fbpx

A világbajnok megállíthatatlan az EB-n is! – Van Vleuten győzelem az Európa-bajnokság legizgalmasabb versenyén

Óriási versenyt hozott a Franciaországban rendezett országúti Európa-bajnokságon az elit nők futama, melyet végül hatalmas csatában a holland világbajnok, Annemiek Van Vleuten nyert.

Fotó: Getty Images

A női országúti versenyek sokáig nem az izgalmakról szóltak, de a “gyengébbik” nem versenyzőinek fejlődésével sokat változott a versenyek képe, egyre látványosabb küzdelmeket láthatunk, sokszor sokkal aktívabban versenyeznek, mint ahogy a férfiak teszik, ezáltal nem halálunalmat csinálva egy-egy megmérettetésből. A holland válogatott versenyzői ebben kulcsszerepet vállalnak, többnyire ha ott vannak a narancsmezes nők a rajtnál akkor várhatóan szervezett, támadószellemű versenyt láthatunk. Az utóbbi időkben nem véletlenül nyernek meg gyakorlatilag mindent, amit lehet.

A 2020-as országúti EB elit női mezőnyére 109,2 km várt, amit a már megszokott, rövid meredek emelkedőket tartalmazó 13,8 km hosszú körpályán kellett teljesíteni a versenyzőknek. Az időjárás nem fogadta a kegyeibe az elit női futamot, borzalmas körülmények között kellett versenyezniük. Kb 30 km után már szétszakadt a mezőny, a hollandokon kívül is többen próbálták megnehezíteni a többiek dolgát. A folyamatos támadások következtében több csoportra szakadt a mezőny, majd végül kialakult a győztes szökés, de akár az élmezőnynek is hívható 4 fős boly, melyet az olasz válogatottból Elisa Longo-Borghini, a lengyelektől Kasia Niewiadoma, a hollandoktól pedig Annemiek Van Vleuten és Chantal Blaak alkotott. A holland páros óriási veszélyt jelentett a többiekre, mert 2017 világbajnoka Chantal Blaak volt a leggyorsabb lábú a négyesből, míg a regnáló világbajnok Van Vleuten bármikor képes hazaérni egy szökésből. Így az olasz és a lengyel próbált megszabadulni Blaaktól az emelkedőkön, ami időnként sikerült is, de a holland mindig vissza tudott zárkózni. Az utolsó emelkedőn Longo-Borghini és Van Vleuten hagyták ott a többieket, és döntötték el egymás között, hogy ki nyeri a 2020-as Európa-bajnokságot. A csatából a világbajnoki mezben tekerő, idén gyakorlatilag mindent megnyerő, elit férfi versenyzőket megszégyenítő erejű Annemiek Van Vleuten jött ki jobban, aki egy Európa-bajnoki trikóval lett gazdagabb. Longo-Borghinit Niewiadoma követte a célban, aki ezzel egy bronzérmet szerzett Lengyelországnak.

Eredmények:

1 Annemiek van Vleuten (Netherlands) 2:50:46
2 Elisa Longo Borghini (Italy)
3 Katarzyna Niewiadoma (Poland) 0:00:05
4 Chantal van den Broek-Blaak (Netherlands)
5 Audrey Cordon-Ragot (France) 0:02:29
6 Lisa Brennauer (Germany) 0:03:27
7 Lotte Kopecky (Belgium)
8 Marianne Vos (Netherlands)
9 Elena Cecchini (Italy)
10 Amy Pieters (Netherlands)
11 Emilia Fahlin (Sweden)
12 Christine Majerus (Luxembourg)
13 Marta Lach (Poland)
14 Elise Chabbey (Switzerland)
15 Marlen Reusser (Switzerland)
16 Cecilie Uttrup Ludwig (Denmark)
17 Ellen van Dijk (Netherlands)
18 Marta Cavalli (Italy)
19 Demi Vollering (Netherlands)
20 Hannah Barnes (Great Britain)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo