fbpx

A világbajnoki szereplés értékelése Lovassy Krisztiánnal

A magyar bejegyzésű Utensilnord-Ora24.eu a világ legjobb kerékpár csapatai között szerepelhetett Firenzében, az országúti világbajnokság csapatidőfutam versenyszámában. Az alábbiakban az Utensilnord hatfős sorában helyet kapó londoni olimpikonunkkal, Lovassy Krisztiánnal értékeljük teljesítményüket.

Lovassy Krisztián (Fotó: Stefano Sirotti)

Lovassy Krisztián (Fotó: Stefano Sirotti)

A 35 csapatból (ezek közül 19 WorldTour-istálló) a Gabriele Bosisio, Dér Zsolt, Kenyeres Ábel, Lovassy Krisztián, Alessandro Mazzi, Frederico Rocchetti összeállítású magyar-olasz sor a 33. helyen végzett, 7:55 perc hátrányban a győztes Omega Pharma-Quick Step-hez képest. A harmadosztályú ellenfelek közül a Rabobanktól 3:27 perccel maradtak el, de érdemes megnézni, hogy a konti csapatok „sűrűjétől” (23-31. helyig) már nem sokkal, nagyságrendileg 2 perccel.

Az Utensilnord éves programját ismerve sajnos nem volt lehetőségük a srácoknak együtt készülni a versenyszámra, sőt, a fenti sor előző napon még a G.P. Costa degli Etruschi viadalon indult Toszkánában. Ezen a versenyen kinyilvánítottan a megjelenés, a szponzorok megmutatása, kiszolgálása volt a cél egy világszerte közvetített sporteseményen. Lehetőségeikhez képest tisztesen helytálltak, erről kérdeztük Krisztiánt is.

Bikemag: Elsőként gratulálunk, hogy ott lehettetek a világbajnokságon, de nézzük, sikerült-e kihozni magatokból a maximumot az 57 kilométeres időfutamon?

Lovassy Krisztián: Szerintem jobban mentünk, mint azt előzetesen várni lehetett, főleg ilyen felkészüléssel. A rajt után 5-6 km-rel kezdődött az egyetlen komolyabb emelkedő a pályában, ahol Bosisio nagyon komoly tempót ment felfelé végig. Ráadásul egy nagyon kicsit meg is rántotta mikor előre került, amit Ábel nem tudott átvenni. Így elég hamar elbúcsúztunk tőle, nagyjából 7 km-rel a rajt után, és a következő 50 km-t öten tettük meg.

Az Utensilnord-Ora 24.eu (Fotó: Stefano Sirotti)

Az Utensilnord-Ora 24.eu (Fotó: Stefano Sirotti)

A várttal ellentétben nem hátszelünk volt, hanem végig pofa- illetve oldalpofaszél. Szépen össze tudtunk dolgozni, mindenki rendesen kivette a részét a vezetésből, Bosisio a táv első felében kicsit többet vállalt, a vége felé pedig Zsolt lendült be. Olyan 10 km-rel a vége előtt értük utol az előttünk indulókat, pont egy technikásabb részen, ami jellemző volt a pálya végére. Mikor beértünk Firenzébe, volt két körülbelül 500 méteres macskaköves rész is, ott egy kicsit el is készültem az erőmmel. Az utolsó 8 km nagyon technikás részeket tartalmazott, nekünk meg nem volt alkalmunk bejárni a pályát, így szinte minden kanyarban vesztettünk időt.

Bikemag:  Valódi ellenfeleitekkel, a kontinentális csapatokkal szemben a Rabobankot és az Adriát leszámítva tulajdonképpen nem veszítettek sok időt, két gárdát pedig megvertetek. Tudván, hogy soha nem mentetek így együtt, motoszkál az emberben a kérdés, min múlhat az a bizonyos egy-két perc különbség a konti-csapatok sűrűjéhez képest, s persze arra is biztos sokan kíváncsiak, mit jelent a 8 perc elmaradás a legjobbaktól. Szerinted?

Lovassy Krisztián: 1-2 perc egyértelműen volt bennünk is még, ha készülünk rá egy-két hetet és nem öten teljesítjük a távot. A profiknak meg ugye ott vannak a háromhetesek, ahol mennek csapatidőfutamot, plusz 2-3 edzőtábort is csinálnak a vb előtt, hogy kiválasszák a legerősebb 6 embert. És ott ugye van is miből választani, konti csapatokban viszont csak fele annyi versenyző van. De összességében úgy érzem, hogy helytálltunk, ha ki is kaptunk, de nem sokkal a konti csapatoktól. Ez egy jó lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a csapatot olasz főszponzorral, kerékpárokkal. Ez egy óriási reklám volt.

Az Utensilnord-Ora 24.eu (Fotó: Stefano Sirotti)

Az Utensilnord-Ora 24.eu (Fotó: Stefano Sirotti)

Bikemag:  Miután már láttátok a helyszínt, szerinted a vb hátralévő részében mit várhatunk a többiektől, Ábeltől, Kusztitól?

Lovassy Krisztián: Ábel betegséggel küszködött még másfél-két hete, így nem lehet tudni mennyit vett ki belőle. Kuszti pedig nagyon motivált és szinte egész évben erre készült, így a felkészültségével sincs gond. Reméljük idén nem fogja hátráltatni semmi a jó eredmény elérésében és meglepetést tud okozni.

Bikemag:  Reméljük, így lesz, további sok sikert kívánunk a válogatottnak!

Kövesd a világbajnokságot a Bikemag.hu külön rovatában: KATTINTS IDE!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo