fbpx

Antidopping kurzus után győzelem a pályán – Buruczki Szilárd blogja

A legkomolyabb nemzetközi eredményekkel büszkélkedő mountain bike versenyzőnk, Benkó Barbara mellett a szakág talán legismertebb és legsikeresebb férfi képviselője, Buruczki Szilárd is rendszeresen jelentkezik ezentúl blogjával a Bikemagon. A Merida-Kőbánya TC versenyzője ezúttal egy antidopping tanfolyamról és az ózdi SuperCross fordulóról ír:

Sziasztok!

Az ózdi SuperCross hetében tartotta a MACS (Magyar Antidopping Csoport) antidopping ismeretekből az OKJ-s tanfolyamot, amelyre a londoni olimpiai keretnek erősen ajánlott volt a részvétel. Az első ilyen előadáson is rész vettem 3 évvel ezelőtt, nem csak a kötelező részvétel miatt, hanem, mert sok érdekes, hasznos tanács is elhangzik egy antidopping konferencián.

Buruczki Szilárd az ózdi SuperCross futamon

Másfél napos volt az előadás és egy teszttel ért véget, amiért kaptunk egy szép oklevelet. A MACS nagyon kitett magáért, mert gondoskodott az élelmezésről is, az egyébként ingyenes tanfolyamon. Én Ottóval, a Merida KTC edzőjével mentem el a tanfolyamra. A kerékpárosok berkein belül több ismerős arccal találkoztam, de sportolók kevesen voltak, pedig fontos dolgok is elhangzottak. Én is teljesen egyetértek a dopping elleni harccal, nem csak az egészségkárosító hatása miatt, hanem, mert csalásnak nincs helye a fair sportban.

A Ritchey WCS Carbon kerék-pár

A héten, az idő szűke miatt, többnyire tornatermi erősítő edzéseken voltam a Fradi pályán, Zemen Jani edzésein, de néhány ciklokrossz edzést is csináltunk Szalontay Benivel Kamaraerdőn, Ottó bácsi irányításával. Először próbáltam ki a Ritchey WCS Carbon szingós kerekeket terepen. Meglepett a gyorsításoknál a hirtelen sebességváltozás és a bringát is könnyebben emelgettem az akadályok fölött. Azzal szemben, hogy könnyű kerékről van szó, merev az oldalirányú terhelésre. A karbon felni jobban kiegyenlíti a terep egyenetlenségeit, mint az alu társa és még merevebb is. Egyelőre még csak a csere bicajban kapott helyet a kevés tesztelés miatt.

Buruczki Szilárd az ózdi SuperCross futamon

Ezúttal ketten indultunk útnak Fellegi Gáborral Ózdra. Gábor vette irányítása alá vasat, hogy pihenhessek, és kicsit sietni kellett, hogy időben odaérjünk. Szépen elkezdtem kanalazni a zabkásámat a rajt előtt pár órával, majd rövidesen rátértünk egy kanyargós útra. A kanyarokat két keréken vettük be, jobbra-balra jojózót a zab a hasamban. A nagy izgalmak után megérkeztünk az ózdi stadionhoz, ahol a tavalyi versenyről már ismerős volt a pálya. Gyors kipakolás, átöltözés a kellemes 1 fokban az Ottóék által felállított Merida KTC sátornál. Majd görgővel melegítettem 40 percet, aztán mentem felmérni a pályában a kisebb módosításokat. Két kört mentem lazán, de beöltözve, termo ruhában is majdnem megfagytam. Ottót megkértem, hogy az érzékeny térdeimet kenje be bemelegítő krémmel, nehogy lefagyjon a gyors pályán 40 km/h tempónál.

Buruczki Szilárd az ózdi SuperCross futamon

A rajthoz szólításnál csak a második sorba kerültem az összetett 11. helyem miatt. Béla Ati mögé álltam be, jobb szélre, hogy jobban tudjak előzni a balos kanyar előtt. Nagyon jól kilőttem a rajtnál, jobbról körberajzoltam mindenkit és elsőnek kezdtem meg a rázós füves részt. Meglepődtem, hogy mindenki megúszott mögöttem a rajt után, pedig a második sorból indultam. Az első kör felénél felzárkózott mögém Buzsó és Fejes Gabi. Több körön keresztül vonatoztunk együtt, s a táv felénél a 4. körben próbálkoztam jobban meghúzni a tempót, aminek Buzsó lett az áldozata. Ilyen ez a versenysport, de még maradt egy utánfutó Fejes Gabi személyében. Velem maradt, nem bírtunk egymással.

Buruczki Szilárd az ózdi SuperCross futamon

Az utolsó előtti körben előre engedtem, hogy egy kicsit vezessen ő is, de nem igazán akart előre menni. A dupla akadály után lefékeztem teljesen majdnem nullára, ezt már kihasználta és megpróbált elhúzni előlem. A hátsó dombos résznél mentünk együtt, amikor Gabi hirtelen félreállt. Én tétlenül néztem, hogy mi lehet a baj. Tovább mentem, hogy a nevető harmadiknak érkező Buzsó ne kapjon vérszemet a vészesen közeli távolságtól. Még az utolsó körben is szemmel tartottam, hogy ne nagyon közelítsen meg, de már csak 80% tartalékon róttam le az utolsó kört.

Buruczki Szilárd az ózdi SuperCross futamon

A megszerzett első helyemmel még nyílt maradhatott az összetett győzelem. Most Fejes Gabit érte el a technika ördöge. Ilyen a versenysport, nagyon sok múlik a technikai háttéren. Nekem nagyon jól szuperált a Merida Cyclocross Team Carbon gépezet. Nagyon örültem, hogy sikerült megnyernem az első versenyemet a hamarosan a Bikemagon is bemutatandó Merida karboncsoda nyergében, és remélem, hogy még sok győzelmet tudhatok magaménak az új csúcstechnikával.

Buruczki Szilárd az ózdi SuperCross futamon

Köszönöm a segítséget Ottónak, a Merida Kőbánya TC-nek és Gábornak, hogy még életben hagyott! 😉 A szurkolóknak is köszönettel tartozom, hogy szorítottak értem!

Folytatás következik: a balassagyarmati SuperCrosson találkozunk. Készüljetek! 🙂

Üdv.

Szilárd

Fotók: Babka Szabolcs, Merida-Kőbánya TC

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo