fbpx

Ahead: kihangosítás felsőfokon

Kaptam egy kis fekete dobozt, hogy le kéne tesztelni a tartalmát. Valami háromszög alakú eszköz volt, s bevallom kissé vonakodtam kibontani, mit találok benne. De amit találtam, az már nem volt ennyire kétségbeejtő, ugyanis egy igen letisztult, prémium hatású okoskütyü lapult a dobozban, s az árulkodó feliratok azt sugallják, hogy bármely sisakot “okossá” varázsolhatjuk ezen eszköz segítségével.

Manapság az okostelefonok és számok okos kiegészítőjük között egyáltalán nem meglepő, hogy már a sisakunk is okos akar lenni. A kézhez kapott eszköz leegyszerűsítve egy kihangosító, mely egyrészt szabaddá teszi kezünket, másrészt szabadon hagyja hallójáratainkat, nem úgy mint a konkurens megoldások. A hang felerősítésére egy elég egyedi módot választott a gyártó, ugyanis itt nem egy nagy méretű hangszóról van szó, mint egy boombox esetén, hanem oszcillátort használ arra, hogy a hangrezgéseket felerősítve, maga a sisak héja legyen a “hangszóró”. Ez azért számít innovatív megoldásnak, mert a tiszta hangzás mellett a környezeti zajokat sem nyomja el.

A doboz tartalmát tekintve bőséges a kiegészítők kínálata: a magyar nyelvű használati útmutatón túl találunk benne kerékpáros-, motoros- és sík felületre rögzíthető konzolt, illetve a töltésért felelős micro USB kábelt.

Nincs más teendőnk, mint kiválasztani a megfelelő konzolt, felragasztani, vagy tépőzárazni a sisakunkra, bepattintani az eszközt a helyére, amely automatikusan bekapcsol. A telefonunkat párosítani kell a kihangosítóval, ami ezután szintén magától csatlakozik. A kapcsolatot az eszköz természetesen vezeték nélkül tartja Bluetooth 4.1-es protokollon keresztül, meglehetősen stabilan. A státuszról hangüzenet mellett egy LED is tájékoztat. Hívásaink fogadására a háromszög felületét kell megnyomni, ez elég könnyed feladat akár kesztyűben is. Ugyanezzel a metódussal tudjuk a lejátszott zenei tartalmat szüneteltetni, vagy újraindítani. Kikapcsolni ugyanolyan egyszerű, mint bekapcsolni, csupán annyit kell tennünk, hogy eltávolítjuk a rögzítésből.

Körülbelül 20-30 percnyi beszélgetést folytattam le a készülék segítségével, amely bringázás közben gyakorlati mini-meeting volt, persze az más kérdés, ha bringázni vagyok, akkor szeretnék-e azon kívül másra is koncentrálni. Felgyorsult életünkben azonban számos olyan szituáció akad, amikor kifejezetten hasznos tud lenni egy ilyen eszköz, például városi közlekedésben, futároknak, folyton úton lévőknek, kvázi holt időben tudunk biztonságosan ügyet intézni.

Ezen felül van még egy különleges használati módja az eszköznek, amit a fentebbi videóban a technológia demonstrálására használtam, ám a sík felületű tartó használatával irodai környezetben felragasztva az íróasztalunk lapjára, vagy egy üreges tárgyra továbbra is használhatjuk kihangosítóként.

A nálunk töltött időszak alatt megpróbáltuk egy más módon is bevetni az eszközt, táskám vállpántjára rögzítve, de a technológia miatt ezt csak csendes helyekre ajánlanám, erdei körülmények közé, ahol egy esetleges esés során nem biztos, hogy biztonsági szempontból a sisak a legmegfelelőbb hely a rögzítésre.

A kültér viszontagságaival szemben IP56-os védelmi besorolást kapott, tehát vízállósága mellett ütésálló is. Mindennapi használatban gyakran ejtünk le tárgyakat, ezt a nem egészen 70 grammos apróságot sem nehéz kiengedni markunk szorításából, de nem kell aggódnunk, a kütyü ugyanúgy használható marad. Üzemideje standby üzemmódban 3 nap, beszélgetésből 8 óra áll rendelkezésünkre egy feltöltéssel.

Fontos megjegyezni, hogy a sisakgyártók ajánlása eltér abból a szempontból, hogy rögzíthetünk-e bármit a sisak külső héján: van aki ellenjavallja, de van aki például kameratartó konzolt épít a fejvédőibe. A mi véleményünk az, hogy mindenki saját felelősségére használjon ilyen kiegészítőket, s gondolja át egy esetleges bukás következményeit.

A termék három színben a következő linken érhető el. Kerékpáros szemmel nem tekinthető kifejezetten olcsó alternatívának, viszont ha motoros irányból közelítjük meg, akkor máris rendeződnek az erőviszonyok és a sokkal kényelmetlenebb, kevésbé ötletes vezetékes megoldásokkal van egy ársávban.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo