fbpx

Amstel Gold Race 2018: a legkisebb fiúé az elsőség

Nagy nevekkel teli csoport rázódott össze az 53. Amstel Gold Race véghajrájában. Közülük végül az a kerékpáros haladhatott át elsőként a célvonalon, akiről eddig a legkevesebbet hallhattunk. Michael Valgren (Astana) idei tavaszi teljesítményével felnőtt a legjobb egynapos specialistákhoz. 

Lassan indult be az igazi verseny, a 263 kilométerből mintegy 220 arról szólt, miként közelíti meg egyre jobban a mezőny a nap elején negyed órányira is ellépő szökevényeket. A kilenc bringásból – Bram Tankink (TLJ), Tsgabu Grmay (TFS), Willie Smit (TKA), Matteo Bono (UAD), Lawson Craddock (EFD), Oscar Riesebeek (RNL), Eddie Dunbar (ABS), Preben Van Hecke (SVB), Marco Tizza (NVF) – végül az amerikai Lawson Craddock bírta  legtovább, ő végül 9. helyen ért célba.

A lendületet nagyjából 40-44 kilométernél a Bahrain -Merida adta meg a versenynek, amikor a főmezőny felett átvették az irányítást. Ugyancsak jót tett a küzdelemnek, amikor a Lotto-Soudal versenyzői is előre jöttek. Az Eyserbosweg és a Fromberg emelkedőkön már látszódott, ki mindenki szeretne fontos szerepet betölteni a véghajrában, megmutatta magát többek között Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) is.

Nem sokkal ezután Ion Izagirre (Bahrain-Merida) hajtotta végre az első komolyabb említésre méltó támadást, bár ő is csak pár kilométeren át bírta. Majd Jacob Fuglsang (Astana) következett, ő későbbiekben is még többször próbálkozott.  Sokat változott a helyzet 26 kilométerrel a vége előtt, amikor egy másik Bahrain-Merida versenyző, Enrico Gasparotto (2012 és 2016 győztese) indult meg, majd vele tartott Roman Kreuziger (aki nem mellesleg 2013-ban volt első ezen a versenyen). Ők utol is érték az akkor már csak hat fős eredeti szökevénycsoportot.

Ahogyan arra számítani lehetett, a Caubergen (harmadszorra, 18 kilométerrel a cél előtt) kezdődött az igazi tűzijáték. Alejandro Valverde (Movistar) Julian Alaphilippe (Quick Step Floor), Peter Sagan (Bora-hansgrohe) és Tim Wellens (Lotto-Soudal) is megmutatta magát, ők és a két Astanás, Fuglsang és Michael Valgren utol is érték a szökevényeket. Volt próbálkozása Dylen Teunsnak, Greg van Avermaetnak (BMC) és Rudy Mollard-nak (Groupama-FDJ) is, de ők később már nem tartottak az élcsoporttal.

Valamivel több, mint 2 kilométerrel a vége előtt indult meg Michael Valgren, vele tartott Kreuziger, és ez már a győztes mozzanat volt. Valgren végül hozta a versenyt, Kreuziger második lett. Harmadikként Gasparotto ért célba, aki még az 1 kilométeres kapunál próbálta a másik kettő versenyzőt utolérni – eredménytelenül.

Az 1992-es születésű Michael Valgren eddig talán nem került rivaldafénybe, ám már az elmúlt években is komoly teljesítményt nyújtott. Többek között 2013-ban nyert korosztályos Liege-Bastogne-Liege-t, 2014-ben a felnőttek közt dán nemzeti bajnok lett mezőnyversenyben, volt már egyszer 2. helyezett az Amstel Gold Race-en (2016), és idén már megnyerte az Omloop He Nieuwsbaldot, valamint  van egy 4. helye a Ronde van Vlaanderenen is.

Összefoglaló videó a versenyről:

Top 10 a versenyen:

1 Michael Valgren (Den) Astana Pro Team 6:40:07
2 Roman Kreuziger (Cze) Mitchelton-Scott
3 Enrico Gasparotto (Ita) Bahrain-Merida 0:00:02
4 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 0:00:19
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team
6 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal
7 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors
8 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:00:23
9 Lawson Craddock (USA) EF Education First-Drapac p/b Cannondale 0:00:30
10 Jelle Vanendert (Bel) Lotto Soudal 0:00:36

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo