fbpx

A pálya világbajnokság legérdekesebb pillanatai

Április 4. és 8. között került sor Melbourne-ben a pályakerékpáros világbajnokságra, melyen a nyitónap szolgáltatta a legnagyobb szenzációt a brit 4000-es csapat fantasztikus világcsúcsával. Rövid összefoglaló a vb további, legérdekesebb versenyszámairól:

Chris Hoy végül szerzett aranyérmet

A jelenkori pályasport talán legnagyobb alakja, Sir Chris Hoy a végére a javára fordította az önmagához képest eddig gyengén teljesített vb-t.  Emlékezetes hajrában szerzett aranyérmet a férfi keirin hatfős döntőjében, a csengőszónál még tetemes hátrányból robbantva kerülte ki a német Maximilian Levy-t.

A zárónapon a női versenyszámok közül, az állórajtos ötszáz méteren született világcsúcs, a keirinben is remeklő ausztrál Anna Meares a litván Simona Krupeckaite 2009-es vb-n futott 33,296 másodperces rekordját adta át a múltnak, majdnem áttörve a 33 másodpercet, az új világcsúcs 33,01 másodperc.

Anna Meares az 500 méteres világcsúcs ünneplése közben

Egy nappal korábban, a férfi sprintben Hoy nem került döntőbe, honfitársa, Jason Kenny győzte le, így vakarhatják a fejüket a szakvezetők, hogy az olimpián a címvédő sztár, vagy az eredmény alapján jobb formában lévő versenyző induljon…

A klasszikus szám világbajnoka végül az a francia Grégory Baugé lett, akit a tél folyamán megfosztottak tavalyi vb-címétől, mert kétszer is mulasztott holléti nyilatkozatával kapcsolatban, ami doppingvétségnek számít.

Gregory Bauge visszaállt a sprint dobogó legfelső fokára

Az olimpia szempontjából szintén fontos versenyszámban, az omniumban az egyik legnagyobb sztár, Elia Viviani, miután megnyerte a pontversenyt, csúnya balesetet szenvedett az utolsó kiállós versenyszámban, hajszálrepedést diagnosztizáltak a medencecsontjában. a két nap versengés után végül az ausztrál Glenn O’Shea nyerte az omiumot.

A 4000 méteres üldözéses versenyszámban kisebb meglepetésre Michael Hepburn legyőzte világcsúcstartó honfitársát, Jack Bobridge-t. A két ausztrál a hazai közönség legnagyobb örömére óriási csatát vívott, először Bobridge vezetett, majd Hepburn fordított, végül 4:15, 839 perccel nyert szűk fél másodperccel verve a világcsúcstartót.

Chris Hoy nyerte a férfi Keirint

Hasonlóan izgalmasan alakult a pontverseny, ahol ugyancsak a hazaiak örülhettek, a körelőny döntőnek bizonyult, a brit Ben Swift hiába brillírozott a végén, csak egy pontra tudta megközelíteni Cameron Meyer-t.

Nem meglepő módon az éremtáblázaton a hazai, ausztrál csapat és a britek vitték a pálmát 6-6 arannyal. A vb részletes eredményei az UCI honlapján találhatók meg.

    Arany Ezüst Bronz Összes érem
1. Ausztrália 6 6 3 15
2. Nagy-Britannia 6 4 3 13
3. Németország 2 2 1 5
4. Franciaország 1 2 0 3
5. Oroszország 1 1 0 2

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások