fbpx

Annyira elfáradt, hogy még ünnepelni sem tudott: Mathieu van der Poel nyerte a Tirreno-Adriatico 5. szakaszát

Hihetetlen izgalmakat hozott a Tirreno-Adriatico 5. szakasza, Mathieu van der Poel egy hosszú szökés végén teljesen kimerülve éppenhogy csak hazaért az őt üldöző Tadej Pogacar előtt, míg a harmadik helyen szintén a magányosan bringázó Wout van Aert célba.

Legutóbb éppen arról írtunk, hogy az országúti kerékpáros világot mennyire állítja fejre Mathieu van der Poel és Wout van Aert, egy nappal később pedig, mintha olvasták volna a cikkünket, a holland cyclo-cross világbajnok ismét megmutatja, hogy a kerékpársport nem abból az unalmas, passzív versenyzésből áll, mint ami az elmúlt 30 évben többségében uralta a mezőnyt.
Az idén eléggé izgalmasra sikerült Tirreno-Adriatico 5. szakaszán, ahol a szakasz második fele egy klasszikus, meredek fallal tarkított pályán történő körözésből állt, Mathieu van der Poel szökésre szánta el magát, először még másokkal együtt, de végül 50 km-rel a cél előtt egyedül vállaltba be a szökést. Sejteni lehetett, hogy valamire készül a holland, mert az előző napot pihenéssel töltötte, közel 20 percet hátrányt gyűjtött be a hegyiszakaszon, de kevesen gondolták, hogy ennyire agresszív taktikát választ és ilyen távolsággal a cél előtt fog támadni. Van der Poel előnye folyamatosan nőtt miközben az időjárás egyre jobban romlott, a vékony hegyimenők mind mentek hátra az autókhoz ruháért, a holland viszont teljesen időjárásállónak tűnt. Hátul a mezőny közben teljesen szétesett, az üldözők is már kisebb csoportokban haladtak, Tadej Pogacar volt az egyetlen, aki elég frissnek és elszántnak tűnt, hogy megfogja van der Poelt. Érdemes megjegyezni a téma kapcsán, hogy a fiatal szlovén is nagyon jó hatással van az országúti kerékpársportra, számára sincs elveszett verseny és szeret agresszíven kerékpározni.

Sokáig úgy tűnt, hogy Mathieu van der Poel simán haza fog érni, de az utolsó kilométereken nagyon megrogyott, látványosan visszalassult és az előnye gyorsan fogyni kezdett, az utolsó 2 km-en már nem volt biztos a sikere, Tadej Pogacar szinte a nyakában loholt. Végül még kicsit összeszedte magát a cyclo-cross világbajnok és megnyerte a szakaszt, de az ünneplés elmaradt, a célba beérve csak eldőlt és úgy tűnt, hogy nem igazán tudja mi történik körülötte. Pogacar beért másodiknak és az összetettben növelte az előnyét Wout van Aerttal szemben, aki szintén nagyon küzdött és a harmadik helyet szerezte meg ezen a szakaszon.
Még sok ilyen versenyt szeretnénk látni!

Eredmények:

1 Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix 4:48:17
2 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 0:00:10
3 Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma 0:00:49
4 Fabio Felline (Ita) Astana-Premier Tech 0:01:26
5 Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers 0:02:07
6 Davide Formolo (Ita) UAE Team Emirates
7 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 0:02:18
8 Alessandro De Marchi (Ita) Israel Start-up Nation
9 Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain Victorious 0:02:25
10 Matteo Fabbro (Ita) Bora-Hansgrohe 0:02:45

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo