrnánk lenni, mondhatnánk, ez meg is látszott az egyébként kiváló hegyi menő teljesítményén, hiszen számtalan dobogós helyezést és győzelmet gyűjtött klasszikusokon, de a Tour de France összetettjében sosem tudott maradandót alkotni, pedig sokszor jelentette a hollandok egyedüli reményét a világ legnagyobb kerékpárversenyén.

„Nem szeretnék azonban nevekkel dobálózni, mert én mentem utána a doppingnak, magamtól tettem, amit tettem. Az én felelősségem, az én döntésem volt.” – tette hozzá a 40 éves Boogerd, aki Hollandiában köztiszteletben álló sportoló, sokat dolgozik televíziós kommentátorként, riporterként is. Ő talán még a nemrég hasonlóan valló Michael Rasmussennél is nagyobb hal és hitelesebb személyiség, így a pecsét végleg megszáradt a Rabobank egykori profi kerékpáros gárdáján.

Érdekesség, hogy a régi nagy csapat sztárjai közül a Giro- és Vuelta-győztes orosz Gyenyisz Mencsov még mindig a pelotonban teker, és sohasem meszelték el pályafutása során doppingügyben, pedig felmerült már a neve nyomozás kapcsán. Valószínűleg nem sokat látjuk majd „ficánkolni” a nagy versenyeken…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások