fbpx

Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar – interjú Tasi Gáborral

Szó szerint is a magyar mountain bike mezőny friss, üde színfoltja volt az elmúlt szezonban a narancssárga mezes Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar, akik az eredetei terveikkel ellentétben nem csak jó kiállásukkal, de eredményeikkel is felhívták magukra a figyelmet.

Tasi Gábor még berepülő pilótaként Marokkóban, az Atlasz-hegységben

Az alábbi interjúban a cyclocross szezonban már Búr Zsolttal erősítő csapat „team menedzserével”, Tasi Gáborral beszélgettünk a  Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar megalakulásáról, sikereiről, terveiről. A kérdések-válaszok előtt azonban mindenképpen ki szeretnék emelni egy részletet: „Sikerült példát mutatni másoknak is, hogy nagyobb forgalmú boltok is támogassanak versenyzőket. Ha minden kerékpárüzlet támogatna versenyzőket, elindulna valami…” Az Alpinbike egy nagyon szimpatikus, nyugaton is jól működő mintát követ, megpróbálva közösséget építeni egy bolt köré, nem a rövid távú, minél nagyobb anyagi haszonszerzésre fektetve a hangsúlyt.

A Búr Zsolt, Dr. Cseh Veronika, Cser Gábor, Gaszner Róbert, Kreácsik Miklós, Németh Nóra, Ördög Dániel, Temesi Viktor összeállítású csapaton kívül egy tágabb közösség is működik az Alpinbike háza táján, a szervezett túrák, tesztelések, egyéb megmozdulások magját adva. Érdekesség, hogy a kerékpárbolttal szimbiózisban működő Spider mászóklub volt előbb. Alpinbike  két alapítója, Tasi Gábor és Ördög Dániel pedig egy harmadik sportág, a repülés kapcsán találkoztak. Gábor világkupa szinten versenyzett és az első magyar pilóta aki gyári tesztpilóta volt a szakágban, Dani pedig motokrosszban és enduróban ért el sikereket korábban.

Minden sport tiszteletre tanít – kezdi Gábor a beszélgetést –  97-ben alapítottam  az Airborne  siklóernyős iskolát ami Magyarország meghatározó iskolájává nőtte ki magát. Közben kiegészítő sportként érkezett új szenvedély: a mászás, később a kerékpár. Már 2002-től kezdtem támogatni igen tehetséges sportolókat. Elsők között volt a mostani üzlettársam, gyorsasági falmászó barátom. Majd 2 siklóernyős tehetséget is begyűjtöttem, akikből az egyik ma már Siklóernyős Acro világbajnok lett. Adok kapok alapon működünk, ezért fontosnak tartom, hogy próbáljunk visszaadni valamit a sportnak, sportolóknak…

Az Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar csapata: Búr Zsolt, Dr. Cseh Veronika, Cser Gábor, Gaszner Róbert, Kreácsik Miklós, Németh Nóra, Ördög Dániel, Temesi Viktor

Bikemag: A mászó- és siklóernyős klubbal egy létesítményben működő kerékpárboltban látszik, hogy jól érzed magad a „birodalmadban”, ennyi sport mellett hogyan kötöttél szoros barátságot a bringázással, és hogyan hívtátok életre az Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar csapatát?

Tasi Gábor: Gyerekkoromban én is BMX-bandita voltam, de aztán később már nem volt annyira csajozós sport, persze időnként, kedvtelésből bringáztunk. Áttértem a Siklóernyőre amiben tehetségnek számítottam, de sajnos 1 dolog hiányzott bennem a kiemelkedéshez. Amikor  Ausztriában és Németországban dolgoztam mint berepülő pilóta, többször elmentem tekergetni a hegyekbe pihenés képen. Rendszeresen 4-5 éve kezdtem tekerni, amikor feleségem, Németh Nóra megmutatta a Budai erdőket belülről. Furcsán hangzik, de én fentről ismertem a terepet.  Rájöttem, hogy – nagyon hasonlóan a siklóernyőhöz – megnyugtat, természet közeli és kiváló stressz oldó. Így jókedvvel túrázgattunk heti 2-3 alkalommal.

Tasi Gábor, feleségével, Németh Nórával Monacóban

Térjünk vissza az ötlethez: Kb. 5 éve Danival utaztunk, talán Ausztriába ültünk a dugóban 35 fokban, amikor mertünk álmodni egyet és papírra vettetünk egy tervet: bringabolt nagy csarnokban, ahol lehet mászni is. 3 éve jött a lehetőség, hogy álmunk megvalósuljon, Felépítettük a Spider mászó klubot, majd rá egy évre meglapítottuk Danival az Alpinbike-ot. Az első évben a bolt és szerviz működött, de már a kezdetektől mountain bike túrákat szerveztünk itthon és Europában. Majd egyre több versenyzővel ismerkedtünk meg, és elhatároztam, hogy elindítom feleségem a Mátra Maraton, ahol Nóri top 3-ban tudott megjönni. Itt már eldöntöttem, hogy szeretnék egy csapatot. Egy baráti társaság állt össze, akik közül többen a Spider mászó klubhoz vagy a Siklóernyős Iskolához kötődtek.

Első tagunk Németh Nóra, majd csatlakozott Cser Gabi, Ördög Dani adott volt, a boltban tevékenykedő Temesi Viktort is megkérdeztük és igent mondott, Kreácsik Miklós örült a lehetőségnek, Gaszner Robi barátunk is már régen bejárt a boltba, és legvégül az örök dobogósunk, megmentőnk, Cseh Roni is csatlakozott. Szponzort meg már egyszerű találni, kinek nem ér meg néhány steak árát egy jó csapat? Első fő támogatónk Csontos Zoltán klubtagunk, a CsontiCar tulajdonosa, aki az elő beszélgetésre igent mondott. Emlékeim szerint a Dolomitokban újraélesztettem egy 25%-os emelkedőn, 2000 m felett. Higgyétek el, mindenki igent mondott volna abban a pillanatban…

Az Alpinbike közös alpesi túrán

Nem akartunk sok szponzort a mezünkön ezért maximáltuk: 4 névadóra és 4 kisebb támogatóra gondoltunk. Az Endura, és a Tune forgalmazója, a Serpentinet maguktól jöttek, a Giant adott volt, és ők is nagyon örültek a csapatnak. Tehát 2011 októberében összeállt az Alpinbike Team Giant Endura CsontiCar csapatunk. Nem volt más célunk, mint jó hangulatban versenyezni, túrázni. Nem érdekelt bennünket az eredmény. Azaz kértük, ha lehetséges az eredménylista első oldalán szerepeljenek… Viszont fontosnak tartottuk, hogy a megjelenésünkkel tűnjünk ki.

Bikemag: Ehhez képest komoly eredményeket is elértetek első évetekben, talán mindenki felállhatott dobogóra különböző mountain bike versenyeken, mi a sikeretek titka szerinted?

Tasi Gábor: A sikerünk kulcsa szerintem, hogy nem akartuk nyomás alatt tartani a versenyzőket, mindenki azt csinál, amit akar. Én például nem is versenyzek, nem is értem, miért kell végigrohanni a gyönyörű tájon. Viszont versenyen jó itatni őket, jó látni a sikerüket, kudarcokat megélni, olyan életszerű, őszinte minden. Attól jó a csapat, hogy mindenki segít ahol tud, és még a másik csapat tagjait is segítjük. Így nyertük meg Buzsót is. Szilváson esett egyet és kulacs nélkül maradt. Dani adta neki az egyik kulacsát, amivel eljutott a következő itatóig. Sose felejtem el, amikor itatóként is kezdő voltam és 17 teli kulaccsal tekertem fel a hegyre. Letört a derekam, fájt minden, de mindenki imádta a hideg vizet. Később rájöttem, hogy kapok vizet az itatópontokon is.

A szezon elsp cyclocross futamán a magyar mountain bike sport meghatározó alakja, Cser Gábor üdvözli a csapat új meghatározó alakját, Búr Zsoltot

Bikemag: Mit tartasz a legnagyobb eredményeteknek? Valamelyik helyezést, vagy esetleg mást?

Tasi Gábor: A legnagyobb sikerünk, hogy 12, azaz tizenkét(!) hónap alatt sikerült elintéznünk a licencünket. 2011 decemberétől valaki mindig keresztbe tett nekünk, cégbíróság, majd megszűnt a szövetség, vagy valami hasonló… Igazából 2 köszönettel tartozunk a 12 hónap kemény küzdelme alatt. Köszönet PCCC-nek, hogy 2 versenyzőnknek intéztek papírokat. És nagy köszönet annak a személynek, aki egyszer megóvott minket, aminek köszönhetően a szövetségnél végre észlelték azt a tényt, hogy nem létezünk. Ettől a naptól, felpörögtek az események és három hónap alatt, 2012 novemberére végre elismerték az Alpinbike létezését!!!

Bikemag: És komolyan válaszolva?

Búr Zsolt a cyclocross országos bajnokságon igencsak megszorongatta a bajnoki címért Buruczki Szilárdot

Tasi Gábor: Sikerült felrázni kicsit az állóvizet, ismert lett a csapatunk, ismernek minket és számolnak velünk. Nemcsak megtartottuk a létszámot, hanem gyarapodtunk Búr Zsolttal. Buzsó hozta a High5-ot, mint energiaitalt. A forgalmazónak rögtön szimpatikus volt a csapatunk, meg nekünk is bejött a termékük, így új szponzort is üdvözölhetünk 2013-ban. Sikerült példát mutatni másoknak is, hogy nagyobb forgalmú boltok is támogassanak versenyzőket. Ha minden kerékpárüzlet támogatna versenyzőket, elindulna valami.

Bikemag: Milyen támogatást nyújtotok a versenyzőknek?

Tasi Gábor: Mint már említettem kis büdzséből működünk, ezért csak akkor tudunk fennmaradni ha összefogunk mindenben. Szerintem sikerült. Kijött a nevezések nagy része, a ruházat (téli, nyári), nagyon fontosnak tartottuk, hogy egységesek legyünk. Közösen utaztunk a buszainkkal.   Két kiemelt versenyzőnk, Cser Gábor és Búr Zsolt kapnak használatra kerékpárt, Tune kerekekkel, de sikerült ősszel meglepnünk őket egy-egy cross vázzal is (megjegyezném, bejött). A két lányunkat  kötelességből kell segítenünk, ha értitek. De a többieket is segítjük részlet fizetéssel és kedvező feltételekkel.

Cser Gábor a masterek között szerzett cyclocross bajnoki címet

Próbálunk egyensúlyra törekedni, vigyázva a belső konfliktusokra. A klubban „demokratikus királyság” van, aki elfogadja a feltételeket azt szívesen látjuk és segítjük, támogatjuk, de senki ne mondja meg mit kell tennünk. Így működik a siklóernyős klub is már 15 éve nagy sikerrel.

Bikemag: Milyen további terveitek vannak 2013-ra?

Tasi Gábor: Egyrészt erősebb lett a sorunk, mind közép távon mind hosszú távon. Megpróbáljuk majd támogatni egymást. Itatómester is erősödik egy 29-es elektromos Montival!  De még mindig előtérbe helyezném a jó hangulatot. Szeretnénk az utánpótlás felé is elmozdulni, amikről várhatóan hamarosan bővebb információt tudunk közölni. Lehetőség adott, van egy sportcsarnokunk, van  kiszolgáló bolt, szerviz. Vannak eszközeink, kerékpárok, kisbuszok, és van terület, ahol tudnánk edzéseket tartani. Valter Tibiék (Cube-Csömör) által fémjelzett utánpótlást segítő programban is szeretnénk részt venni, igaz ehhez még időre van szükségünk, meg edzőre, aki a program mellé tudna állni. A program nagyon szimpatikus, igen jó elképzelés. Gratulálunk a munkájukhoz.

Cseh Roni a CrossAlp túrán, amiről a Bikemagon is beszámolt

Bikemag: A versenysporton túlról is kérdeznélek még, hiszen – ahogy azt gondolom sokan tudják az Alpinbike-ról – túrákat, közös teszteléseket, egyéb megmozdulásokat is elkövettek…

Tasi Gábor: Szezonban minden hétvégén túrákat szervezünk a közeli és távolabbi hegyekbe. Jártunk a Vértesben, Velencei-hegységben, Mátrában, Keszthelyi-hegységben, de évente többször eljutunk az Alpok országaiba is. Ezeken a túrákon lehet kipróbálni a legújabb Giant modelleket.  Célunk megszerettetni minél többekkel a hegyikerékpározást. 2012-ben a CrossAlp túra volt a csúcs, igazi kihívás, látszik, hogy szeretik, és készülnek rá. 2013-ban is átkelünk az Alpokon, új és a régi útvonalon. De tervezünk Szlovéniába és Olaszországba is komolyabb túrát. 2013-ban nyitunk trekking és országúti túrák irányába is. Nagy öröm látni, amikor valaki beleszeret a kerékpár sportba. Volt például egy lány, aki tavaly februárban, Monte Carlo-ba jött mászni. Látta, hogy tekerünk minden nap. Felbuzdulva eljött egy teszttekerésre ahol először ment mountain bike-kal. Szerelem volt elsőre, majd nyáron már elindult a Crosskovácsin majd a Mátra Maratonon. Ma meg napi szinten edz a segítségünkkel, 2013-ban akár meglepetést is hozhat Master 1 rövidtávon… Most februárban egyébként szokás szerint a Monte Carlo-i edzőtáborral kezdünk és hamarosan indul az új szezon tele ötletekkel…

Bikemag: További sikereket, jó hangulatot kívánunk 2013-ra is!

Tasi Gábor: Köszönjük a lehetőséget.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo