fbpx

A vb-ezüstérmes mindent vitt a budapesti Elimina Tour-on (további videók, fotók)

A két hete rendezett mountain bike vb új versenyszámában, az eliminatorban ezüstérmet szerző Miha Halzer esélyeshez méltóan utasított maga mögé mindenkit a Magyar XCE-sorozat, a T-Systems Elimina Tour budapesti zárófordulóján, a Wáberer Budapest Nagydíjon.

A szlovén fiú a négy állomásból (Vác, Szentendre, Nagykanizsa, Budapest) álló XCE-versenysorozaton valamennyi futamot megnyerte ahol rajthoz állt, magabiztosan, kivétel nélkül a legjobb idővel kvalifikálva.

Miha Halzer

Mihától megtudhattuk, hogy nagyon tetszettek neki a versenyek, helyszínek, szervezés, és nem utolsó sorban a fordulónként nyerhető 1000 eurós fődíj, valamint az összetettért járó hasonló összeg. Bár az eliminator fiatal szakág a mountain bike-ban, ő mégis erre koncentrál, erős testalkata is kedvez hozzá és speciális, robbanékonyságot fejlesztő edzéseket is végez. Ígérete szerint jövőre is üdvözölhetjük a mezőnyben!

A Szabadság tér impozáns helyszín volt

Láthatóan a magyar versenyzőkre is inspirálóan hatott a vb-érmes jelenléte, sokan gratuláltak neki a sikerhez, egymás közt pedig elhűlve figyelték gyorsaságát, mellesleg testalkata miatt Greipel után szabadon megkapta a Gorilla becenevet. Amúgy szép számú külföldi kontingenst üdvözölhettünk a közel félszáz fős mezőnyben, és ezúttal arattak a szlovének, nem hagyva esélyt a hazaiaknak a döntőben.

Miha a célban a döntő futamban

Mondjuk a „hazai pályát” ebben a formájában a mieink is először láthatták, hiszen az V. kerületi Szabadság téren kijelölt 700 méteres kört ugratók és farakások nehezítették, plusz egy kanyar a mélygarázsban.

Juhász Zsolt legjobb magyarként ötödik lett

A magyarok között nagy reményekkel indult az összetettben az első három forduló után legtöbb pontot gyűjtő Csielka Márk, akinek eléggé szerencsétlen napja volt. Az Euro One-Waberer’s fiatal versenyzője a nagykanizsai futamhoz hasonlóan hazánk egyik legsikeresebb 4X és BMX-cross versenyzőjével, a nagy öreg Prájczer Péterrel akasztotta össze a bajszát, aminek ezúttal bukás lett az eredménye, és nem jutott tovább a legjobb nyolc közé sem. Ezzel elszálltak esélyei az összetett győzelemre, de hazai vetélytársának, Prájczernek sem sikerült utána a döntőbe kerülni a szlovén ellenfelekkel szemben.

kifelé a mélygarázsból

Legjobb magyarként Juhász Zsolt (Euro One-Waberer’s) szerepelt, aki a legerősebb klasszikus mountain bike olimpiai-krossz versenyző volt a mezőnyben, és a szezon befejeztével kipróbálta magát az Elimina Tour-on (bár tegyük hozzá, ő is szerencsét próbált a világbajnokságon ebben a versenyszámban). Sajnos Zsolt is bukott már az időmérő közben, de végül tovább versenyzett és a kisdöntő (5-8. helyért) megnyeréséig jutott.

minden szakágból érkeztek versenyzők

Nagyon színes társaság gyűlt egyébként össze, hiszen a mountain szakágból XC- és 4X versenyzőket is láthattunk, keveredett tehát az állóképességi és a gravity szakág, sőt, országúti- és pályaversenyzők is kipróbálták magukat. A jelenleg legjobb pályás sprinterünk, Szalontay Sándor (Schwinn-Csepel KSI) az első próbakörök után a mentősöknél járt vendégségben (mint ahogy sajnos elég sokan a futamok során), de később Juhászhoz hasonlóan bejutott a kisdöntőbe, végül nyolcadik lett.

Szalontay Sanyika a végén már bátran röpködött

Érdekességképpen: elindult a korábbi országúti bajnok, most a Bikeexpress csapatvezetőjeként tevékenykedő Garamszegi László, sőt, túl a 40-en az elnyűhetetlen és még mindig gyors Specziár Viktor (Cube-Balaton Team) is, aki remekül szerepelt a teljes sorozatot tekintve, de említhetnénk a szintén országúton sikeres Vígh Zoltánt (Bianchi Club) is. Junior mountain bike versenyzők is megmérették magukat, Szalontay Bence (Merida Maraton CST), Csonka Olivér (Cube Csömör), Dina Márton (PCCC), Erdélyi Attila (Cube Csömör) is ügyesen mozogtak.

Szalontay Sanyi itt már kötéssel, Vígh Zoli itt még nem...

Mi, a Bikemag részéről is jelen voltunk a T-Systems Elimina Tour valamennyi fordulón, és összességében azt mondhatjuk, az Euro One-Waberer’s csapata és segítőik első nekifutásra egy remek sorozatot hoztak össze, mindent a versenyzőkért alapon, továbbá megfelelve az új szakággal, az XCE-vel szemben támasztott nemzetközi követelményeknek.

rajt utáni gyorsító

Bogár Gábor versenyigazgató elmondta, hogy a futamokkal kapcsolatban volt egy olyan koncepció is, hogy a versenyzőkkel folyamatában szerettessék meg az XCE-t, ezért Vácon még nem voltak különösebb technikai elemek, Szentendrén a belváros adottságai, rengeteg lépcső, kockakő nehezítették a pályát. Nagykanizsán már megjelentek a technikai elemek, volt méteres letörés, nagy farakás, de ezek mellett még kialakítottak „chicken way”-t, azaz kerülőutat a bátortalanabbaknak. Budapesten azonban már nem volt kerülőút, csak élesben lehetett versenyezni a pályán.

Bunny Ottó

A szervezők ígérete szerint a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. jóvoltából jövőre is megrendezésre kerül a sorozat (sőt, akár bővülhet is), ami valóban kiváló reklám a mountain bike sportnak, talán még azon kell többet dolgozni, hogy még többen nézzék meg a helyszínen, vigyék hírét a médiában ennek a látványos versenyformának. Kiemelendő a 10 000 eurós összdíjazás is, ami versenyzői szemmel az egyik legfontosabb a naptár összeállításánál, és megtiszteltetés a bringásoknak.

Videók (Tamás István):


*

Bringa TV:

Eredmények IDE KATTINTVA érhetők el. Összetett eredmények ITT.

A négy szlovén srác tarolt

Köszönet a fotókért Vanik Zolinak és a videóért Tamás Pistának!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo