fbpx

Absolute Black ovális lánckerekek: 2018-tól itthon is!

Az mtb-piac legnagyobb ovális lánckerék gyártója az Absolute Black, termékei hazánkban is elérhetőek lesznek, ezért jobban megnéztük a Eurobike-on, hogy milyen újdonságokkal szolgálnak a 2018-as évet illetően.

absolute_black

Első körben mindenképpen érdemes pár szót ejtenünk az ovális lánckerekekről, hogy egyáltalán miért jók, miben jobbak, mint a hagyományos kerek változatok. Mindenki, aki ült már kerékpáron, érezte, hogy amikor lefelé nyomja a pedált akkor fejti ki a legnagyobb erőt és a lába ilyenkor gyorsul a legjobban, míg a pedál alsó és felső állásában szinte megáll, főleg extrém alacsony fordulatnál jön ez elő. A versenyzők ennek kiküszöbölésére millió gyakorlatot végeznek, hogy a hajtástechnikájuk minél tökéletesebb legyen. Azt tudni kell, hogy az emberi anatómia messze nem engedi, hogy egyenletesen hajtsunk körbe, egyszerűen nem erre a mozgásra lettünk kifejlesztve, mindig is a taposó fázisban fogjuk a legtöbb erőt kifejteni. Erre a problémára jelentek meg már a kezdet kezdetén a különböző alakú nem kerek lánckerekek, amik érdekes módon a mai napig nem tudtak egyeduralkodóvá válni, pedig már számos nagy versenyt nyertek ilyen lánckerekekkel.

absolute_black

Az Absolute Black angol cég hosszú fejlesztések után megjelent a saját ovális lánckerekeivel, amik teljesen mások, mint a piacon lévő többi gyártó terméke. Minden különböző fogszámmal rendelkező lánckerék különböző ovalitással bír, azt vették alapul, hogyha pl hegyre megyünk felfelé akkor kisebb lánckerékre váltunk és nagyobb erőt fejtünk ki alacsonyabb fordulat mellett, ezért nagyobb ovalitásra van szükségünk, hogy egyenletesen tudjuk hajtani a kerékpárt, míg síkon vagy lejtőn inkább pörgetünk, ezért sokkal kisebb ovalitás is elég az adott lánckeréken. Valószínűleg ennek az újításnak köszönhetően lettek a piac legnagyobb mtb ovális lánckerék gyártója.

absolute_black

Szinte az összes nagyobb márka hajtóműihez gyárt lánckereket az Absolute Black, ráadásul többféle színben, furatkörrel és fogszámmal. Minden egyes lánckerék CNC-zéssel készül és anodizált felülettel rendelkezik a nagyobb tartósság érdekében. A gyártás pedig végig Európában történik.

absolute_black

Kétféle lánckerék létezik országúti hajtóművekre, az egyik a fenti képen látható OVAL Premium, ami négyféle furatkörrel elérhető, 110 mm/4, 110 mm/5, 130 mm/5 és 110 mm/5 Sram hajtóművekhez.

absolute_black

A Premium lánckerekek külső fele mind hálós szerkezetű, gyönyörűen ki vannak könnyítve, nem sajnálták a CNC gépek munkadíját a gyártásukkor.

absolute_black

A Premium lánckerekek belső felén 6 darab váltást segítő rámpa található, ezeknek és a 12 darab alacsonyabb fognak köszönhetően az Absolute Black lánckerekek váltanak a legjobban a piacon található ovális lánckerekek közül.

absolute_black

A Shimano hajtóművein sem mutatnak furcsán az Absolute Black lánckerekek, a hajtómű dizájnjához készült takaró anyákkal tökéletesen passzolnak akár egy Dura-ace karhoz is.

absolute_black

A másik országúti lánckerék típus az OVAL Winter nevet kapta, ez a modell nincs hálósan kikönnyítve, ezáltal tartósabb, mint a Premium, nem véletlenül kapta a Winter nevet, télen is hibátlan társa lehet az embernek a piszkos utakon. 110 mm-es furatkörrel kapható 4 illetve 5 furatos felfogatással.

absolute_black

A Sram egyedi rögzítésével aero tányér is elérhető az Absolute Black kínálatában, ráadásul narrow-wide egytányéros kivitelben. A gyártó szerint semmivel sem működik rosszabbul, mint a Sram gyári lánckereke, garantáltan nem fog leesni a lánc erről sem.

A mtb lánckerekek már régóta szerepelnek az Absolute Black kínálatában ezért túl sokat nem hoztak ki a Eurobike-ra, mindössze csak a két új típust, a csillag nélküli Sram hajtóművekre valót és az Easton CX/gravel bringákhoz passzolót. Mindkét modellen látszik, hogy kisebb méretben már nagyobb a lánckerekek ovalitása és természetesen narrow-wide kivitelűek.

A lánckerekeken túl láncterelőket is készít az Absolute Black az ovális lánckerekeihez, durvább mtb felhasználás mellett még a legjobb lánckerekekről is leeshet a lánc. Lényegében az összes felfogatási rendszerhez gyárt, létezik csak felül, csak alul, alul-felül terelő, mindenki megtalálja az ő kerékpárjára valót.

absolute_black

Országúti kerékpárunkhoz láncleesés gátlót vehetünk, még a hagyományos kerek lánckerekeknél is megesik, hogy néha túldobja az első váltó a láncot (buktak már el így Tour de France-ot is), az ovális lánckereknél erre pedig kicsit nagyobb az esély. Okos kis szerkezet és néhány grammot nyom csak.

absolute_black

Ha már a CNC gépek a gyártó rendelkezésére állnak, akkor miért ne gyártana egyéb dolgokat is, pl kormánycsapágy kupakot, többféle színben kaphatók és a hagyományostól eltérő homorú felülettel rendelkeznek.

Az országúti tányérokat mi is teszteltük a szezonban, a tapasztalatokról hamarosan beszámolunk…

Bővebb információért keresd a forgalmazó honlapját.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo